Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal | Sănătate
Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 12:34
Abonamente

Sănătate 10 August 2020, ora 07:17

Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal

Marime Font

Considerat la început un virus respirator obişnuit, SARS-CoV-2 s-a dovedit a fi mult mai periculos decât fusese estimat iniţial de către specialişti. Mai ales pentru pacienţii cu boli cronice. Acum, COVID-19 are peste 30 de simptome identificate şi încă multe secrete.

„Există mult fum. Avem nevoie să ne lămurim de unde vine focul”, a rezumat prof. dr. Michael Wilson, clinician, cercetător ştiinţific în neuroştiinţe la University of California San Francisco – UCSF – cunoştinţele referitoare la noul coronavirus. Universitatea a publicat, pe 30 iulie, un articol intitulat „Noi am crezut că era doar un virus respirator. Ne-am înşelat” – care arată cum au evoluat informaţiile referitoare la infecţia cu SARS-CoV-2. Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie, atunci când noul coronavirus şi-a făcut apariţia în spitalele din SUA – se spune în articol –, medicii ştiau că trebuie să caute trei simptome precise: febră, tuse şi respiraţie scurtă.

Dar, pe măsură ce numărul de infectări a crescut, lista simptomelor s-a tot lungit. Unii pacienţi au experimentat pierderea mirosului şi a gustului. Alţii s-au trezit cu greaţă şi diaree, cu ficatul şi rinichii distruşi. Durerile de cap, cheagurile de sânge, erupţiile cutanate, umflăturile şi infarctele au completat lista semnelor legate de infecţie, în timp ce la alte persoane infectate s-a descoperit că pot să nu aibă simptome deloc. Până în iunie, clinicienii au adunat informaţii care descriau mai mult de 30 de simptome prin care boala COVID-19 pare să se manifeste.

Loading...


Totodată, se pare că virusul are o abilitate foarte mare de a pătrunde în celulele umane din nas şi gât, iniţial, unde se înmulţeşte rapid şi de unde se răspândeşte în întregul organism. Acum, cercetători de la UCSF şi din întreaga lume încearcă să analizeze mai atent aceste date, pentru a afla cauzele principale ale bolii şi a pune cap la cap povestea acestui virus foarte deosebit.


TRANSMITEREA ASIMPTOMATICĂ, CEA MAI PERICULOASĂ

Articolul mai arată că infecţia cu SARS-CoV-2 nu pare să fie deloc o răceală şi că mai puţin de 20% dintre pacienţi ajung la spital cu semne precum durere în gât sau secreţii nazale. În primele zile, febra pare să fie simptomul cel mai prezent, alături de tusea productivă, la care se adaugă pierderea gustului şi a mirosului. Mulţi dintre cei infectaţi nu au însă niciun simptom. Sursa mai sus citată arată că 53% dintre cei infectaţi nu au avut niciodată vreun semn de boală. „Acest procent este mult mai mare decât ne aşteptam”, a mărturisit dr. Monica Gandhi, profesoară la UCSF, expertă în HIV.

Dacă s-ar face o testare în masă a celor 300 de milioane de americani – a adăugat aceasta –, cred că rata infecţiei asimptomatice ar fi undeva între 50 şi 80% din cazuri. „Milioane de oameni ar putea răspândi virusul fără ca măcar să o ştie”, a subliniat dr. Gandhi. Potrivit acesteia, transmiterea asimptomatică este călcâiul lui Ahile în eforturile de a controla pandemia, de aici şi importanţa purtării măştii de protecţie. Rata mortalităţii noului coronavirus pare să fie de 10 ori mai mare decât a virusului gripal, însă o parte însemnată a deceselor nu sunt legate de SARS-CoV-2 în sine, ci de răspunsul imun foarte puternic, observă profesorul Max Krummel. Un studiu pe care acesta l-a făcut arată că pacienţii care decedează o fac, cel mai adesea, în a 19-a zi de infecţie, după ce dezvoltă pneumonii severe.

Mulţi pacienţi cu forme grave de boală sunt obezi, diabetici şi hipertensivi, ceea ce este, iarăşi, neobişnuit, adaugă dr. Nisha Parikh, profesoară asociată la UCSF, expertă în sănătate publică, informează  adevarul.ro 
Totodată, numărul mare de pacienţi cu COVID-19 care au dezvoltat probleme cardiace – slăbiciune musculară, inflamaţii, aritmii, atacuri de cord – i-a uimit pe clinicieni. „Nu suntem obişnuiţi ca virusurile respiratorii să aibă consecinţe atât de grave şi de numeroase asupra inimii”, a spus prof. dr. Gregory Marcus, medic cardiolog.

VIRUSUL NU A SUFERIT MUTAŢII

Virusurile din familia coronavirusurilor – din care face parte SARS-CoV-2 – produc, de obicei, răceli uşoare care trec cu o medicaţie banală într-o săptămână sau mai puţin, explică dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti. Aşa se face că, la început, a fost considerat mai puţin periculos decât era în realitate. O „simplă răceală”. Pe măsură ce au apărut date noi, s-a reevaluat situaţia şi s-a modificat comportamentul faţă de acest virus.

„Primele simptome cele mai cunoscute au fost cele uşoare, însă virusul a fost acelaşi încă de la început de când a început să producă îmbolnăviri. Doar că nu s-au cunoscut date despre el şi nici ce surprize pot apărea în urma îmbolnăvirilor, ce urmări şi ce sechele lasă boala pe care o produce infecţia cu SARS-CoV-2. Şi din acest motiv virusul a fost privit mai superficial chiar de către specialişti”, mai spune dr. Emilian Imbri.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, adaugă că, potrivit datelor actuale, 80% din formele de COVID-19 sunt asimptomatice şi uşoare şi 20% sunt forme medii – din care 5%, pacienţi cu forme critice. „Formele medii şi severe apar cu o mare probabilitate la cei care au factori de risc – boli cronice, vârstă, sarcină. Nu există nicio dovadă ştiinţifică acum care să spună că virusul a devenit mai agresiv sau că şi-a modificat agresivitatea avută la început. Doar am aflat mai multe lucruri despre el”, completează dr. Adrian Marinescu.

„NU MAI PARE O BANALĂ RĂCEALĂ CÂND EVALUEZI SECHELELE”

„COVID-19 poate părea o banală răceală dacă manifestările sunt respiratorii, dar nu mai pare o banală răceală în momentul în care apar tulburările digestive, respiratorii severe, neurologice şi când evaluezi sechelele şi constaţi cât de mult îţi trebuie să poţi recupera din aceste sechele cu care rămân şi tinerii, şi bătrânii care scapă cu viaţă. Pentru că scapă cu viaţă suficienţi, nu putem spune că virusul omoară tot ce-i iese în cale”, atrage atenţia dr. Emilian Imbri.

Bine ar fi să înţelegem să rămânem precauţi pentru că noul coronavirus nu şi-a dezvăluit încă toate secretele. „De ce cred că virusul mai poate crea surprize? Pentru că, deocamdată, în România, în câteva locuri s-au făcut autopsii generate de acest virus. La fel şi în străinătate. În străinătate, n-au mai avut timp, a fost furia aceea de început când morţii erau băgaţi în saci, duşi în gropi comune, în cimitir sau arşi. Acesta a fost adevărul şi nu s-a ascuns. Rezultatul de la autopsii ar putea să mai arate multe, multe surprize. Ultima informaţie pe care o am de la prof. dr. Emanoil Ceauşu, şi pe care şi dânsul a preluat-o dintr-o lucrare de specialitate, este că pe fibra musculară cardiacă virusul produce nişte modificări – senzaţia este că o secţionează – ceea ce este îngrozitor şi explică de ce unii pacienţi cad seceraţi de infarct, lăsând la o parte faptul că determină apariţia trombozelor care pot duce la infarcte cardiace, cerebrale sau mezenterice. Foarte puţini au avut curajul să facă autopsii şi-i înţeleg deoarece pentru a deschide calota craniană se foloseşte o aparatură care împrăştie în aer nişte particule atât de fine care trec prin orice fel de mască. Nu rişti! Particulele nu trec prin costumele acelea împotriva Ebola, într-adevăr, dar câţi au aşa ceva?”, adaugă medicul.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)