Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente

Ultima oră 7 Mai 2015, ora 08:10

Ce vrea China? O analiză marca Emil Hurezeanu

Marime Font

Nici America, nici noi n-am fi rezistat, mai ales în anii aceștia de criză, fără produsele care ne vin din China, după cum nici America n-ar fi rezistat fără cumpărarea obligațiunilor ei de stat bancare de către chinezi, spune jurnalistul Emil Hurezeanu într-o analiză făcută la Digi24, în „Jurnalul de Seară”, pe tema puterii economice și politice pe care a recăpătat-o China.

Emil Hurezeanu:

„China a fost și una dintre puterile militare ale lumii. La 1600 avea cea mai puternică flotă militară a lumii, dar amiralii chinezi și împărații Chinei nu făceau decât călătorii de croazieră (...) Acest univers mult mai închis a fost fatal dezvoltării moderne a Chinei. Pasiunea lor pentru croazieră, cu cea mai importantă flotă militară a lumii, acum 400 de ani, i-a făcut să rămână cam pe-acolo. Comunismul, sigur, a fost o răsturnare importantă. (...) Spre deosebire de toate țările occidentale, chinezii nu și-au reînnoit profeții, ci dimpotrivă, i-au recuperat. Chinezii, după experiența tragică pe care au avut-o cu comunismul și cu Mao, s-au întors la Confucius, la Sun-Tzu, la Lao-Tse. Și acolo e respectul pentru bătrâni și pentru copii, armonia, viața sufletească în acord cu viața publică, strategia militară, răbdare, calm, grăbește-te încet, lasă-i pe alții să se-ncurce, tu păstrează ritmul și ritmul e...eternitatea chineză e mai mare, mai lungă decât eternitatea celorlalți.


Ceea ce mi se pare interesant e că, odată cu această știre - care de fapt plutește în aer de multă vreme - cum că China se îndreaptă spre locul I pe podium, și americanii încep să-și schimbe părerea.

Există așa-zisul Council on Foreign Relations, care este o sacră alianță între capital și putere în Statele Unite, capitalul fiind New York-ul și puterea - Washingtonul. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, s-au întâlnit politicienii de pe coasta de Est, protestanții, albi, bine crescuți, care vorbeau toți franceză, germană, cu bone din Europa, și care s-a întâmplat să fie, la un moment dat, aceiași ca și urmașii marelui capital (...) Și ăștia s-au întâlnit și din când în când fac niște rețete. Și ce-au spus ei? Domnule, gata cu China, pe care vrem să o aducem sub tutela Statelor Unite sau s-o integrăm, să trecem cu China strada, când ea nu vrea, s-o aducem în sistemul nostru, în care noi, bineînțeles, conducem. Asta a fost tendința Americii în ultimele decenii. În ultimul deceniu, la umbra lui Obama, America și-a schimbat efectiv pivotul strategic dinspre Europa și Orientul Apropiat - cu consecințele cunoscute - în China, în Marea Chinei de Sud-Est: să facem iarăși, împreună cu China, un sistem bipolar, așa cum s-a întâmplat sub Nixon și Kissinger în anii 70 ai secolului trecut, când din considerente de echilibrare a balanței în timpul Războiului Rece și mai ales de limitare a puterii sovietice, America a descoperit, după 25-30 de ani de ignorare completă, a redescoperit importanța Chinei. Și-atunci dintr-odată, relația bipolară dintre America și Rusia, care oricând amenința să se transforme într-o relație explozivă, s-a echilibrat într-un triunghi. Și experții din acest Council au ajuns la concluzia că a sosit momentul ca America să întindă mâna și să accepte următoarea realitate: e unul care cântă mai bine decât mine, cu atât mai bine lui și haideți să încercăm să ne fie și nouă cât mai bine! Adică o relație de parteneriat, în care îi înțelegi particularitatea celuilalt.

În toată povestea asta, Rusia nu prea contează.

Chiar dacă China cumpără bombardierele cele mai sofisticate din Rusia, chiar dacă Rusia saltă în jurul Chinei atunci când nu mai e mulțumită de NATO sau de Uniunea Europeană, ca să nu mai spunem de Statele Unite, sunt doar două forțe realmente globale, două superputeri: America și China. Și aici e vorba și de puterea lor economică, de inventare, de re-inventare.

China a creat în 25-30 de ani o clasă de mijloc care este aproape cât populația Uniunii Europene, 300 de milioane. Și resursele există în continuare. Ani în șir a avut creștere economică peste 7 la sută. În 10-15 ani, și-a multiplicat bugetul apărării de zece ori. Numai America mai e în situația asta. America a hotârât acum, sub Obama, să-și reducă în zece ani bugetul de apărare cu 1.000 de miliarde de dolari. Chiar și în această situație, e de 100 de ori mai mare bugetul ei decât al tuturor marilor țări împreună. Deci, economie, apărare, plus întrepătrundere.

Nici America, nici noi n-am fi rezistat, mai ales în anii aceștia de criză, fără produsele care ne vin din China, după cum nici America n-ar fi rezistat fără cumpărarea obligațiunilor ei de stat bancare de către chinezi.

Ce vrea China?

Călătoriile de croazieră acum s-ar putea să aibă ca scop întâlnirea cu niște corăbieri sau aviatori japonezi sau vietnamezi sau filipinezi. Altădată, vecinii erau vasalii Chinei. Chinei îi place să aibă ultimul cuvânt și să vasalizeze: asigură protecție contra cadouri.

Există un strateg american, compatriot de-al nostru într-un fel, care se numește Edward Luttwak, un ungur evreu născut la Arad în anii 40, care a făcut școlile la Arad, sigur, vorbind română, maghiară, germană, a emigrat prin Italia în Statele Unite și astăzi este un fel de strateg eminent, deși destul de supărător. (...) I-a luat un interviu Balazs Barabas, acum o vreme, când a fost făcut Doctor Honoris Causa al Universității din București. (...)

El a făcut o strategie actuală a Chinei, Strategia Chinei, o recomand tuturor, ar trebui și tradusă în limba română, pentru că este un om care are o percepție foarte penetrantă asupra lumilor pe care le cunoaște. Vorbește perfect și mandarina și multe alte dialecte, chiar și japoneza. (...)

Potrivit acestui strateg comparatist, care îi compară pe romani cu bizantini și cu chinezi, China nu este o putere războinică expansivă. Este o putrere care se apără, își construiește visurile. De altfel, visul chinez este o dimensiune strategică explicită, despre care a vorbit Xi Jinping. (...) Sigur că la un moment dat ar vrea să stăpânească partea aia a lor de lume, să nu se încurce cu un atol sau cu o insuliță pe care japonezii tocmai vor să o naționalizeze. Au un dicton ei. Cum a apărut limba japoneză: o maimuță din China a ajuns clandestin în Japonia și îndată ce a deschis gura, vorbea deja japoneză! (...)

Chinezii nu i-au atacat pe japonezi niciodată.

China preferă relațiile de altă natură”.
 
Sursa: digi24.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:21

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Cea mai amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu va fi demarată în România în primăvara acestui an, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:12

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

Numită și „crinul deșertului”, Aloe Vera este planta miraculoasă atât de binefăcătoare, încât te vei simți pătrunsă la un moment dat de evlavie în fața tuturor proprietăților sale. Conținând peste 200 de substanțe benefice, planta pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:05

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Campania electorală prezidențială încă n-a început, dar măcelul dintre partidele e dreapta este in toi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:48

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Ianuarie 2020, ora: 07:46

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Ministrul de interne Pavel Voicu le răspunde deputaților Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), care i-au cerut astăzi să prezinte un raport cu privire la situația infracțională din ultima perioadă. De asemenea, Voicu a acuzat fostul Guvern de „problemele care au generat”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:34

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

Defrișări în masă, la Dondușeni. Pădurile din raion sunt tot mai des atacate de tăietorii iliciți. Numai în primele săptămâni ale acestui an, au fost tăiați ilegal arbori în valoare totală de aproape 10.000 de lei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)