Actualitate

Cea mai mare problema au fost listele electorale

Misiunea internationala de monitorizare a alegerilor parlamentare din 29 iulie a ajuns la concluzia ca scrutinul a respectat mai multe standarde internationale. In acelasi timp, observatorii straini au subliniat ca aceasta campanie a fost afectata negativ de intimidarea subtila si tratamentul preferential in mass-media.

„Provocarile importante raman, dar lipsa increderii intre partidele politice ale tarii si alegatori va trebui depasita, astfel incat democratia in Moldova sa poata continua sa se imbunatateasca”, a declarat Petros Efthymiou, seful delegatiei Adunarii Parlamentare a OSCE. La randul sau, Mevlut Cavusoglu, seful delegatiei APCE, a spus ca „inexactitatea listelor electorale a evidentiat inca o data punctele slabe si o necesitate stringenta pentru imbunatatiri majore”. Europarlamentarul roman Marian-Jeann Marinescu, seful Misiunii de observatori a Parlamentului European, si-a exprimat regretul ca „aceste alegeri nu au fost in conformitate cu toate criteriile internationale”. „Chiar daca aprecierea generala a zilei de alegeri este una pozitiva, fara o schimbare democratica structurala RM nu va putea face fata provocarilor”, a spus Marinescu, amintind ca evenimentele din aprilie n-au fost benefice pentru mersul campaniei electorale, influentand negativ alegatorii.

Fiind rugati de jurnalistii sa dea o nota clara – daca alegerile au fost libere si corecte sau nu -, observatorii straini n-au oferit un raspuns categoric, mentionand ca ei constata doar faptele. Totusi, in pofida neregulilor identificate, observatorii au afirmat ca acestea n-au fost in masura sa influenteze rezultatele alegerilor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *