Editorial

Cel mai bun roman al tuturor timpurilor

Acest lucru e spus în cel de-al treilea volum al Clanului de romane format până acum din următoarele: Te pup în fund, conducător iubit!; Diavolul vânează inima ta și Cel mai bun roman al tuturor timpurilor. E important să amintesc aici că romanele au avut parte de mai multe ediții revizuite.
Daniel Bănulescu scrie cu totul aparte. Combină imagini neașteptate, sare cu repeziciune dintr-un registru în altul, găsește cele mai surprinzătoare comparații, dă viață fiecărui personaj pe care îl introduce în textul său, redă dialoguri cu o măiestrie de invidiat. Deci pentru el nu e dificil să se joace cu titlurile și să creeze romane ale (tuturor) timpurilor.

Pentru că un roman bun trebuie să fie o lume întreagă, în care să încapă atât personaje analfabete și psihopate ca Țaca Genel, cât și oameni de înaltă ținută morală ca starețul Dominic Leca, vrăjitoare colorate ca Icoana, cât și superbul și ambițiosul Fiara Iarbelor. Dar nici să nu îi fie frică să introducă în poveste celebrul cuplu Elena și Nicolae Ceaușescu. Pentru că aici nu avem de-a face cu scopul des întâlnit de a impresiona străinii sau de a duce cartea într-o zonă comercială. Un roman ca cel semnat de Daniel Bănulescu nu e o lectură facilă pentru neinițiați, măcar din cauza limbajului folosit de Genel și Bruță (membri ai Guvernului Invizibil al României!), un dialog care ar trebui să convingă tocmai prin autenticism.

Povestea acestui al treilea volum al clanului de romane e centrată pe planul unor țigani extrem de simpatici de a-l ucide pe Ceaușescu, fiindcă e un bucătar prost, care nu își hrănește poporul. Tot acest plan merge din tragic în grotesc cu o repeziciune dezarmantă, inventând cele mai neașteptate situații, cum ar fi arestarea generalului Pleșiță, fiindcă într-un banc anticeaușist numele lui apare mai des ca al dictatorului.

Nu lipsesc, bineînțeles, împunsături la adresa scriitorilor care se înghesuiau să îl laude pe Ceaușescu, cel mai vehement fiind Răulescu, care voia să introducă viața lui Ceaușescu în Biblie. Însă sunt menționați, fiindcă spuneam deja că avem o lume întreagă, și scriitorii excelenți ai cenaclului lui Mircea Martin, printre care îl amintesc pe Cristi Popescu.

În afară de laude e cam greu să mai adaug ceva. Bănulescu e un prozator cum avem foarte puțini în literatura română. Dacă nu l-ați citit până acum, nu e târziu. Căutați-i cărțile!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *