Actualitate

Cel mai grav lucru din istorie – sunt durerile fantome ale fostelor imperii

 Acum, problema catalană l-a ajuns din urmă pe premierul de stânga Pedro Sanchez. Este destul de clar de ce – Sanchez, spre deosebire de Rahoy, este pregătit pentru dialog cu politicienii catalani – dar nu și pentru dialogul referitor la independența Cataloniei. Dar, un altfel de dialog nu este interesant pentru catalani. Prin urmare, în Spania vor avea loc alegeri parlamentare anticipate – care nu vor rezolva problema dată.

Spania intră într-o perioadă de criză prelungită, care ar putea dura ani în șir. Formula acestei crize este simplă: majoritatea spaniolilor votează pentru partidele politice care pledează pentru păstrarea integrității teritoriale a regatului, iar majoritatea catalanilor sunt în favoarea independenței Cataloniei. Nu pur și simplu a Catalonia – ci a Republicii Catalonia.


Î
În mod firesc, Spania sa întors în anii 30 ai secolului trecut, la conflictul dintre spanioli și catalani, monarhiști și republicani. Atunci, acest conflict a condus la războiul civil și la decenii de dictatură a generalului Franco. Astăzi există o șansă pentru o coexistență relativ pașnică a adversarilor, iar conflictul poate dispărea doar dacă Madridul va fi de acord cu independența Cataloniei sau dacă Barcelona renunța la această idee. Un compromis ar fi – organizarea unui referendum legitim asupra independenței Cataloniei, însă ambele părți se vor teme de posibilele sale rezultate.

Nimeni nu poate spune cât timp va dura această situație. Acum o sută de ani, când în Marea Britanie a decis să împartă insula Irlandei, puțini puteau presupune că urmările acestei secționări, vor da bătăi de cap britanicilor și irlandezilor până în prezent: vor diviza locuitorii insulei, generând războiul civil irlandez și teroarea din Ulster și vor transforma Brexitul într-o test dureros de rezistență a întregii țări țării. Sfârșitul acestor procese nu se vede.

Toate acestea se întâmplă deoarece, unul dintre cele mai grave lucru din istorie – sunt durerile fantome ale fostelor imperii. Ucrainenii o cunosc acest lucru din experiența lor.

Vitaly Portnikov

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *