Istorie

Cetatea Soroca nu va primi vizitatori în 2013

Fortăreaţa va fi închisă pentru vizitatori în anul 2013, pentru ca lucrările să fie intensificate. În urma renovării, cetatea va avea un aspect excelent şi va deveni una funcţională, pentru a putea găzdui simpozioane, ateliere de lucru, expoziții, afirmă Nicolae Bulat, directorul Cetăţii Soroca.

Potrivit lui, şi terenul din preajma cetăţii va fi amenajat, un sector de drum va fi reparat capital, iar o porțiune din fața cetății va fi pavată cu piatră, ca pe vremuri.

În prezent, au loc săpături arheologice – etapa iniţială de renovare a Cetății Soroca. Gropi de peste patru metri adâncime sunt săpate în mijlocul cetăţii. „Fortăreaţa arată acum ca un schelet de cetate, deoarece lipseşte galeria cea mare unde era toată activitatea și viața garnizoanei”, mai relevă Nicolae Bulat.

Aici, activează o echipă de arheologi, arhitecți şi antropologi din Moldova, România și Germania. Aceştia, cu ajutorul unor aparate sofisticate, vor putea stabili mai ușor datarea, etapele de construcție și refacere a fortăreței.

Ion Ursu, arheolog, relevă că, aici, a fost depistat un sol de umplutură, adus la sfârşitul secolului 17, în perioada în care cetatea s-a aflat sub dominaţie poloneză. Au fost descoperite, de asemenea, o groapă mare, suprapusă de alta mai mică și un șanț, precum şi o groapă menajeră, unde au fost găsite fragmente de ceramică poloneză și monede.

Proiectul „Bijuterii medievale" este finanțat de Uniunea Europeană şi mai prevede renovarea cetăţilor Hotin şi Suceava. Valoarea proiectului este de 3 milioane de euro.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *