Cultură

Cheianu a scris prima piesa despre 7 aprilie

Exista o tara in care traiesc numai mosnegi, babe si copii. Copiilor li se dedica acolo numai o zi, in rest toate zilele sunt ale babelor si mosnegilor. Copiii se tem de babe si mosnegi, iar babele si mosnegii se tem de moarte… Este R. Moldova vazuta de un copil in piesa „Cu bunicul ce facem?” de Constantin Cheianu – primul spectacol despre 7 aprilie, prezentat pe o scena de teatru. Evenimentul a avut loc luni, la Teatrul „Satiricus”, unde autorul si-a aniversat varsta de 50 de ani.

Trei premiere in aceeasi zi au avut loc la Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” si toate trei l-au avut in prim-plan pe Constantin Cheianu: scriitorul a implinit 50 de ani, a avut loc lansarea volumului de memorii „Sex & Perestroika” (Editura „Cartier”), iar evenimentul serii l-a prezentat lectura primei piese despre 7 aprilie, „Cu bunicul ce facem?”, in regia autorului. Cele trei premiere tin, fara exceptie, de realitatea noastra imediata, ceea ce l-a si facut pe moderatorul lansarii, Emilian Galaicu-Paun, sa presupuna cat de greu i-a fost lui Cheianu sa scrie aceasta carte de la persoana intaia, vorbind, de fapt, din numele unei societati intregi. „Sex & Perestroika” este in mare parte o cronica subiectiva despre evenimentele produse acum 20 de ani, odata cu proclamarea Independentei RM si se incheie cu evenimentele de ultima ora de la Chisinau.

„Cu bunicul ce facem?” descrie drama unei familii din R. Moldova, in care o fetita, Valeria, ramane in grija fratelui si a bunelului, dupa ce mama-sa pleaca la munca in Irlanda. Dupa ce, la 5 aprilie, bunicul voteaza comunistii, este huiduit de nepotul sau, care apoi participa la evenimentele din 7 aprilie. Afland ca vor avea loc anticipate, nepotii ii interzic batranului sa mearga la votare. El insa se sfatuieste cu activistul comunist din sat ca acela sa-i vina acasa cu urna si sa intre pe alta poarta. In ziua alegerilor, bunicul este pazit de nepotul sau, iar cand ramane o ora pana la inchiderea sectiei de votare, ramane in paza Valeriei. Fetita nu-i permite nici sa mearga la veceu, in ciuda rugamintilor batranului. Intre timp, Marcel se duce sa voteze si observa semnatura bunicului in liste. Se intoarce infuriat acasa si-l gaseste mort… Cand afla ca mama-sa va veni la inmormantare, Valeria striga entuziasmata: „In sfarsit, in sfarsit, va veni mama!”. Potrivit lui Sandu Grecu, directorul de la „Satiricus”, piesa lui Cheianu va fi in curand montata si va purta titlul: „7 aprilie. Cu bunicul ce facem?”. Constantin Cheianu este jurnalist, prozator si dramaturg, fiind cunoscut si ca fondator al „Teatrului de Buzunar” in RM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *