Economie

Chinezii îşi scot banii din bănci, speriaţi de zvonurile apocaliptice răspândite pe social-media

Zvonuri despre prăbuşirea iminentă a băncilor din China apar cu o frecvenţă fără precedent în social-media, obligând autorităţile de reglementare şi chiar poliţia să acţioneze pentru a-i calma pe deponenţi.

Încă de luna trecută, deponenţi îngrijoraţi au luat cu asalt trei bănci pentru a-şi retrage banii pe fondul unor zvonuri că instituţiile ar fi rămas fără cash, ceea ce s-a dovedit ulterior a fi fals. În weekend, clienţii s-au grăbit să scoată bani de la o bancă din provincia Hebei, determinând autorităţile de reglementare locale să garanteze public pentru soliditatea creditorilor săi, în timp ce poliţia i-a alungat pe oamenii panicaţi.

Încrederea în sistemul bancar de 43.000 de miliarde de dolari al Chinei scade printre cei peste un miliard de deţinători de conturi ai naţiunii, fă­când să şubrezească un stâlp de rezistenţă al ascen­siunii Chinei spre leadership-ul economic mon­dial. După mai multe acţiuni de salvare şi prima preluare a unei bănci de către autorităţi din mai mult de două decenii anul trecut, pandemia de Covid-19 şi problemele economice au agravat o situaţie deja dificilă în cel mai mare sistem bancar din lume.

„Percepţia pe care deponenţii chinezi că băncile sunt fără riscuri se schimbă, chiar dacă în aproape toate cazurile recente depozitele lor au fost protejate“, a spus Zhang Shuaishuai, analist la Shanghai International Capital Corp.

„Odată ce s-a răspândit un zvon ca acesta, este pusă în pericol imediat lichiditatea unei bănci.“

Timp de decenii, depozitele au furnizat o bază de finanţare stabilă şi cu costuri reduse pentru piaţa financiară a Chinei, jucând un rol cheie în creşterea economiei pentru a deveni a doua cea mai mare din lume. Gospodăriile chineze deţin aproximativ 90.000 de miliarde de yuani (13.000 de miliarde de dolari) în depozite bancare, mai mult decât oricare altă naţiune din lume.

Acum, autorităţile de reglementare nu doar că încearcă să calmeze nervii în mod public, ci şi cresc protecţia pentru a păstra această pernă de amortizare pentru bănci. Nebunia din Hebei a venit după ce autorităţile au dat startul unui program pilot pentru a limita tranzacţiile mari din provincie.

Programul de doi ani, care urmează să fie extins la Zhejiang şi Shenzhen în octombrie pentru a acoperi 70 de milioane de oameni, ar necesita ca deponenţii să raporteze anticipat orice retrageri sau depozite de peste 100.000 de yuani (14.000 dolari) şi până la 300.000 de yuani.

Comisia de reglementare a băncilor şi asigurărilor din China a avertizat, din nou, sâmbătă, că creditorii se confruntă cu o creştere a datoriei toxice întrucât economia creşte cu cel mai lent ritm din ultimele patru decenii.

Autorităţile au de supravegheat peste 3.000 de bănci, majoritatea fiind entităţi mici, rurale, fără acces direct la capital. „ntr-o nouă mişcare fără precedent, China intenţionează acum să permită guvernelor locale să folosească aproximativ 200 de miliarde de yuani din vânzările de obligaţiuni pentru a ajuta băncile mai mici să-şi consolideze capitalul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *