Actualitate

Chironda propune panouri solare pentru reducerea facturilor la blocurile vechi

Ne propunem inițierea unui program municipal de folosire a panourilor solare pentru reducerea facturilor la energia electrică în instituțiile publice și în blocurile vechi. Declarația îi aparține lui Victor Chironda, candidatul Mișcării Social-Politice „Forța Nouă” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, care într-o conferință de presă la IPN a precizat că astfel nu numai că vor fi reduse facturile, dar va crește și confortul celor care locuiesc în blocuri vechi.

„Peste o treime din chișinăuieni locuiesc în blocuri veci. Starea tehnică a blocurilor vechi afectează viețile a zeci de mii de oameni, care nu au bani să repare sau să facă izolarea termică a blocurilor”, a spus Victor Chironda.

Candidatul a menționat că ineficiența energetică a acestor blocuri duce la facturi mari pentru energia termică sau electricitate. „Reparația și termoizolarea blocurilor vechi este una din cele șapte priorități ale echipei noastre. Prin urmare, ne propunem inițierea unui program municipal de renovare a blocurilor vechi, sub forma unor cofinanțări ale lucrărilor”, a spus candidatul.

Aflat în echipa lui Victor Chironda în calitate de candidat la funcția de consilier municipal, Sergiu Tofilat a declarat că sunt trei probleme care trebuie rezolvate. „Prima este modernizarea sistemului de încălzire, cu distribuția căldurii pe orizontală. A doua ar fi instalarea de puncte termice la subsolurile blocurilor și termoizolarea blocurilor pentru a reduce pierderile de căldură”, a spus Sergiu Tofilat.

Potrivit acestuia, ca efecte la măsurile pe care le propune, vor fi posibilitatea ca fiecare consumator să își regleze temperatura în apartament așa cum dorește și, pe baza unui contor, să achite atât cât consumă.

Evghenii Camenșcic, candidat la funcția de consilier municipal în echipa lui Victor Chironda, a precizat că pentru măsurile de termoizolare și reparație a blocurilor se poate apela la fonduri europene și a altor instituții de finanțare. „În 2016 a fost semnat Acordul de la Paris. Acolo s-a ajuns la concluzia că trebuie de investit masiv în eficiența energetică. Din anul 2020, aproximativ 10 miliarde de euro vor fi disponibile pentru asemenea măsuri. Noi trebuie să creăm capacități să atragem aceste investiții”.

Evghenii Camenșcic a mai menționat că un prim pas ar fi înscrierea capitalei în „Convenția primarilor” și, odată cu statutul de membru, apare posibilitatea aplicării la fonduri europene și din alte surse internaționale de finanțare.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *