Actualitate

Chisinaul, mai bogat ca anul trecut

Consiliul municipal Chisinau a aprobat, in prima lectura, bugetul municipal pentru anul viitor. Astfel, in 2010, municipiul va avea venituri in suma de 1 miliard 695 milioane 756 mii lei, cu 37 milioane mai mult decat anul curent. In acelasi timp, cheltuielile vor fi de 1 miliard 747 milioane 756 mii lei. Prin urmare, cheltuielile vor depasi veniturile cu 52 milioane lei, iar sursele de acoperire a deficitului bugetar vor fi obtinute din vanzarea sau privatizarea bunurilor proprietate publica. „Desi este un buget mai mare ca anul trecut, este unul pentru o perioada de criza”, a mentionat primarul Dorin Chirtoaca.

Viceprimarul Mihai Furtuna, prezentand consilierilor proiectul bugetului, a specificat ca 63 la suta din cheltuieli vor fi alocate sferei sociale, respectiv, pentru invatamant, sanatate, asigurari si sustinere sociala. De exemplu, pentru cheltuielile in invatamant se prevad 818,2 mln. lei, in crestere cu 3,5 mln. lei fata de 2009. Au crescut si normele pentru intretinerea unui elev, constituind 5839 lei, ceea ce e cu 2134 lei mai mult ca anul acesta. Pentru cultura sunt preconizate 54,6 mln. lei, cu o crestere de 6 mln. Mai multi bani va primi si ramura ocrotirii sanatatii pentru care sunt prevazute 20,7 mln. lei, cu 7 mln. lei mai mult ca in 2009.

In acelasi timp, la capitolul investitii capitale sunt prevazute 110 milioane de lei, suma care depaseste nivelul investitiilor pentru anii precedenti. In lectura a doua va fi propus un program de creditare ipotecara pentru persoanele care doresc sa-si procure un apartament, dar si pentru relansarea constructiilor in municipiu. In urma majorarii tarifului in transportul public, in 2010 a fost micsorata subventionarea Parcului urban de autobuze si a Regiei transport electric Chisinau cu 88 milioane lei.

Mihai Furtuna a spus ca primaria a facut o adresare catre guvern in care a solicitat sa fie lasat bugetului municipal un procentaj mai mare din varsamintele acumulate in acesta. Totodata, se solicita acoperirea pierderilor suportate din cauza aplicarii cotei zero pentru activitatea de antreprenoriat si la alte capitole. Primaria este in asteptarea unui raspuns adecvat din partea guvernului.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *