Culinar.md

Cina este servită

Serviciul englezesc. Acest tip este numit şi „servire familială”, fiind unul dintre cele mai populare. Platourile cu mâncare sunt aduse la masă de gazdă şi trecute de la un invitat la altul. Amfitrionul nu trebuie să se ridice de la masă decât pentru a umple carafa cu apă sau coşul cu pâine, ori pentru a aduce o porţie suplimentară la felul principal sau la garnituri, atunci când platourile au rămas goale pe măsuţa de servire ori au fost duse la bucătărie.

Serviciul rusesc. Cunoscut şi drept „serviciu de gală”, este considerat mai formal decât cel englezesc. Aici, chelnerii aşază mâncarea pe farfurii, pe care le pun pe masă în faţa invitaţilor, sau trec cu platourile de la un oaspete la altul, pentru ca fiecare să se poată servi singur. Acest tip de serviciu sau o variaţie a lui va fi întâlnit la aproape toate restaurantele şi la toate dineurile oficiale, fie că sunt acţiuni de binefacere sau repetiţii pentru nuntă.

Serviciul mixt. În cadrul acestuia, felul principal şi garniturile pot fi prezentate de gazdă pe platouri aşezate pe masă, astfel încât invitaţii să se servească singuri sau să fie serviţi de către gazdă. Supa, salata şi desertul, aranjate pe farfurii individuale, pot fi aduse direct din bucătărie.

În orice caz, nu este responsabilitatea unei lady să stabilească modul în care i se serveşte mâncarea. Ea trebuie doar să mănânce ceea ce i se pune în faţă, aşa cum îi este prezentat. Însă, atunci când o doamnă este gazda unei mese în propria sa casă, ea va decide cum va fi servită mâncarea şi va planifica totul în consecinţă. Trebuie să ia în considerare în acest sens factori precum gradul de formalism al reuniunii, dimensiunile mesei (pe o masă mică nu vor încăpea multe platouri) şi posibilitatea de a angaja un chelner. Indiferent ce decizii a luat din acest punct de vedere, doamna va proceda astfel:

● Gazda anunţă că masa e gata şi îi roagă pe invitaţi să se aşeze, indicându-le locurile.
● Dacă serveşte salată, amplasează farfuriile de salată direct pe cele de serviciu (care vor fi puse pe masă dinainte).
● Când oaspeţii şi-au terminat salatele, gazda ia farfuriile de salată. Dacă intenţionează să aşeze mâncarea pe farfurii la bucătărie, le va lua şi pe cele de serviciu în acelaşi timp. Ia şi furculiţele de salată odată cu farfuriile.
● Gazda fie pune mâncarea pe farfuriile de serviciu la bucătărie, fie aduce felul principal şi garniturile la masă, iar invitaţii se servesc singuri.
● Gazda poate umple paharele de vin ale invitaţilor prima oară. După aceea însă, mai ales la o cină între prieteni, va încuraja oaspeţii să se servească singuri, dând sticla din mână în mână.
● Când oaspeţii au terminat felul principal, cu porţii suplimentare cu tot, dacă le-au fost oferite, gazda ia farfuriile şi tacâmurile folosite.
● Salata poate fi servită după felul principal, dacă amfitrionul preferă aşa.
● La final, este servit desertul. Dacă nu a pus furculiţa sau linguriţa de desert pe masă dinainte, gazda le poate aduce odată cu desertul. Dacă are cafea, o serveşte tot acum.

www.culinar.md

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *