Moldova

Cinci martori la unison: Papuc şi Botnari nu au dat indicaţii la 7 aprilie

În cadrul şedinţei de judecată din 7 octombrie, vicecomisarul de Străşeni, Victor Zacrevschi, care în 2009 era vicecomisar al sectorului Buiucani, a declarat că la 7 aprilie efectivul comisariatului s-a deplasat pe scările Preşedinţiei, unde au opus rezistenţă protestatarilor care inaintau în interiorul clădirii.

Zacrevschi a povestit că atunci au fost răniţi câţiva colaboratori de poliţie cu pietre aruncate de protestatari. „Atunci am luat decizia de a retrage efectivul din cauza că protestatarii erau foarte agresivi. În acest fel de acţiuni în masă îmi asum responsabilitatea faţă de viaţa colaboratorilor mei”, a menţionat fostul vicecomisar al sectorului Buiucani. Victor Zacrevschi a mai spus că alte indicaţii a primit prin raţie, dar nu îşi aminteşte cu exactitate de la cine. La comisariatul Buiucani au fost aduşi mulţi protestatari, însă niciunul din ei nu a fost maltratat, a mai spus omul legii.

Comisarul raionului Edinţ, Ion Volontir, care în 2009 a îndeplinit funcţia de comisar interimar al sectorului Buiucani, a declarat că majoritatea ordineleor le-a executat la indicaţia viceministrului Valentin Zubic. „De la şeful Statului Major am primit indicaţia de a acţiona conform ordinului 01, care prevede menţinerea ordinii publice în timpul protestelor violente şi apărarea, dar fără folosirea forţelor”, a declarat comisarul. El a povestit că la 7 aprilie a mers împreună cu efectivul său în interiorul Parlamentului pentru a apăra clădirea.

Întrebat de către procurorul Sergiu Roşu, la indicaţia cui a părăsit clădirea Parlamentului, Ion Volontir a declarat că a acţionat de sine stătător. „Văzând că câţiva colaboratori de-ai mei sunt răniţi, în clădire era fum şi imposibil de respirat, am dat indicaţia de a părăsi Parlamentul”, a spus fostul comisar al sectorului Buiucani.

Comandantul brigăzii mobile 3 de carabinieri, Veaceslav Pelin, care în 2009 era în aceeaşi funcţie a declarat că împreună cu efectivul a părăsit Parlamentul la indicaţia viceministrului de interne, Andrei Şumleanschi.

La fel au declarat şi ultimii doi martori, unul din ei specialist în domeniul ordinii publice la Trupele de Carabineri, Oleg Cristea, şi adjunctul Comandantului Brigăzii mobile şi operative 2, Veaceslav Martâniuc, care au fost audiaţi timp de 15 minute. Ei au declarat că toate indicaţiile le-au primit de la Andrei Şumleanschi, şi niciun ordin de la Botnari sau Papuc.

Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari sunt judecaţi pentru neglijenţă în serviciu în timpul protestelor din aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă o amendă de la 6 mii la 16 mii de lei, sau privaţiune de libertate de la 2 la 6 ani.

Următoarea şedinţă de judecată cu audierea martorilor va avea loc mâine, 8 octombrie.

Sursa: Info-PrimNeo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *