Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:37
Abonamente

22 Decembrie 2009, ora 13:13

Cine a finantat cele doua campanii electorale ale comunistilor?

Marime Font

Padurari, sefi de spitale raionale, angajati ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurari in medicina si ai celor de asigurari sociale, primari, sefi de posta si de telefonie („Moldtelecom”), precum si sefi de centre militare raionale si chiar un comisar raional de politie, plus o droaie de angajati ai consiliilor raionale, functionari de la guvern, presedintie si ministere - iata nomenclatorul incomplet al celor care au sprijinit cu bani, de voie sau de nevoie, fostul partid de guvernamant in cele doua campanii electorale din anul 2009.

Comisia Electorala Centrala (CEC) i-a tinut mult timp in secret pe cei care au finantat campaniile PCRM, iar in urma demersurilor noastre repetate a publicat pe site doar niste liste trunchiate. Nici astazi nu sunt afisate integral listele donatorilor din campania pentru 5 aprilie, iar functionarii CEC afirma ca nu pot face lumina deoarece Legea cu privire la protectia datelor cu caracter personal nr.17-XVI din 15.02.07 nu le permite. Asta in timp ce Legea accesului la informatii spune ca toate informatiile personale ce se contin in buletinul de identitate sunt informatii publice. De asemenea, toate datele personale care figureaza in rapoarte publice - in cazul nostru este vorba de rapoarte despre finantarea campaniilor electorale - sunt publice. In urma materialelor publicate de TIMPUL, secretarul CEC, Iurie Ciocan, ne-a permis doar sa consultam dosarul PCRM.

Loading...


Membrii de partid au cotizat de doua ori

In campania pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie suma totala a veniturilor PCRM a constituit 6.769.186,6 lei, dintre care 50% au ajuns in cont sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 1,5 mln. lei au fost donati de SRL „Elat-Profit”, 1 mln. lei - de SRL „ITS Grup” si 803.863 lei - de PCRM. Din start vom mentiona ca „dispozitiile de incasare” contin, in mare parte, numele reprezentantilor partidului in teritoriu, iar suma varsata de PCRM reprezinta aparent cotizatii ale acelorasi membri. Deci, aceste doua tipuri de donatii se dubleaza oarecum. La alegerile din 29 iulie, veniturile totale constituiau 3.892.324 lei, dintre care 94,38% sunt sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 120 mii de lei de la PCRM si cate 50 de mii de la SRL „Elemag” si SRL „Tehnodiada”.

Daca in perioada alegerilor anticipate au fost publicate toate rapoartele (din 6, 20 si 27 iulie), pentru cea din preajma alegerilor din 5 aprilie dosarul PCRM inca nu este finalizat. CEC a publicat doar doua rapoarte financiare - din 3 si 17 martie. Cel de-al treilea raport, din 25 martie, a fost publicat abia cu o luna in urma, fiind „lipit” la raportul din 17 martie, iar ultimul raport financiar, din 3 aprilie, nici pana astazi „nu este centralizat”. In dosarul de la CEC se pastreaza 12 „dispozitii de incasare” ratacite printre alte dispozitii. Dar deja se observa diferente de 30-40 mii lei intre sumele centralizate, anuntate anterior de autoritatea electorala, si contabilizarea de facto din raport.

Cine a finantat PCRM?

Din Ghidul partidului politic in domeniul finantarii campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, anexa 3, aflam ca listele cu finantatori trebuiau sa contina: data, numele deponentului, codul fiscal, anul nasterii, domiciliul, locul de munca, sursele de finantare si suma depusa. Chiar daca avem de-a face cu o armata intreaga de functionari publici, in listele donatorilor PCRM lipseste capitolul „sursele de finantare”. Astfel este dificil sa afli de unde au luat bani acesti functionari si i-au dat comunistilor.

Sa luam, de exemplu, raionul Dubasari, in care peste 70 la suta din alegatori au votat PCRM si in care nimeni si nimic nu se misca fara acordul conducerii comuniste a raionului. In prima campanie, raionul, de fapt 25 de functionari raionali, in frunte cu ex-ministrul Reintegrarii Vasile Sova, a donat partidului 39,5 mii lei. In cea de-a doua campanie, functionarii raionali, in egala masura vechii si noii donatori, au contribuit cu 136 mii lei. Cine sunt acestia? Presedintele si vicepresedintii de raion, sefii de directii raionale, printre care si multi angajati ai Directiei finante, seful Directiei teritoriale control administrativ a fostului Minister al administratiei publice locale, sefa CNAS, toti sefii de oficii postale etc. Altfel spus, cel putin 80% din sponsori sunt functionari publici.

Anenii Noi este un alt exemplu relevant prin modul in care au fost „organizate” donatiile. In prima campanie, din acest raion au venit pe contul PCRM 221,4 mii lei, in cea de-a doua - 261 mii lei. In ambele cazuri conducerea raionului si a Primariei Anenii Noi au umplut listele cu functionari publici. Curios este faptul ca dupa ce sase inspectori fiscali in frunte cu Veaceslav Bondari, seful IFS Anenii Noi, au sustinut PCRM, lista este completata cu agenti economici. De mentionat ca la 5 aprilie Bondari devine deputat, iar la 29 iulie feciorul sau Andrei si fratele Alexandru se regasesc printre sponsori. Absolut toti sefii de directii raionale si locale s-au alaturat donatiei, pana si electricianul, si arhivarul primariei au contribuit cu cate cinci mii de lei in cele doua campanii. Chiar si specialistul pentru incorporarea militara a venit cu bani. Sa mai spuna cineva ca la Anenii Noi functionarii primesc lefuri mici!

Nu putem omite din grupul fruntasilor intrecerii de partid comunistii de la Floresti. Daca in campania din 5 aprilie raionul a contribuit cu doar 50,3 mii lei, la anticipate contributia se ridica la peste 272 mii lei. In prima campanie, peste 80 la suta din functionarii donatori sunt angajati ai consiliului raional. Printre sefii de sectii il intalnim in doua randuri pe soferul consiliului. In cea de-a doua campanie mobilizarea a inclus asistenti sociali obisnuiti (foto 1), intreaga echipa a CNAS Floresti (foto 2), toti angajatii Directiei raionale invatamant (foto 3), cel putin zece primari plus angajati ai directiilor finante, economie, agricole si chiar ai serviciului de deservire (lemnari si lacatusi). Am confruntat semnaturile donatorilor din prima si a doua campanie din acest raion si am gasit cel putin cinci semnaturi false.

In dispozitiile de plata din toate raionale listele abunda in primari darnici (in Soldanesti primarii de Cobalnea, Raspopeni si Dobrusa au donat cate opt-zece mii lei) (foto 4); directori de spitale raionale la fel de darnici (la Soldanesti directorul spitalului a contribuit cu 15 mii lei, la Cahul directorul a donat sase mii lei, la Sangerei - cinci mii lei, la Cantemir, vicedirectorul a dat trei mii lei); absolut toti angajatii Directiei teritoriale control administrativ (DTCA) au facut donatii; la fel intalnim o puzderie de donatori angajati ai Agentiei nationale pentru ocuparea fortei de munca (AOFM), Casei teritoriale de Asigurari Sociale (CTAS), Casei Nationale de Asigurari in Medicina (CNAM) (la Cahul seful teritorial, Dimitri Batar, a contribuit in cele doua campanii cu 22 mii lei); Inspectoratului Fiscal de Stat, Centrului de medicina preventiva, Directiei sanitar-veterinara, Inspectoratului semincer, Inspectoratului ecologic, Inspectoratului muncii, Inspectoratului de stat pentru protectia plantelor (ISPP), Directiei teritoriale pentru control financiar si revizie (DTCFR) a Ministerului Finantelor; angajati ai Biroului de evidenta si de documentare a populatiei (BEDP) care tine de Ministerul Dezvoltarii Informationale; Agentia „Apele Moldovei”, Agentia proprietati publice de pe langa Ministerul Economiei, centre militare raionale (Drochia, Nisporeni, Sangerei) si chiar comisarul raional de politie de la Basarabeasca, Alexei Laza (care a donat 4500 lei) (foto 5), precum si angajati ai intreprinderilor de stat CFM, „Posta Moldovei”, „Moldtelecom”, „Moldelectrica” „Moldsilva” etc. De asemenea, mai multi angajati ai ministerelor, guvernului, parlamentului si presedintiei se regasesc printre finantatori. (A se vedea foto 6 si foto 7)

Un caz interesant il intalnim pe listele provenite din Orhei. Aici o mare parte dintre semnaturile finantatorilor sunt falsificate, iar doua liste, datate din 8 iulie (foto 8) si 24 iulie (foto 9), desi scrise de maini diferite, sunt identice la caligrafierea sumelor. In acest context, nu mai are rost sa spunem ca un mecanic la Orhei are un salariu atat de mare incat poate face donatii electorale de 20 mii lei, iar profesorii de gimnazii si sefii de case de cultura isi permit sa sustina partidul favorit cu cate zece mii lei. In Orhei sunt si cei mai instariti padurari. Aici sefii de ocoale silvice au dat comunistilor in anticipate cate 20-25 mii lei. Asta in conditiile in care in aprilie-mai toti padurarii din republica au fost impusi sa scrie cereri prin care sa fie transferati la 0,5 program de lucru si, respectiv, la jumatate de salariu. Pana atunci un padurar obisnuit avea un salariu lunar de 1800 lei.

Nu stim cate orchestrari similare celor de la Orhei au fost organizate la nivel republican. Stim insa ca nu este singurul caz. Nu e clar de ce CEC a trecut peste falsificari de semnaturi sau de ce nu a finisat centralizarea datelor contabile pentru PCRM? Nu stim cati dintre functionari publici si antreprenori au facut donatii benevole. Cert este ca majoritatea dintre ei jura ca vor participa la Schimbare. Asta este natia, asta-i situatia.

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 07:00

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:06

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Un bărbat a fost atacat cu un cuțit în sectorul Botanica al capitalei. Agresorul a fost reținut de carabinieri. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Carabinierilor, În noaptea de 27 ianuarie 2020, aproximativ ora 02.15, pe strada Sarmizegetusa din capitală,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 10:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Compania rusă Fort construiește sub licență concurentul direct al AK-47: pușca de asalt americană AR-15.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:52

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuța, a fost ales unanim în calitate de Președinte al Partidului Verde Ecologist, iar Anatolie Prohnițchi a devenit Prim vice-președinte al Partidului. Deciziile au fost luate, duminică, 26 ianuarie, în cadrul Congresului extraordinar al partidului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)