Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 11:35
Abonamente

22 Decembrie 2009, ora 13:13

Cine a finantat cele doua campanii electorale ale comunistilor?

Marime Font

Padurari, sefi de spitale raionale, angajati ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurari in medicina si ai celor de asigurari sociale, primari, sefi de posta si de telefonie („Moldtelecom”), precum si sefi de centre militare raionale si chiar un comisar raional de politie, plus o droaie de angajati ai consiliilor raionale, functionari de la guvern, presedintie si ministere - iata nomenclatorul incomplet al celor care au sprijinit cu bani, de voie sau de nevoie, fostul partid de guvernamant in cele doua campanii electorale din anul 2009.

Comisia Electorala Centrala (CEC) i-a tinut mult timp in secret pe cei care au finantat campaniile PCRM, iar in urma demersurilor noastre repetate a publicat pe site doar niste liste trunchiate. Nici astazi nu sunt afisate integral listele donatorilor din campania pentru 5 aprilie, iar functionarii CEC afirma ca nu pot face lumina deoarece Legea cu privire la protectia datelor cu caracter personal nr.17-XVI din 15.02.07 nu le permite. Asta in timp ce Legea accesului la informatii spune ca toate informatiile personale ce se contin in buletinul de identitate sunt informatii publice. De asemenea, toate datele personale care figureaza in rapoarte publice - in cazul nostru este vorba de rapoarte despre finantarea campaniilor electorale - sunt publice. In urma materialelor publicate de TIMPUL, secretarul CEC, Iurie Ciocan, ne-a permis doar sa consultam dosarul PCRM.


Membrii de partid au cotizat de doua ori

In campania pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie suma totala a veniturilor PCRM a constituit 6.769.186,6 lei, dintre care 50% au ajuns in cont sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 1,5 mln. lei au fost donati de SRL „Elat-Profit”, 1 mln. lei - de SRL „ITS Grup” si 803.863 lei - de PCRM. Din start vom mentiona ca „dispozitiile de incasare” contin, in mare parte, numele reprezentantilor partidului in teritoriu, iar suma varsata de PCRM reprezinta aparent cotizatii ale acelorasi membri. Deci, aceste doua tipuri de donatii se dubleaza oarecum. La alegerile din 29 iulie, veniturile totale constituiau 3.892.324 lei, dintre care 94,38% sunt sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 120 mii de lei de la PCRM si cate 50 de mii de la SRL „Elemag” si SRL „Tehnodiada”.

Daca in perioada alegerilor anticipate au fost publicate toate rapoartele (din 6, 20 si 27 iulie), pentru cea din preajma alegerilor din 5 aprilie dosarul PCRM inca nu este finalizat. CEC a publicat doar doua rapoarte financiare - din 3 si 17 martie. Cel de-al treilea raport, din 25 martie, a fost publicat abia cu o luna in urma, fiind „lipit” la raportul din 17 martie, iar ultimul raport financiar, din 3 aprilie, nici pana astazi „nu este centralizat”. In dosarul de la CEC se pastreaza 12 „dispozitii de incasare” ratacite printre alte dispozitii. Dar deja se observa diferente de 30-40 mii lei intre sumele centralizate, anuntate anterior de autoritatea electorala, si contabilizarea de facto din raport.

Cine a finantat PCRM?

Din Ghidul partidului politic in domeniul finantarii campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, anexa 3, aflam ca listele cu finantatori trebuiau sa contina: data, numele deponentului, codul fiscal, anul nasterii, domiciliul, locul de munca, sursele de finantare si suma depusa. Chiar daca avem de-a face cu o armata intreaga de functionari publici, in listele donatorilor PCRM lipseste capitolul „sursele de finantare”. Astfel este dificil sa afli de unde au luat bani acesti functionari si i-au dat comunistilor.

Sa luam, de exemplu, raionul Dubasari, in care peste 70 la suta din alegatori au votat PCRM si in care nimeni si nimic nu se misca fara acordul conducerii comuniste a raionului. In prima campanie, raionul, de fapt 25 de functionari raionali, in frunte cu ex-ministrul Reintegrarii Vasile Sova, a donat partidului 39,5 mii lei. In cea de-a doua campanie, functionarii raionali, in egala masura vechii si noii donatori, au contribuit cu 136 mii lei. Cine sunt acestia? Presedintele si vicepresedintii de raion, sefii de directii raionale, printre care si multi angajati ai Directiei finante, seful Directiei teritoriale control administrativ a fostului Minister al administratiei publice locale, sefa CNAS, toti sefii de oficii postale etc. Altfel spus, cel putin 80% din sponsori sunt functionari publici.

Anenii Noi este un alt exemplu relevant prin modul in care au fost „organizate” donatiile. In prima campanie, din acest raion au venit pe contul PCRM 221,4 mii lei, in cea de-a doua - 261 mii lei. In ambele cazuri conducerea raionului si a Primariei Anenii Noi au umplut listele cu functionari publici. Curios este faptul ca dupa ce sase inspectori fiscali in frunte cu Veaceslav Bondari, seful IFS Anenii Noi, au sustinut PCRM, lista este completata cu agenti economici. De mentionat ca la 5 aprilie Bondari devine deputat, iar la 29 iulie feciorul sau Andrei si fratele Alexandru se regasesc printre sponsori. Absolut toti sefii de directii raionale si locale s-au alaturat donatiei, pana si electricianul, si arhivarul primariei au contribuit cu cate cinci mii de lei in cele doua campanii. Chiar si specialistul pentru incorporarea militara a venit cu bani. Sa mai spuna cineva ca la Anenii Noi functionarii primesc lefuri mici!

Nu putem omite din grupul fruntasilor intrecerii de partid comunistii de la Floresti. Daca in campania din 5 aprilie raionul a contribuit cu doar 50,3 mii lei, la anticipate contributia se ridica la peste 272 mii lei. In prima campanie, peste 80 la suta din functionarii donatori sunt angajati ai consiliului raional. Printre sefii de sectii il intalnim in doua randuri pe soferul consiliului. In cea de-a doua campanie mobilizarea a inclus asistenti sociali obisnuiti (foto 1), intreaga echipa a CNAS Floresti (foto 2), toti angajatii Directiei raionale invatamant (foto 3), cel putin zece primari plus angajati ai directiilor finante, economie, agricole si chiar ai serviciului de deservire (lemnari si lacatusi). Am confruntat semnaturile donatorilor din prima si a doua campanie din acest raion si am gasit cel putin cinci semnaturi false.

In dispozitiile de plata din toate raionale listele abunda in primari darnici (in Soldanesti primarii de Cobalnea, Raspopeni si Dobrusa au donat cate opt-zece mii lei) (foto 4); directori de spitale raionale la fel de darnici (la Soldanesti directorul spitalului a contribuit cu 15 mii lei, la Cahul directorul a donat sase mii lei, la Sangerei - cinci mii lei, la Cantemir, vicedirectorul a dat trei mii lei); absolut toti angajatii Directiei teritoriale control administrativ (DTCA) au facut donatii; la fel intalnim o puzderie de donatori angajati ai Agentiei nationale pentru ocuparea fortei de munca (AOFM), Casei teritoriale de Asigurari Sociale (CTAS), Casei Nationale de Asigurari in Medicina (CNAM) (la Cahul seful teritorial, Dimitri Batar, a contribuit in cele doua campanii cu 22 mii lei); Inspectoratului Fiscal de Stat, Centrului de medicina preventiva, Directiei sanitar-veterinara, Inspectoratului semincer, Inspectoratului ecologic, Inspectoratului muncii, Inspectoratului de stat pentru protectia plantelor (ISPP), Directiei teritoriale pentru control financiar si revizie (DTCFR) a Ministerului Finantelor; angajati ai Biroului de evidenta si de documentare a populatiei (BEDP) care tine de Ministerul Dezvoltarii Informationale; Agentia „Apele Moldovei”, Agentia proprietati publice de pe langa Ministerul Economiei, centre militare raionale (Drochia, Nisporeni, Sangerei) si chiar comisarul raional de politie de la Basarabeasca, Alexei Laza (care a donat 4500 lei) (foto 5), precum si angajati ai intreprinderilor de stat CFM, „Posta Moldovei”, „Moldtelecom”, „Moldelectrica” „Moldsilva” etc. De asemenea, mai multi angajati ai ministerelor, guvernului, parlamentului si presedintiei se regasesc printre finantatori. (A se vedea foto 6 si foto 7)

Un caz interesant il intalnim pe listele provenite din Orhei. Aici o mare parte dintre semnaturile finantatorilor sunt falsificate, iar doua liste, datate din 8 iulie (foto 8) si 24 iulie (foto 9), desi scrise de maini diferite, sunt identice la caligrafierea sumelor. In acest context, nu mai are rost sa spunem ca un mecanic la Orhei are un salariu atat de mare incat poate face donatii electorale de 20 mii lei, iar profesorii de gimnazii si sefii de case de cultura isi permit sa sustina partidul favorit cu cate zece mii lei. In Orhei sunt si cei mai instariti padurari. Aici sefii de ocoale silvice au dat comunistilor in anticipate cate 20-25 mii lei. Asta in conditiile in care in aprilie-mai toti padurarii din republica au fost impusi sa scrie cereri prin care sa fie transferati la 0,5 program de lucru si, respectiv, la jumatate de salariu. Pana atunci un padurar obisnuit avea un salariu lunar de 1800 lei.

Nu stim cate orchestrari similare celor de la Orhei au fost organizate la nivel republican. Stim insa ca nu este singurul caz. Nu e clar de ce CEC a trecut peste falsificari de semnaturi sau de ce nu a finisat centralizarea datelor contabile pentru PCRM? Nu stim cati dintre functionari publici si antreprenori au facut donatii benevole. Cert este ca majoritatea dintre ei jura ca vor participa la Schimbare. Asta este natia, asta-i situatia.

 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 10:42

Argumente „beton” oferite de „juristul” socialist Țurcan care ar „confirma” că alegerea sa în funcția de Președinte al CC este corectă

Argumente „beton” oferite de „juristul” socialist Țurcan care ar „confirma” că alegerea sa în funcția de Președinte al CC este corectă

Președintele Curții Constituționale (CCM), Vladimir Țurcan, „nu vede oportun ca să-și dea demisia”, chiar dacă acest lucru i-a fost cerut de către mai mulți deputați, din motiv că „CCM s-a expus asupra legalității alegerii președintelui Înaltei Curți, precum...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 10:17

Ce avere are Serghei Cataranciuc - noul deputat din partea PPDA

Ce avere are Serghei Cataranciuc - noul deputat din partea PPDA

Serghei Cataranciuc este membru al biroului politic al PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:53

LIVE VIDEO / Evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare / Drapelul de stat, arborat în bernă

LIVE VIDEO / Evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare / Drapelul de stat, arborat în bernă

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Astăzi este zi de doliu. Drapelul de stat va fi arborat în bernă. La ora 10:00, se va ţine un moment de reculegere, iar între 10:10 – 10:30...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:51

Piața oaselor umane de pe Instagram de care n-aveai habar

Piața oaselor umane de pe Instagram de care n-aveai habar

Oamenii vând și cumpără cam orice pe internet, iar fragmentele umane nu sunt nici ele o excepție, mai ales dacă te uiți la acest cont de Instagram.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)