Actualitate

Cine bruiaza Radio Vocea Basarabiei?

Zece jurnalisti ai anului 2009 si-au primit, marti, premiile. M-am bucurat pentru colegii de breasla care au fost remarcati. Ziaristii de la „Jurnal Trust Media”, TIMPUL, „Ziarul de Garda”, PRO TV, „Unimedia”, „Imedia”, „SP” si altii s-au impus intr-un an crucial pentru destinele mass-media si ale democratiei moldovenesti. Nu intamplator, evenimentele din 7 aprilie, bunaoara, au fost evocate de-a lungul traditionalei gale de decernare a premiilor, organizate pentru a 15-a oara de Centrul de Jurnalism Independent si Comitetul pentru Libertatea Presei.

A fost onorat si subsemnatul sa inmaneze un premiu. Nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca printre laureati nu se numara si Radio „Vocea Basarabiei”. Departe de mine gandul ca un premiu, oricat de mare si credibil, ar fi masura absoluta a profesionismului in mass-media. De aceea, tratez astfel de evenimente cu multa filosofie si umor. Totusi, de data aceasta am ramas cu un gust amar. N-as vrea sa creez impresia de persoana cicalitoare si anosta, dar desconsiderarea postului de Radio „Vocea Basarabiei”, delicat vorbind, m-a nedumerit.

Am convingerea ca, pana si in situatia in care in joc erau sa fie nu zece mere pentru cei mai buni jurnalisti, ci doar unul, acesta urma sa fie impartit si cu Radio „Vocea Basarabiei”. Daca in loc de sapte premii speciale, era sa fie doar unul singur, el trebuia impartit frateste si cu Radio „Vocea Basarabiei”. Faptul ca asta nu s-a intamplat il consider pur si simplu scandalos.
Iata doar cateva motive pentru care Radio „Vocea Basarabiei” nu trebuia trecut cu vederea.

1. A fost singurul post de radio de la Chisinau care a oferit anul imprejur o platforma de dezbateri politice.

2. A contribuit enorm la diminuarea monopolului mediatic, impus de PCRM, oferind tuturor partidelor de opozitie, de la stanga la dreapta, posibilitatea de a-si exprima liber punctul de vedere.

3. A fost in repetate randuri bruiat, santajat, reprimat si amenintat cu inchiderea de autoritatile comuniste si, cu toate acestea, n-a cedat.

4. In toiul manifestatiilor din 6 si 7 aprilie, a fost singurul post de radio care a transmis in direct evenimentele derulate in Piata Marii Adunari Nationale si in fata Palatului Prezidential.

5. A jucat un rol important in demolarea blocadei informationale, instituite de regimul Voronin, fiind, mai cu seama in cea de-a doua campanie electorala a anului, una dintre cele mai citate institutii de presa de la Chisinau pe plan international.

6. Prin directorul sau fondator, a organizat in fiecare duminica in fata Teatrului de Opera proteste impotriva cenzurii si partizanatului la pretinsa radioteleviziune publica.

Ar fi si o multime de alte argumente. Dar cred ca-i destul.

As vrea sa fiu bine inteles. Toti laureatii din anul acesta isi merita, neindoielnic, distinctia, dar neglijarea Postului de radio „Vocea Basarabiei” pare sa fie picul de fiere care strica multa miere.

P.S. Subsemnatul nu este nici actionar, nici angajat la Radio „Vocea Basarabiei” si, implicit, nu se afla in solda acestei institutii de presa.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *