Actualitate

Cine e Marcel Ciolacu, omul care a mazilit-o pe Dăncilă

Marcel Ciolacu (52 de ani), ajuns președintele Camerei Deputaților după condamnarea lui Liviu Dragnea, este noul președinte interimar al PSD. Buzoianul Ciolacu, un lider discret al PSD, a urcat pas cu pas în ierarhia partidului, a beneficiat de sprijinul unor mari baroni din trecut, de o relație bună cu Dragnea, de care s-a desparțit însă violent. El este acum foarte apropiat de foștii premieri Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, dar și de Gabriel Vlase, șeful SIE.

Cum s-a transformat în centru de putere

Marcel Ciolacu a ajuns în atenția publică în iunie 2017, când Liviu Dragnea l-a propulsat în funcția de vicepremier fără portofoliu în guvernul Tudose, trimis pentru a-i raporta mișcările premierului. Ciolacu era deja un lider puternic în partid, grație rezultatelor obținute de PSD Buzău, dar și ca urmare a relațiilor personale de prietenie cu mulți șefi ai partidului.

Deși era perceput drept omul lui Dragnea în guvernul Mihai Tudose, Marcel Ciolacu a sfârșit prin a fraterniza practic cu premierul. Între cei doi s-a creat o relație apropiată, iar Ciolacu a demisionat din guvern imediat după Tudose, ca urmare a crizei dintre premier și Liviu Dragnea.

În jumătatea de an cât a fost vicepremier, Ciolacu și-a impus apropiați din Buzău în conducerea unor instituții și companii de stat, sporindu-și puterea în partid și capacitatea de negociere.

Ca vicepremier, el a întreținut o relație echilibrată și cu Palatul Cotroceni și cu instituțiile din domeniul securității, exact invers decât politica imprimată de Liviu Dragnea în PSD și guvern.

După plecarea din guvern împreună cu Tudose și răcirea relațiilor cu Liviu Dragnea, Ciolacu și-a consolidat în partid imaginea unui personaj echilibrat, care a refuzat să plece din PSD și nu a vrut să-și spele rufele în public. El a făcut permanent legătura între principalele centre de putere din partid, și-a asumat șefia Camerei Deputaților după condamnarea lui Dragnea.

A fost tot timpul rezervat față de Viorica Dăncilă, dând toate semnalele că nu o susține. Ca șef al Camerei Deputaților a rămas în imaginea publică în momentul în care a recunoscut că PSD a pierdut majoritatea în Parlament în momentul în care partidul nu a reușit să impună programarea în week-end a moțiunii de cenzură anti-Dăncilă depusă de Opoziție.

Ascensiunea în politică

Ciolacu e membru fondator al PSD (pe atunci FSN) în Buzău, iar în 1996 își începea cu adevărat urcarea în politică, devenind vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret PSD Buzău și consilier local în municipiul Buzău.

A crescut în politică pe lângă doi grei ai PSD din acei ani: senatorul Ion Vasile și fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală. Din acea perioadă datează și fotografiile alături de Omar Hayssam, omul de afaceri sirian cu mare trecere în PSD care a fost condamnat pentru răpirea celor trei ziariști români în Irak. Fotografiile cu cei doi la vânătoare, care arătau o relație apropiată Ciolacu – Hayssam, s-au scurs în presă în anii 2000.

„E o poză dată de un coleg de-al meu, domnul deputat Adrian Mocanu. Nici nu am de ce să mă scuz. Este o răzbunare, eu am anunţat că voi candida la funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Buzău, am înţeles că voia şi el. E o găinărie de doi lei”, spunea în 2015 Ciolacu pentru Gândul.info.

CV politic

Este la al doilea mandat de deputat (2012-2016, 2016-prezent). Anterior, a fost viceprimar în Buzău (2008-2012), prefect interimar (2005), consilier local, consilier județean, și a condus o firmă a primăriei Buzău.

El a făcut Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică din Bucureşti (1991 – 1995), unde a urmat și cursuri post-universitare. În 2008 – 2009 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Potrivit CV-ului său, vorbește engleză și franceză.

Este membru fondator al PSD Buzău.

Are două terenuri și două case în Buzău, două bărci, acțiuni la trei companii.

E membru fondator al unei asociatii numite ”Lumina 1879”, alături de Vegheş Adrian Sorin, Lazăr Iulian, Tudoroiu Mihail Daniel, Tudor Marius, Lungu Marius. Presa locală a spus că e vorba de o organizație masonică locală.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *