Cele întâmplate la Varniţa sunt cunoscute de toată lumea: ocolind toate mecanismele de control şi de reglementare a conflictului, autorităţile separatiste de la Tiraspol au încercat să instaleze posturi de control.
Localnicii s-au opus şi, după ce au schimbat îmbrânceli şi lovituri cu forţele transnistrene, au reuşit să obţină demontarea acestor noi posturi de control. Reacţiile de la Tiraspol par la o primă vedere amuzante, în realitate sunt cât se poate de îngrijorătoare. Să începem cu începutul: liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. Acesta a comunicat pe Facebook că „dacă cineva aşteaptă un conflict, acest lucru nu se va întâmpla”, o afirmaţie frumoasă şi elegantă, care îl pune pe Şevciuk într-o poziţie corectă. El nu doreşte conflictul, alţii sunt cei care doresc aşa ceva, el este de partea liniştii şi stabilităţii. Cine pot fi ceilalţi, cei care doresc conflictul, nu este foarte greu de aflat: se vede la televizor cine se îmbrânceşte şi cine vrea să demonteze, cine se opune oamenilor de ordine îmbrăcaţi în uniforme.
Apoi vine Nina Ştanski, şi ea comunicatoare pe Facebook. În calitatea ei de reprezentant al autorităţilor de la Tiraspol, Nina Ştanski ne-a spus că posturile de la Varniţa erau destinate eliminării contrabandei cu alcool. Şi brusc, regiunea transnistreană, din regină a contrabandei zonale, devine printr-un simplu comentariu pe Facebook campioana combaterii negoţului ilegal cu alcool. Şi drept încheiere, Nina Ştanski mai aruncă o perlă: „În Republica Moldova aşteaptă ca noi să ne mâncăm unul pe altul, aşa cum se întâmplă la ei. Radicaliştii români nu vor rata acest moment”. Două chestiuni: prima – R. Moldova este o ţară instabilă în care politicienii se mănâncă unul pe altul; a doua – după colţ stau ascunşi radicaliştii români, gata să facă unele şi altele, nu este foarte clar ce, dar cu siguranţă nimic bun. Din păcate, politicienii de la Chişinău nu se mănâncă între ei, doar experimentează diverse scenarii posibile şi legale de confruntare politică. Doar în sistemele totalitare şi dictatoriale politicienii nu se „mănâncă” între ei la televizor; în astfel de sisteme politicienii sunt executaţi şi dispar brusc, ca prin farmec.
Dar bomboana din vârful tortului vine de la presa transnistreană. Supărarea cea mare a unuia dintre oficialii separatişti, citat într-un reportaj preluat şi la Chişinău era că „În limba rusă practic nu vorbea nimeni dintre ei”, referindu-se la locuitorii din satul Varniţa care au împiedicat montarea posturilor de control. Bine, la pachet mai vine şi acuzaţia că aceşti locuitori ar fi fost beţi, dar asta apare mai mult pentru a confirma acuzaţiile de contrabandă cu alcool. Nişte contrabandişti de alcool, care se opun organelor de ordine aflându-se în stare de ebrietate, cam aceasta este tabloul pe care încearcă să îl contureze autorităţile separatiste de la Tiraspol. Ba chiar mai rău: nişte contrabandişti beţi care nu vorbesc limba rusă! Acest ultim element pare să fi deranjat cel mai mult, acesta a fost paiul care a rupt cocoaşa cămilei. Rămâne să aflăm care este legătura dintre limba rusă, radicaliştii români şi contrabanda cu alcool. Eu am înţeles aşa din tot ce s-a întâmplat: autorităţile transnistrene, fără să respecte niciunul dintre angajamentele asumate până acum, au încercat să îşi extindă controlul asupra satului Varniţa.
|
Opozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulProcesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Unele emoții trebuie acceptate, deoarece fac parte din cine ești tu. Cu cât cauți mai mult prezența oamenilor cu o atitudine pozitivă, cu atât ai mai mult de învățat pe planul dezvoltării personale, iar asta te va ajută să accepți niște lucruri.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viaţă încă un jurnalist care a lucrat la Radio Moldova, poetul Ştefan Lozinschi, cunoscut cu numele de Ştefan Lozie. În luna mai, acesta ar fi împlinit 77 de ani, relatează Radio Moldova Actualităţi, scrie publika.md.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a anunţat marţi că o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una...
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolulTemperaturile vor ajunge până la două grade cu plus, iar vântul va sufla dinspre sud-est, de la slab la moderat. Mercurul din termometre va urca până la -3..0 grade Celsius în nord, -2..+1 grade în centru și -1..+2 grade în sud. În Capitală...
( ) Citeşte tot articolulPe 20 ianuarie 1527, Petru IV-lea Rareş urcă pentru prima dată la domnia Moldovei.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...
( ) Citeşte tot articolulAgrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
( ) Citeşte tot articolulȘeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolul