Ultima oră

Cine este responsabil de situaţia şcolilor din regiunea transnistreană a R.Moldova?

Potrivit informațiilor oferite de directorului gimnaziului din satul Roghi, Nadejda Ghidirimschi, părinții a 13 elevi înmatriculați în diferite clase,ceea ce reprezentă 18% din numărul total de elevi, au decis (sau au fost nevoiți) să părăsească instituția de învățământ, transferându-și copii la gimnaziul din or.Dubăsari subordonat administrației de la Tiraspol.

Aceste transferuri sunt rezultatul acțiunilor de presiune şi persecutare din partea administrației din stânga Nistrului care are ca scop final lichidarea acestor instituții de învățământ.

Amintim că anterior administrația Liceului “Lucian Blaga” din or. Tiraspol a fost în repetate rânduri contactată și amenințați cu aplicarea diverselor sancțiuni pentru neprezentarea datelor despre angajații instituției. Ulterior trei angajați ai liceului au fost privați ilegal de libertate, iar pe numele directorului a fost pornit un dosar administrativ. O situație similară a avut loc și la Liceul „Evrika” din or. Rîbniţa, unde administrația instituției a fost somată să prezinte mai multe documente contabile ale instituției, detalii aici.

Ulterior, instituţiile de învățământ cu predare în grafia latină au început a fi hărţuite de către societăţile prestatoare de servicii, cum ar fi furnizarea energiei electrice, gazului natural, apei. Administraţiile au fost ameninţate că vor fi deconectate de la aceste servicii dacă nu se vor înregistra la organele separatiste. Evident că incertitudinea în care se află liceele şi presiunile asupra părinţilor determină plecarea copiilor din instituţiile de învățământ. Cele mai grave acţiuni au fost aplicate faţă de Administraţia Liceului „Lucian Blaga”.

Constatăm cu regret lipsa unor eforturi vizibile și eficiente atât din partea autorităților constituționale, cât și din partea Misiunii OSCE, care a publicat un raport confuz, necoordonat şi neacceptat de către Ministerul Educaţiei, instituţiile vizate din regiunea transnistreană şi societatea civilă preocupată de problemele acestor şcoli. Considerăm că întreaga responsabilitate trebuie asumată de către cei care au recomandat soluţii ilegale şi imposibil de realizat, oferind pretexte administraţiei ilegale să îşi reînnoiască presiunile şi atacurile asupra părinţilor, elevilor şi profesorilor. Astfel, Misiunii OSCE din Moldova îi revine obligaţia morală de a cere administraţiei ilegale de la Tiraspol garantarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale şi fundamentale ale locuitorilor din regiunea transnistreană a R.Moldova.

Asociația Promo-LEX în repetate rânduri a atras atenția asupra gravelor încălcări ale dreptului la educație, sfidarea de către Federaţia Rusă a deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului, dar și lipsa de acțiuni ferme din partea Guvernului de la Chișinău pentru a preveni fenomenele negative cu care se confruntă din nou instituţiile de învăţământ.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Avocat, Director Program Drepturile Omului, Asociația Promo-LEX: Tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: info@promolex.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *