Politică

Cine face politica externă a Moldovei – Maia Sandu sau Martin Zieg?

MAEIE-ul de la Chișinău a `intrat în voia” oficialilor OSCE și a acceptat atunci extinderea mandatului lui Neukirch. Dar deoarece cadourile tiraspolenilor către Misiunea OSCE au continuat să curgă, în martie 2021, MAEIE a transmis în adresa actualului Președinte în Exercițiu al OSCE, Ann Linde, ministrul de externe al Suediei, o notă verbală cu aceeași solicitare: lansarea unui concurs pentru selectarea unui nou șef de misiune OSCE în Republica Moldova (vezi copia notei anexă). Dna Ministru Linde, aflându-se în vizită în Moldova la începutul anului, a promis că va lansa procedura de selectare a șefului de misiune cât mai curând posibil. Doar că … a păcălit Chișinăul.

Probabil că întorcându-se acasă și vorbind cu omologul ei german a considerat că Maia Sandu care are drept prim-sfetnic un consilier neamț (care se laudă la toate colțurile că a făcut-o președinte), nu ar trebui să facă nazuri și să-l accepte pe Herr Neukirch șef de misiune cu toate păcatele și slăbiciunile lui. Mai ales că a pus o vorbă bună în acest sens și tovarășul Kozak.

În luna iunie a.c. Ministrul Ciocoi, aflându-se la Roma, și-a întâlnit omologul suedez și a abordat din nou subiectul schimbării din funcție a lui Neukirch, dar dna Linde s-a făcut că plouă.

Acum când MAEIE este în mâna unui ”om bun”, iar Biroul pentru Reintegrare în mâinile unui om și mai bun (Kulminski), ce a monopolizat ”dosarul transnistrean” (deși la MAEIE sunt tocmai 2 ambasadori cu misiuni speciale ce sunt responsabili de ”conflictul transnistrean”), ambii ajunși probabil miniștri la sugestia lui Martin Zieg, e greu de crezut că mandatul lui Neukirch mai este amenințat de ceva.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS EUROPEAN INTEGRATION OF THE REPUBLIC MOLDOVA No. DM/4/362-2161 mandate Ministry F Affairs and European Integration fthe Republic ofMoldova presents OSC hairmansh and reference letter its 2020, Article especially Albanian OSCE hairmanship, Regulations Rules, Mission Moldova the beginning of equest timely initiation the selection process Mission September procedure OSCE Head kindly post The Ministry ofFreign itself opportunity renew highest consideration. 300 European Integration Republic Moldova avails Swedish OSCE Chairmanship the assurances ts Chisinau, March 05, 2021 MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS OF THE KINGDOM SWEDEN Stockholm”

Dar ținând cont că președintele Maia Sandu și miniștrii ei se tem să amintească de ocuparea a 11% din teritoriul Moldovei de către Rusia, de prezența trupelor ruse de ocupație dislocate în Transnistria, că Chișinăul cedează ”pas cu pas” suveranitatea Moldovei în favoarea Rusiei și Transnistriei (vezi decizia Chișinăului de a extinde dreptul de circulație cu numere transnistrene în Ucraina pentru șoferii din Transnistria) mă întreb: Cine totuși face politica externă a Moldovei Maia Sandu sau Martin Zieg, consilierul ei german?

Ambasadorul R. Moldova, Mihai Gribincea: Îmi doresc ca alegerile din 24  februarie să fie libere și democratice, iar rezultatele scrutinului să  reprezinte voința alegătorilor INTERVIU

Mihai Gribincea

Din noiembrie 2015 până în iulie 2020 a fost Ambasador al Republicii Moldova în România, și prin cumul în Serbia. Înainte de aceasta, a fost Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei,[1] iar prin cumul și în Regatul Țărilor de Jos și în Luxemburg. Tot prin cumul a fost și Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO. Înainte de a fi numit în funcția de ambasador la Bruxelles, Mihai Gribincea a activat în calitate de Consilier politic al Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale, cu sediul la Haga, Țările de Jos (2001-2010).

Înainte de a fi angajat în funcția de Consilier al Înaltului Comisar OSCE, Mihai Gribincea a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) și pentru Misiunile OSCE din Georgia 1996-1997) și din Croația(1999). În 1992 – 1998 a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Ultima sa funcție în cadrul MAE, a fost aceea de șef al Departamentului Securitate Europeană și probleme politico-militare. Între anii 1993–1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *