Astăzi 16 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Politică 14 Aprilie 2017, ora 08:21

Cine sunt decoraţii lui Klaus Iohannis: 72 de distincţii, dintre care 9 cu cel mai mare Ordin

Marime Font

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut mai mult de jumătate din numărul de generali de armată decoraţi de fostul preşedinte Traian Băsescu cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Colan, pe perioada celor două mandate. În 10 ani, Băsescu a acordat 15 distincţii, în timp ce Iohannis a oferit 9. 

Din momentul preluării mandatului, preşedintele Klaus Iohannis a acordat nu mai puţin de nouă distincţii ”Steaua României” în grad de Colan, cea mai înaltă decoraţie a statului român.Pentru această categorie, numărul de decoraţii este cel mai mic, de 25.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României este, în prezent, singurul cetăţean român în viaţă care deţine cea mai înaltă distincţie a statului. Decoraţia a mai fost acordată, post-mortem, şi fostului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române Părintele Teoctist. Cetăţenii străini decoraţi cu ”Steaua României” în grad de Colan sunt, majoritatea, şefi de state. Astfel, de-a lungul timpului, au primit această înaltă decoraţie fostul preşedinte francez Jacques Chirac, fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, fostul preşedinte al SUA George W. Bush, preşedintele Republicii Azerbaijan Ilham Aliyev şi şi Regina Elisabeta a IIa.


Traian Băsescu a acordat, în decursul a 10 ani, în cele două mandate ale sale, 15 astfel de decoraţii. Preşedintele Klaus Iohannis a dat, la rândul său, în doi ani şi jumătate, nouă distincţii de acest fel pentru: Pietro Parolin, secretar de stat al Papei Francisc, Anibal Cavaco Silva, preşedintele Portugaliei, Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei, Sergio Mattarella, preşedinte al Italiei, Rosen Plevneliev, fost preşedinte al Bulgariei, Joachim Gauck, fost preşedinte al Germaniei, Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, Francois Hollande, preşedintele Franţei. fostul preşedinte moldovean Nicolae Timofti şi Andrej Kiska, preşedintele Slovaciei.

Şi numărul de colonei este proporţional mai mare în administraţia condusă de Iohannis. Astfel, dacă Traian Băsescu a decorat cu ”Steaua României” în grad de Ofiţer, care este asimilat gradului de colonel, 39 de persone, Klaus Iohannis, a acordat în doi ani şi jumătate 15 astfel de decoraţii. Gradul ”Ofiţer” are un total de 1000 de decoraţii, dintre care 800 pentru civili şi 200 pentru militari. 249 de astfel de titluri au fost acordate din 1999 până în prezent. Pe listă se numără preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu, fostul ministru al Externelor Cristian Diaconescu, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi 80 de oficiali străini.

Klaus Iohannis i-a decorat cu acest Ordin pe actorul Florin Piersic şi în 2017 pe politicianul Mircea Ionescu-Quintus.

În ceea ce priveşte decoraţiile din categoriile Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Stea, lucrurile stau exact invers. În total, pentru aceste trei categorii, Traian Băsescu a dat 171 de decoraţii, în timp ce Klaus Iohannis doar 17.

Pentru gradul de Cavaler, Traian Băsescu a acordat 91 de decoraţii în cele două mandate, iar Klaus Iohannis a decorat 31 de persoane în cei doi ani şi jumătate.

În total, pot fi acordate 3.650 de decoraţii din Ordinul Naţional ”Steaua României”, iar locurile sunt însă vacantate prin deces sau prin avansarea la un alt grad.

Pentru gradul ”Cavaler” sunt alocate 2.000, dintre care 1.600 pentru civili şi 400 pentru militari. Mai bine de un sfert dintre decoraţiile din această categorie, adică 578, au fost deja atribuite. Pe lista cavalerilor se află, între alţii, actriţa Stela Popescu, antrenorul de fotbal Mircea Lucescu, regizorul Cristian Mungiu,ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu, dar şi nume grele din justiţie, precum şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României Augustin Zegrean.

Pe aceeaşi listă se află şi preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler pe vremea când era primar al Sibiului, în 2007, de fostul preşedinte Traian Băsescu.

Devenit preşedinte, Iohannis i-a făcut cavaleri pe fostul său consilier, Dan Mihalche, actual ambasador în Marea Britanie, pe istoricul Neagu Djuvara sau, anul acesta, pe Cristian Ţopescu şi Ion Caramitru

Pentru categoria ”Comandor”, 400, dintre care 320 pentru civili şi 80 pentru militari. Până în prezent, 189 de persoane au primit această decoraţie, printre care şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Marcel Opriş, directorul SPP Lucian Pahonţu, afaceristul Ion Ţiriac şi fostul şef SRI George Maior.

Iohnnis l-a adus în această categorie şi pe Ilie Năstase.

Gradul ”Mare ofiţer” are un total de 150 de decoraţii, 120 fiind pentru civili şi 30 pentru militari. Între cei care au primit această decoraţie se numără generalul Dumitru Prunariu, medicul Şerban Brădişteanu, fostul director SRI Costin Georgescu, antrenorii echipei feminine de gimnastică Octavian Bellu şi Mariana Bitang şi fostul secretar de stat american Colin Powell. Iohannis a dat şapte decoraţii de acest fel.

Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de ”Mare Cruce” are la dispoziţie 60 pentru civili şi 15 pentru militari. Această decoraţie a statului roman a fost primită, între alţii, de actorul Radu Beligan, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Părintele Daniel, fostul premier Adrian Năstase, fostul premier italian Silvio Berlusconi, fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen. Cel mai recent, în această categorie a intrat şi prinţul Charles de Wales, cu ocazia vizitei oficiale în România din luna martie.

”Decoraţiile au caracter simbolic. În Legea nr. 29/2000 privind Sistemul Naţional de Decoraţii al României, republicată, nu sunt prevăzute drepturi materiale pentru cei decoraţi. Membrii români ai ordinelor naţionale „Steaua României”, „Serviciul Credincios” şi „Pentru Merit” primesc onoruri militare în cadrul ceremoniei de înmormântare/incinerare. În Capitolul IX al actului normativ amintit sunt prevăzute şi alte drepturi, acestea având îndeosebi caracter protocolar”, precizează Administraţia Prezidenţială, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.

Cavalerii ordinelor sunt invitaţi să participe la manifestaţiile publice prilejuite de Ziua Naţională a României sau la diverse alte aniversări şi comemorări, asigurându-li-se de către organizatori locuri de onoare. Prefecturile şi primăriile trebuie să aibă în vedere invitarea cu precădere a persoanelor decorate, domiciliate în raza lor de competenţă, la diverse manifestări comemorative, culturale, ştiinţifice sau sportive, pe care le organizează cu diferite ocazii.

Cavalerii Mari Ofiţeri, Mari Cruci şi Colan ai Ordinului Steaua României şi cavalerii Mari Cruci ai ordinelor Serviciul Credincios şi Pentru Merit sunt invitaţi, prin grija Cancelariei Ordinelor, la recepţiile oferite de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Anului Nou. De asemenea, pot fi invitaţi să participe şi la alte recepţii sau manifestări organizate de Administraţia prezidenţială şi de Parlament.

Cavalerii ordinelor naţionale beneficiază şi de un loc special pentru înmormântare, gratuit, în localitatea în care îşi au reşedinţa. Costul parcelelor respective va fi suportat din bugetele primăriilor, iar locurile de veci vor fi puse la dispoziţia moştenitorilor. Iar cu ocazia unor sărbători naţionale şi religioase, autorităţile locale organizează ceremonii la mormintele cavalerilor.

Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în urma condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate sau pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului. Judecarea faptelor ”dezonorante” se face de către un consiliu de onoare, constituit pentru fiecare ordin în parte.

În luna martie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis, a semnat un decret de retragere a decoraţiei europarlamentarului Laszlo Tokes, declarând la acel moment că cel care primeşte o astfel de distincţie trebuie să respecte Constituţia României.
În luna martie a acestui an, preşedintele i-a retras decoraţia fostului director CFR Mihai Necolaiciuc, pe care acesta o dobândise pe vremea preşedintelui Ion Iliescu, după ce acesta a fost condamnat definitiv cu executare în luna noiembrie a anului trecut.

Fiecare decoraţie în parte este însă echivalentul unui grad militar, astfel:

Ordinul Steaua României:
— gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de căpitan
— gradul de Ofiţer al ordinului este asimilat gradului de colonel
— gradul de Comandor al ordinului este asimilat gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral
— gradul de Mare Ofiţer al ordinului este asimilat gradului de general de divizie, general de divizie aeriană sau viceamiral
— gradul de Mare Cruce al ordinului este asimilat gradului de general de corp de armată, general comandor de aviaţie sauviceamiral comandor
— gradul de Colan al ordinului este asimilat gradului de general de armată, general inspector de aviaţie sau amiral

Ordinul Serviciul Credincios:
— gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de locotenent
— gradul de Ofiţer al ordinului este asimilat gradului de căpitan
— gradul de Comandor al ordinului este asimilat gradului de colonel.
— gradul de Mare Ofiţer al ordinului este asimilat gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral
— gradul de Mare Cruce al ordinului este asimilat gradului de general de divizie, general de divizie aeriană sau viceamiral

Ordinul Pentru Merit:
— gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de sublocotenent
— gradul de Ofiţer al ordinului este asimilat gradului de căpitan
— gradul de Comandor al ordinului este asimilat gradului de maior
— gradul de Mare Ofiţer al ordinului este asimilat gradului de colonel
— gradul de Mare Cruce al ordinului este asimilat gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral

”Propunerile pentru decorare cu ordine naţionale trebuie să fie temeinic motivate, iar esenţa acestor motivaţii se va înscrie în brevetele care însoţesc însemnele”, precizează textul Legii 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României. Totodată, legea spune că ” cetăţenii străini nu sunt supuşi regulilor de acordare stabilite pentru cetăţenii români”.

Propunerile de decorare se fac de către preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Preşedintele României, prim-ministru, senatori şi deputaţi. Preşedintele României poate să confere decoraţii şi din propria iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decoraţii, cu excepţia gradelor de Mare Ofiţer, Mare Cruce şi Colan, se mai arată în textul legii.

Cel mai frecvent sunt acordate decoraţii din Ordinul Naţional ”Steaua României”.

sursa: mediafax.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 18:30

Procedura de acordare a compensațiilor, dar și a tuturor ajutoarelor materiale pentru persoanele de vârsta a treia va fi simplificată, după lansarea unui șir de programe de susținere a oamneilor în etate. Proiectul este unul prioritar pe agenda candidatului la funcția de primar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 18:06

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi declară că șeful statului Igor Dodon, liderul informal al PSRM, încearcă să implice Rusia în campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova. Usatîi a declarat asta într-o intervenție live pe pagina sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:42

Un copywriter al agenției acum defuncte Wells Rich & Green a scris sloganul Pringles „Once You Pop, You Can't Stop”, o frază completată de adolescenți pe role de care dădeai în toate reclamele din anii 90. Însă e evident că te poți opri din mâncat așa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:38

Dacă ești sărac, îmbătrânești mai repede

Dacă ești sărac, îmbătrânești mai repede

Și d-aia ai nevoie de tratament medical, care te face și mai sărac. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit o legătură între sărăcie și îmbătrânirea prematură. Și are mult sens: Nu prea mă pricep la „afaceri” și „făcutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:24

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

Alte 21 de familii din Orhei, membrii cărora munceau în străinătate, s-au reunit definitiv grație programului ”Moldova e casa mea”, inițiat și lansat de Primăria mun. Orhei. Aceste familii revenite acasă au statut de repatriați și vor beneficia de toate oportunitățile pe care le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:20

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

Everestul se topește și scoate la iveală cadavre vechi de zeci de ani și tone de gunoaie

 Asta se întâmplă când cățăratul comercial pe munți se întâlnește cu încălzirea globală. Mingma David Sherpa a văzut un cadavru prima oară când a urcat pe Everest, în 2010. Mingma, care avea pe atunci douăzeci de ani, știa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:16

ÎNCOTRO? Năstase a întrunit studenți ai UTM... în timpul orelor / VIDEO

ÎNCOTRO? Năstase a întrunit studenți ai UTM... în timpul orelor / VIDEO

Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM pentru funcția de primar de Chișinău, a întrunit studenți ai Universității Tehnice din Moldova (UTM) pentru a le prezenta programul său electoral. Nimic ieșit din comun, decât faptul că ședința a avut loc în timpul orelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:14

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Criza climatică îi inspiră pe oamenii obișnuiți să își depășească limitele. Prietenii tăi, mătușile tale, vechii tăi profi de mate au ajuns să fie arestați, să chiulească de la școală, să mănânce din tomberoane și să jure că nu vor face copii, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:09

Joaquin Phoenix a trecut prin momente groaznice ca să-l joace pe Joker

Joaquin Phoenix a trecut prin momente groaznice ca să-l joace pe Joker

Când Joaquin Phoenix a fost ales oficial pentru rolul principal în thriller-ul Joker al lui Todd Philips, vestea nu i-a șocat pe mulți, având în vedere că a mai jucat singuratici în Her, You Were Never Really Here și Inherent Vice. Dar după ce am citit interviul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 14:02

Bărbatul care a ascuns un kilogram de aur sub perucă

Bărbatul care a ascuns un kilogram de aur sub perucă

Tipul din India și-a ras părul să se asigure că aurul stă bine lipit de cap. După ce un bărbat de 32 de ani și-a pus o perucă să pară că are 81 de ani și să iasă din țară sub un nume fals, perucile par să fie peste tot. Un tip pe nume Noushad a fost prins pe 4 octombrie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:50

Radu Marian, despre presupusele amenințări cu excluderea din partid a deputaților ACUM: „Un fals grosolan. Sugerez lui Țîcu să se apuce de treabă”

Radu Marian, despre presupusele amenințări cu excluderea din partid a deputaților ACUM: „Un fals grosolan. Sugerez lui Țîcu să se apuce de treabă”

Radu Marian respinge acuzațiile lui Octavian Țîcu precum că deputații din Blocul ACUM ar fi fost amenințați cu excluderea din partid dacă își vor pune semnătura pentru crearea unei Comisii ce va investiga cauzele „de trădare de patrie din partea președintelui Igor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:45

Ion Ceban: „În municipiul Chişinău nu există cantine sociale înfiinţate de administraţia publică”

Ion Ceban: „În municipiul Chişinău nu există cantine sociale înfiinţate de administraţia publică”

În următorii patru ani, în fiecare sector al Capitalei şi în suburbii primăria va constitui cantine sociale moderne. Candidatul la funcția de primar de Chișinău, Ion Ceban, declară că, pentru construcţia cantinelor sociale, vor fi încheiate parteneriate externe,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:23

BBC: De ce importă România gunoi?

BBC: De ce importă România gunoi?

Cu toate că România este acoperită de deşeuri şi multe gropi de gunoi şi-au depăşit capacitatea, companiile de reciclare importă gunoi selectat din ţări ca Marea Britanie, relatează BBC, într-un reportaj citat de agenţia de presă Mediafax. Constantim Damov, CEO Green...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:16

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza de mers pe care oamenii cu vârste de peste 40 de ani o au este un indicator al gradului de îmbătrânire a corpului şi creierului lor, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători. Folosind un simplu test al vitezei de mers, oamenii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 13:11

O porţiune de pe promenada Senei din Paris a primit numele Reginei Maria

O porţiune de pe promenada Senei din Paris a primit numele Reginei Maria

O porţiune de pe promenada Senei din Paris, din Quai Branly, a primit numele Reginei Maria, iar ceremonia de atribuire a avut loc marţi, în prezenţa principesei Margareta, Custodele Coroanei, şi a principelui Radu, potrivit unui anunţ al Ambasadei României în Franţa, citat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 12:30

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

FOTO / Accident la Stăuceni: O mașină s-a izbit violent într-un troleibuz

Accidentul a avut loc astăzi, la intrarea în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:23

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

R. Moldova ar urma să primească între 900 de milioane şi un miliard de euro din partea UE, în următorii şapte ani

În următorii şapte ani, Uniunea Europeană ar putea aloca peste un miliard de euro pentru Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:22

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Ion Ceban: Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau București, așa companii ca Apple sau Google și nu pot găsi în Chișinău?

Chișinăuienii sunt nemulțumiți de modul în care a fost și este administrat Chișinăul, iar nemulțumirea îi face să trateze candidații cu neîncredere. Este opinia exprimată de candidatul la funcţia de primar al Capitalei Ion Ceban, într-un interviu acordat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora: 11:20

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Ivan Diacov: Prin scheme și corupție în Capitală sunt furați 4 miliarde de lei pe an

Fostul procuror Ivan Diacov, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru” la funcția de procuror general al mun. Chișinău, susține că aproximativ 4 mlrd. de lei sunt furați anual în Capitală prin scheme ilegale și corupție. Suma este echivalentului unui buget anual...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)