Timpul Liber

Comandantul navei Costa Concordia, naufragiată vineri noapte, a fost arestat

Comandantul Francesco Schettino a fost plasat în stare de arest pentru omucidere multiplă, naufragiu şi abandonarea navei în timp ce numeroşi pasageri încă mai trebuiau să fie salvaţi.

Procurorul care a decis să pună sub sechestru nava şi cutiile negre cu înregistrarea conversaţiilor, care au fost deja găsite, a anunţat că impactul s-a produs la ora locală 21.45 (22.45, ora României), "dar Căpitănia nu a fost avertizată imediat".

Decizia arestării comandantului a fost luată în urma interogării acestuia timp de câteva ore. El declara anterior, pentru postul de televiziune Tgcom24 din cadrul grupului Mediaset, că nava s-a "lovit de un afloriment stâncos" care nu figura pe hărţile sale nautice.

Comandantul "s-a apropiat foarte neîndemânatic de Insula Giglio, a lovit o rocă ce s-a încastrat în flancul stâng, determinând (nava) să se încline şi lăsând o cantitate enormă de apă să pătrundă la bord într-un interval de două-trei minute", a declarat pentru presă Francesco Verusio, procurorul din Grossetto.

"Nu este corect să se spună că nava se afla în afara rutei sale" obişnuite, a declarat Gianni Onorato, directorul general al Costa Crociere, în portul Santo Stefano, când a fost întrebat de către jurnalişti de ce nava se afla atât de aproape de Insula Giglio. Onorato a încercat să-l apere pe comandant, explicând că evacuarea care a urmat a fost îngreunată de înclinarea navei, mai întâi la 20 de grade, iar în prezent la 80 de grade.

"Era o trecere clasică, pe care (navele de) croazieră o efectuează adesea, cu toate luminile aprinse şi cu luminiţe pâlpâind, numai că a trecut prea aproape (de coastă), mult mai aproape decât de obicei", a declarat Giorgio Fanculli, un jurnalist care a asistat la naufragiu şi evacuare.

Via AFP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *