Externe

Comemorare a celor 9000 de victime, la un an după devastatorul cutremur din Nepal

Aproape 9.000 de oameni au fost uciși în cutremurul catastrofal cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter din 25 aprilie 2015, care a distrus o jumătate de milion de locuințe.

Sute de nepalezi au păstrat un minut de reculegere în apropiere de locul din Kathmandu unde se află un turn din secolul al XIX-lea distrus de cutremur și unde premierul K. P. Sharma Oli a depus o coroană de flori. Nu departe de acest loc se află un important templu în care călugării budiști au rostit rugăciuni.

Comunitatea internațională s-a mobilizat pentru a finanța reconstrucția acestei țări sărace din Himalaya, menționează AFP.Au fost adunate patru miliarde de dolari din ajutoare, dar disensiunile dintre partidele politice cu privire la controlul distribuției banilor a paralizat acest proces, iar majoritatea victimelor a primit numai o primă sumă modestă de bani.

Cutremurul a zguduit o economie deja fragilă iar situația s-a agravat odată cu blocarea de mai multe luni a principalului punct de trecere a frontierei cu India de către manifestanții care se opun noii Constituții, ceea ce a creat o penurie de combustibil și de produse de primă necesitate.

De asemenea, turismul a avut de suferit vizitatorii anulându-și rezervările după moartea alpiniștilor din tabăra de la baza Everestului și a excursioniștilor de pe popularul circuit de drumeții montane de la Langtang.

Autoritatea Națională de Reconstrucție (National Reconstruction Authorit, NRA) care supraveghează reconstrucția și distribuirea fondurilor, a luat ființă în cele din urmă în decembrie 2015.

Guvernul a impus populației să respecte normele antiseismice pentru atragerea fondurilor de reconstrucție, dar a durat luni de zile până la publicarea acestor norme, mai informează agenția France Presse.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *