Astăzi 2 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 21:08
Abonamente

Ultima oră 3 Aprilie 2015, ora 09:20

Comentariu Infotag: Argumente pro şi contra a proiectului de modificare a Codului Audiovizualului

Marime Font

Societatea civilă de la Chişinău, în special cea din domeniul mass-media a fost bulversată în ultimele două zile de înregistrarea în Parlament a unui proiect de lege de modificare a Codului Audiovizualului, care este probabil cel mai revoluţionar în acest domeniu de la adoptarea Codului în anul 2006. 

Sigur, iniţiativa a provocat comentarii contradictorii, aşa cum e şi normal pentru intenţia unei reforme de aşa anvergură, dar ceea ce este cel mai important este criticată nu esenţa şi scopul de bază al proiectului – protejarea spaţiului informaţional autohton – dar unele prevederi secundare, care au fost retrase ulterior de autori.

Aşa cum spuneam, scopul principal al proiectului este protejarea spaţiului audiovizual autohton şi a securităţii informaţionale a Republicii Moldova. Astfel, documentul prevede în mod expres „se interzice radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, transmisia și retransmisia posturilor de televiziune şi radio care conțin programe sau emisiuni informative, informativ-analitice și politice care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene precum şi în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Loading...


Să nu uităm că societatea civilă a cerut în nenumărate rânduri, în special în ultimul an, protejarea spaţiului audiovizual autohton. Să nu uităm că televiziunile propagandistice ale unui stat au jucat un rol distructiv enorm în cazul conflictului din Ucraina şi să ţinem cont că acestea au influenţat şi continuă să influenţeze şi opinia publică din Republica Moldova. Sigur, aşa cum susţin şi unii politicieni, materiale propagandistice ne-au fost „servite” şi de la Est şi de la Vest. Nu vreau să fac o diferenţă sau o comparaţie acuma, totuşi, este cazul să analizăm câte posturi TV vin de la Est (Rusia în special) şi câte posturi TV europene (româneşti) avem în reţelele noastre de cablu.

În plus, autorii proiectului propun limitarea pătrunderii în spaţiul audiovizual autohton a programelor respective care nu vin din Uniunea Europeană, spaţiul spre care tinde Republica Moldova, dar şi din ţările care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Unii politicieni susţin că documentul este îndreptat împotriva televiziunilor ruseşti. Dar aici trebuie să ţinem cont de faptul că Rusia a semnat Convenţia respectivă şi dacă o va ratifica acest lucru va însemna că va respecta nişte norme europene comune, care, cel mai probabil o vor impune să respecte rigorile europene.

CCA, la fel ca până recent şi Banca Naţională a Moldovei, practic nu are pârghii de a impune radiodifuzorii să respecte legea. Singurele prerogative ale CCA în prezent sunt să pună nişte amenzi derizorii de câteva mii de lei şi să interzică plasarea publicităţii timp de câteva zile. Să nu uităm experienţa tristă de anul trecut când organul de reglementare în audiovizual a decis interzicerea difuzării în Republica Moldova a unui post TV rusesc care a încălcat flagrant toate normele deontologice şi legale, decizie care a fost atacată în intanţă şi aşa şi nu a mai fost aplicată. A fost un caz strigător la cer! Ori, în acest sens deputaţii propun în proiectul de lege să fie introduse norme ce ar consolida pârghiile CCA. Astfel, autorii propun: “Interdicția transmisiunii, retransmisiei, comunicării audiovizuale a unui serviciu de programe sau a unui program de emisiuni ale unui post de televiziune este aplicată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului în cel mult 5 zile de la constatarea încălcării. Decizia de aplicare a interdicției este obligatorie pentru toţi radiodifuzorii sau distribuitorii de servicii aflaţi sub jurisdicţia RM, care vor stopa imediat transmisiunea, retransmisia, comunicarea audiovizuală a programului de emisiuni ale postului de televiziune în cauză. Nerespectarea deciziei de aplicare a interdicții, atrage aplicarea sancțiunii de retragere a licenţei de emisie/autorizației de retransmisie şi licenței tehnice, care nu înlătură răspunderea penală”. Altfel spus, CCA, dacă va constata anumite încălcări flagrante, va putea decide interzicerea transmisiunii, care va fi APLICATĂ!

Una din normele care au provocat controverse este cea de a obliga radiodifuzorii să emită cel puţin 8 ore de produs autohton în intervalul de timp dintre 6.00-24.00. O prevedere dură, la prima vedere, dar care practic nu afectează radiodifuzorii care au respectat normele legale actuale. Sigur că în Republica Moldova, în ultimii ani în special, s-au dezvoltat posturile de televiziune şi radio „căpuşă”, sau „paraziţi”. Adică înstituţii media care nu produc practic nimic, decât un buletin-două de ştiri, uneori reluat de la unul la altul, dar care doar storc banii din publicitate. Haideţi să examinăm această situaţie la modul practic: Televiziunea X, cu 10 angajaţi retransmite un post TV dintr-o oarecare ţară. Postul respectiv are două buletine de ştiri, dintre care unul în reluare şi are cheltuieli lunare de aproximativ 100 de mii de lei, în schimb venituri din publicitate de câteva milioane. În schimb, televiziunea Y are zeci de angajaţi cu emisiuni şi produs autohton propriu, cu cheltuieli de zeci de ori mai mari, dar are aceleaşi venituri. Păi, noi până la urmă pe cine stimulăm? Pe cel care nu face nimic şi pune banii în buzunar, sau pe cel care doreşte să dezvolte acest domeniu în Republica Moldova?

Ne-am deprins să vorbim despre promovarea tradiţiilor naţionale, a fructelor produse în Republica Moldova, a vinurilor, dar de ce nu este cazul să ne promovăm şi produsul audiovizual? Sigur, la început acesta ar putea fi mai prost în comparaţie cu show-urile televizate produse de vecini, dar până la urmă dacă se va investi, dacă banii din publicitate vor veni anume la asemenea posturi, atunci şi produsul va fi mai calitativ, şi, de ce nu, va fi transmis şi în alte state.

Până la urmă, majoritatea partidelor parlamentare dar şi societatea civilă aprobă intenţia de a proteja şi a securiza spaţiul informaţional autohton. Organizaţiile de media se declară solidare cu „preocupările parlamentarilor pentru suveranitatea reală a spațiului informațional național și pentru respectarea demnității umane”. Da, există şi prevederi discutabile, precum cele ce ţin de intenţia de a-i responsabiliza pe moderatorii emisiunuilor dar şi instituţiile media în cazul în care promovează sau permit promovarea unor informaţii acuzatoare neprobate. Trebuie să recunoaştem că rolul jurnaliştilor nu este doar de a transmite informaţiile obţinute dar şi de a se asigura că acestea sunt veridice, ceea ce în ultimul timp unii uită să o facă. Sigur, proiectul nu trebuie să introducă restricţii care ar afecta libertatea presei şi cea de exprimare. Din această cauză, autorii au şi anunţat că renunţă la prevederile respective.

În concluzie trebuie doar de menţionat că Republica Moldova, o ţară mică, fără resurse naturale, fără tancuri şi fără armată (practic) trebuie să se apere cel puţin prin metodele pe care le deţine. Spaţiul informaţional s-a transformat în ultimii ani într-o armă poate chiar mai pericolasă decât avionele de luptă şi Kalaşnikov. Mai multe state europene, mut mai puternice şi mai dezoltate decât Republica Moldova, au introdus deja anumite restricţii în acest sens. Este salutabil că şi la Chişinău, într-un final a fost înţeleasă cât de importantă este această problemă. Rămâne să vedem dacă va exista voinţa poltică necesară pentru a urni carul din loc şi în acest domeniu.
 
Sursa: infotag.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 21:08

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008; evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:23

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului în Italia se apropie de 14.000, după ce joi, țara a raportat 760 de noi decese în 24 de ore, relatează Reuters. Numărul total al cazurilor confirmate cu coronavirus a ajuns, joi, la 115.242 de la 110.574, câte au fost raportate miercuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:01

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă Foto: simbol

„Mama mea este medic în Ștefan Vodă. Mai toți lucrătorii din spitalul raional sunt infectati cu covid-19, inclusiv mama. Lucrătorii infectați au fost internați la Căușeni, după care peste 1 zi au fost întorși toți la Ștefan Vodă în secția de boli...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 18:28

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

„Costul mediu al unei zile de tratament în staționar este de 2 255 lei, iar în terapie intensivă – 5 300 de lei. Pacienții stau nu o zi în spitale. Am văzut multe dezbateri dacă trebuie să procurăm polița sau nu. Toți care locuiesc în R. Moldova și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:12

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

82 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:07

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

Accident cumplit în centrul capitalei. O mașină a fost făcută țăndări iar pasagerul care se afla în vehicul a zburat peste geamul mașinii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:05

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit / 569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit /  569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

Bilanțul epidemiei de coronavirus în Marea Britanie se apropie de 3.000 de morți, după ce autoritățile au anunțat 569 de morți în ultimele 24 de ore, informează The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:32

PRIORITĂȚI SOCIALISTE / Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

PRIORITĂȚI SOCIALISTE /  Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

Se pare că nici pandemia și nici starea de urgență nu sunt motive suficient de puternice pentru a le determina pe autorități să renunțe la ideea de a repara Complexul Memorial Eternitate. După ce pe 20 ianuarie premierul Ion Chicu declara că până la 9 mai 2020 Complexul va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:27

Rețete de salate pentru Paști 2020

Rețete de salate pentru Paști 2020

 Chiar daca de pe masa de Pasti a romanilor nu lipsesc preparatele traditionale de miel si salatele au inceput incet, incet sa-si faca aparitia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:53

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

O altă temă intens falsificată a fost cea a unirii jumătății de Moldovă scăpată din ghearele Imperiului rus cu Muntenia de la 1859, care a adus un destin comun la două popoare înrudite, se afirmă. Se recunoaște totuși că aceasta a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

950 de oameni au murit într-o singură zi de Covid-19 în Spania. Este cel mai mare număr de decese înregistrat într-o singură zi, la nivel mondial. Cel puțin 2.170 de bătrâni aflați într-un azil din Spania au murit din cauza virusului, scrie El...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă întreaga susținere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, informează TRIBUNA. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:58

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Potrivit deputatului Deputații PAS au declarat că în prevederile proiectului de lege, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului sunt mai multe decizii  care nu au legătură cu răspândire viruslui în Republica Moldova. Igor Grosu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:35

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Restaurantele sunt închise, iar supermarketurile sunt aprovizionate constant. Ți-ar plăcea să iei ceva la pachet, dar de când cu carantina, nu e recomandat. „Lasă că fac eu un orez cu legume care să mă țină trei zile.” După două săptămâni în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:34

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

China a aprobat folosirea bilei de urs pentru a trata pacienții critici cu coronavirus, în timp ce asociațiile pentru ocrotirea mediului și a animalelor critică operațiunea care prevede imobilizarea animalelor în cuști, pentru ca oamenii să perforeze cu ajutorul unui cateter...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:30

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

 Mâncare și apă La fel ca în orice situație critică, e important să îți faci provizii de mâncare și apă. În caz de epidemii, experții sugerează să ne facem rezerve pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:12

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

 În Israel, sunt înregistrate în mod oficial în jur de 5600 de cazuri de contaminare cu Covid-19 şi 21 de decese. Premierul Benjamin Netaniahu anunţă punerea în carantină pentru două săptămîni, în hoteluri rechiziţionate pentru acest scop, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:59

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

Ședința extraordinară a Parlamentului programată pentru azi, 2 aprilie, nu va fi, pentru că nu a avut cvorum. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat în plen, fiind doar deputații din fracțiunile PPDA și PAS, și reprezentanții grupului parlamentar „Pro Moldova”. Urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:58

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Peste 13.000 de persoane au murit în Italia din cauza pandemiei de coronavirus. În același timp, însă, aproape 17.000 de persoane s-au vindecat. În lupta cu noua boală, medicii caută și experimentează noi tratamente de multe ori cu rezultate încurajatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:41

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

 Unul dintre consilierii lui Igor Dodon a explicat de ce sunt nevoie de obstacole față de revenirea cetățenilor moldoveni acasă. Potrivit lui Ernest Vardanian, statul trebuie să pună obstacole în calea revenirii moldovenilor acasă pentru a nu permite infectarea populației cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:33

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost închisă, iar 16 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta după ce medicii au intrat în contact cu pacientul, care a murit acum două zile, din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)