Astăzi 16 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 15:01
Abonamente

Actualitate 27 Aprilie 2011, ora 15:17    Din editia print

O mie şi una de nopţi ale oraşului Chişinău (I)COMENTAŢI: Avem o capitală: ce facem cu ea?

Marime Font

Ca în celebra poveste arabă, în care evenimentele se înlănţuie şi sunt legate unul de altul, la fel şi oraşul nostru „cel alb”, iubita noastră capitală are o mie şi una de probleme care se înlănţuie, reiese şi sunt legate una de alta. Primarii vin şi se duc, iar problemele rămân şi la cele o mie şi una existente se mai adaugă o mie şi una. Din considerente electorale, pentru a nu pierde voturi cu acţiuni nepopulare, primarii se tem să ia taurul de coarne, mimează reformele, nu propun soluţii radicale. În consecinţă, Chişinăul se transformă într-un târg balcanic, cu străzi stricate, trotuare transformate-n parcări, buticuri unul peste altul, un oraş în care e tot mai greu să respiri.

 Astăzi inaugurăm o rubrică nouă – „Avem o capitală: ce facem cu ea?” – în care vom încerca să abordăm cele mai stringente probleme ale capitalei R. Moldova. Vom porni de la cele zece întrebări formulate de editorialistul nostru Constantin Tănase în numărul de astăzi. Invităm cititorii să participe activ la dezbaterea acestor probleme.

Zece probleme, dintre o mie şi una

Loading...


Constantin Tănase, TIMPUL.MD

1. Cum se va dezvolta în următorii 10-20 de ani Chişinăul – „pe verticală” sau „pe orizontală”?
2. Cum va fi reglementată în următorii 10-20 de ani densitatea populaţiei în oraşul Chişinău?
3. Cum va fi reorganizat în următorii doi-trei ani transportul urban şi căror mijloace de transport li se va acorda prioritate?
4. Cum şi în cât timp vom reda pietonilor trotuarele care au fost transformate în parcări?
5. Cum rezolvăm în următorii doi-trei ani problema parcărilor în oraş?
6. Cum corelăm statutul de „stat în stat” al Chişinăului cu dezvoltarea celorlalte oraşe din RM (care numai oraşe nu pot fi numite)?
7. Cum şi în cât timp lichidăm „mafia terenurilor”, cum şi în cât timp stopăm ofensiva buticurilor?
8. Cum rezolvăm problema locuinţelor şi cum lichidăm „mafia constructorilor de locuinţe” care jefuieşte orăşenii?
9. Cât spaţiu locativ se închiriază în Chişinău şi cum lichidăm „mafia închiriatorilor de apartamente”?
10. Cum lichidăm „mafia asociaţiilor” care jefuieşte locatarii cu taxe supte din deget?

Ion, forum TIMPUL.MD

1. Nu e neapărat de extins oraşul. Aşa cum este e suficient încă pentru 30 de ani. Clădirile de un etaj să fie demolate şi construite case de locuit de două-trei etaje, cu parter şi două etaje locuibile, după exemplul Amsterdamului sau altor capitale europene. Nemaivorbind că un drum bine făcut, şi fără poliţişti, face ca de la Orhei la Chişinău să faci cam 20 de minute, şi de la marginea oraşului în centru mai faci încă 30 de minute, e simplu. Poate statul să se gândească să dezvolte oraşele mici şi centrele raionale, pe tipul oazelor off-shore şi să pompeze capitalul din capitală?

2. Depopulare şi deconcentrare a instituţiilor statului - din nou Amsterdam - capitala Olandei a fost mutată în Haga, pentru că în Amsterdam era prea aglomerat.
3. şi 4. Construcţia de parcări multietajate - lărgirea drumului de pe Ismail spre şoseaua Hânceşti şi spre direcţia Vadul lui Vodă şi repararea capitală a şoselei Munceşti-Petricani pentru a direcţiona eficient transportul.

5. Deconcentrarea şi construirea suprafeţelor comerciale în afara oraşului.

6. Relocarea suprafeţelor de producere şi edificarea parcurilor tehnologice la o distanţă minimă de 25-35 km de Chişinău. Asta se poate face prin lege organică.

7. Buticurile dau locuri de muncă, dar ele liber se pot transfera în zonele oraşelor mici cu condiţia creării unui mediu „off-shore” local, investiţii din Italia netaxate, importul de utilaje în aceste zone. Fiecare centru raional să aibă o aşa zonă, sau mai multe.

8. Stimularea concurentei şi controlul desfacerii materialelor de construcţie - noi plătim preţ dublu sau triplu pe materiale din motiv că avem taxe vamale exagerate. De altfel, toate produsele desfăcute în Moldova posedă vreo 60 la sută taxe la vamă.

9. Nu văd problema aici, dar o formă de patentare cred că ar putea soluţiona această problemă.

10. Mai multă transparenţă şi activism civic din partea locatarilor (emisiuni TV şi articole despre drepturile şi obligaţiile civice ale oamenilor).

Presa din Italia nu e ca la noi...

Zburătorul, TIMPUL.MD

Ca întotdeauna, domnul Tănase are dreptate. Noi, electoratul, ne-am dat cu prostia, minciuna şi populismul ca măgarul cu fânul - le „mâncam” aşa cum ni le prezintă, fără a ne revolta sau a le contesta. Şi ei, politicieni mediocri, cu intelect redus şi bani mulţi, profită de aceasta şi din promisiuni de „iubire” faţă de capitală fac bardakul în care azi trăieşte Chişinăul. Vreau printr-un exemplu din Italia să demonstrez rolul moderatorilor de la TV şi jurnaliştilor la această problemă. În anul 2008, la canalul TV RAI-3 italian, la o emisiune preelectorală „1/2ora”, moderată de jurnalista Lucia Annunziata (ex-directoarea RAI) în direct cu ascultătorii a fost invitat Silvio Berlusconi. La a 15-a minută jurnalista i-a adresat o întrebare de la care el a încercat să se eschiveze, trecând la declaraţii, aduse cu el de acasă despre probleme, care nu aveau nimic în comun cu întrebarea pusă. Jurnalista l-a oprit pe Berlusconi şi l-a rugat să răspundă la întrebarea pusă, însă acesta din nou a ignorat. Totul s-a terminat cu aceea că jurnalista a stopat emisiunea înainte de termen, Silvio Berlusconi a plecat fără a termina vorba adusă de acasă. În minutele care au rămas, jurnalista a spus că ea reprezintă interesele cetăţenilor şi are datoria de a pune în discuţie adevăratele probleme cu care se confruntă cetăţenii şi nu cele populiste,care nu au nicio valoare pentru ei. Din păcate, nu prea ascult noutăţile la TVM. În schimb, ziarele noastre sunt pestriţe de „epitete” sub formă de insultări şi înjosiri de la care în acelaşi timp vin greaţa, râsul şi plânsul, de felul: „tâmpiţi”, „idioţi”, „filiala Costiujeni”, „cine de la cine suge”... Vai de capul nostru cu aşa politicieni, cu imagini perfecte, făcute la comandă, contra-plată. Aceea ce semănăm, aceea şi avem...

Invităm, încă o dată, toţi cititorii să se includă activ în discuţii.

Chişinăul în cifre

Municipiul Chişinău are o suprafaţă de 571,6 kilometri pătraţi, ceea ce constituie 1,7 procente din suprafaţa R. Moldova. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2010, populaţia Chişinăului era de 786.300 persoane, iar densitatea populaţiei - de 1375,4 locuitori pe kilometru pătrat. Din componenţa capitalei fac parte astăzi 35 de localităţi, dintre care 1 municipiu, 6 oraşe şi 28 de aşezări rurale. Chişinăul este divizat în 5 sectoare - Centru, Botanica, Râşcani, Buiucani şi Ciocana. Cel mai populat sector este Botanica, cu 171,2 mii de locuitori, urmat de Râşcani, cu 137,8 mii.

Totodată, în capitală este concentrată 22% din populaţia ţării şi 48,5% din populaţia urbană a R. Moldova. Potrivit datelor BNS, aici se produc 25,9 la sută din căsătoriile care au loc în republică, precum şi 25 procente din divorţuri.

Scurt istoric

1436 - A fost fondat oraşul Chişinău
1813 - La Chişinău este înfiinţat primul spital.
1817-1821 - Activează primul primar al Chişinăului, căpitanul moldovean Anghel Nor. Până în prezent, capitala a avut 42 de primari.
1818 - A fost plantată Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
1830-1836 - A fost construită Catedrala mitropolitană „Naşterea Maicii Domnului”.
1841 - A fost construit Arcul de Triumf
1870 - A fost construită Gara, reconstruită apoi în 1948.
1958 - Este inaugurată Aleea Clasicilor.


Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 16 Iulie 2020, ora: 14:55

Republica Moldova – cel mai mare beneficiar de fonduri europene din Vecinătatea Estică. România - principalul partener al RM

Republica Moldova – cel mai mare beneficiar de fonduri europene din Vecinătatea Estică. România - principalul partener al RM

De la Independența Republicii Moldova din 27 august 1991 până în prezent, Uniunea Europeană împreună cu statul român au dat dovadă de unitate prin faptul că au adus un aport semnificativ de circa 4 miliarde de euro, dintre care aproape 2 miliarde de euro fiind...

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 16 Iulie 2020, ora: 11:01

FDA a luat o decizie cu privire la dispozitivul de încălzire a tutunului. Acesta a obținut statutul de produs cu risc redus

FDA a luat o decizie cu privire la dispozitivul de încălzire a tutunului. Acesta a obținut statutul de produs cu risc redus

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat comercializarea dispozitivului de încălzire a tutunului ca produs din tutun cu risc modificat. În urma deciziei anunțate de FDA, compania Philip Morris International a anunțat următorii pași, care...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Iulie 2020, ora: 10:45

Cele mai BUNE bune remedii pentru arsuri solare

Cele mai BUNE bune remedii pentru arsuri solare

Arsurile solare dor, uneori chiar foarte rău. Pentru că în fiecare an îţi promiţi că asta este ultima dată când mai faci greşeala de a sta la plajă fără măsură, ne-am decis să te ajutăm cu o listă cu lucruri pe care le poţi face pentru a mai scăpa de suferinţa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Iulie 2020, ora: 10:38

Consumul de pește ar putea ajuta la protejarea creierului de poluarea aerului

Consumul de pește ar putea ajuta la protejarea creierului de poluarea aerului

 Consumul de pește protejează creierul de aerul poluat, sugerează noi cercetări. Oamenii de știință susțin că una-două porții pe săptămână de pește sau crustacee ajută oamenii în vârstă să inverseze efectele poluării asupra creierului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2020, ora: 09:58

Cetățenii R. Moldova nu pot intra în Bulgaria până la 31 iulie

Cetățenii R. Moldova nu pot intra în Bulgaria până la 31 iulie

 Ambasada Republicii Moldova în Republica Bulgaria informează că, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei din 15 iulie, intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă până la 31 iulie...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2020, ora: 09:51

Noi decese cauzate de coronavirus în Moldova. Bilanțul total ajunge la 662

Noi decese cauzate de coronavirus în Moldova. Bilanțul total ajunge la 662

Ministerul Sănătății informează despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19: Deces 660: Bărbat de 65 ani, din raionul Drochia. Internat la data de 3 iulie, la Spitalul Raional Drochia. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III. Deces 661: Femeie de 51 ani,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 16 Iulie 2020, ora: 09:45

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Iulie 2020, ora: 09:43

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2020, ora: 09:01 de George Mărzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Iulie 2020, ora: 08:45

Amestecul natural din trei PLANTE care îţi curăţă plămânii. Şi tu le ai în casă!

Amestecul natural din trei PLANTE care îţi curăţă plămânii. Şi tu le ai în casă!

Chiar dacă fumezi sau te-ai lăsat de curând de fumat, plămânii tăi sunt încărcaţi cu materii toxice care provin din ţigări. În cele ce urmează îţi prezentăm un remediu puternic şi eficient care te va ajuta să îţi cureţi plămânii de gudron...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2020, ora: 08:27

Belarus / Contracandidații lui Lukașenko la președinție sunt excluși din cursa electorală și arestați

Belarus / Contracandidații lui Lukașenko la președinție sunt excluși din cursa electorală și arestați

Viitoarele alegeri prezidențiale din Belarus sunt anticipate de arestarea contracandidaților președintelui și reprimarea protestelor.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 16 Iulie 2020, ora: 08:25

Alertă maximă la Tokyo din cauza epidemiei de coronavirus

Alertă maximă la Tokyo din cauza epidemiei de coronavirus

 Autorităţile nipone au instituit cel mai înalt nivel de alertă pentru coronavirus la Tokyo în urma unei recrudescenţe a cazurilor de contaminări cu SARS-CoV-2, a avertizat miercuri guvernatoarea capitalei nipone Yuriko Koike, citată de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Iulie 2020, ora: 08:21

Peste 100 de arestări în Rusia după o manifestaţie a opozanţilor

Peste 100 de arestări în Rusia după o manifestaţie a opozanţilor

 Peste 100 de persoane au fost arestate miercuri seară, după o acţiune a opoziţiei în centrul Moscovei, potrivit ONG-ului OVD-Info, care este specializat în monitorizarea manifestaţiilor în Rusia, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 16 Iulie 2020, ora: 08:09

Turcia:7 morţi în prăbuşirea unui avion de recunoaştere în estul ţării

Turcia:7 morţi în prăbuşirea unui avion de recunoaştere în estul ţării

 Şapte membri ai serviciilor de securitate au fost ucişi în accidentul unui avion de recunoaştere prăbuşit în provincia Van, din estul Turciei, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu, citând un anunţ făcut, joi, de ministrul de Interne.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 16 Iulie 2020, ora: 08:06

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 16 Iulie 2020, ora: 08:04

Prognoza METEO o săptămână. Cum va fi vremea până pe 22 iulie

Prognoza METEO o săptămână. Cum va fi vremea până pe 22 iulie

Ziua de astăzi vine cu maxime de 27..29 de grade Celsius și nu sunt prognozate ploi. Pentru mâine sunt anunțate valori termice mai mari cu un grad și ploi moderate în nord.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Iulie 2020, ora: 07:56

Horoscopul zilei de azi JOI 16 IULIE 2020. Hai să vorbim!

Horoscopul zilei de azi JOI 16 IULIE 2020. Hai să vorbim!

 Luna calatoreste azi din Taur in Gemeni si ni se ofera ocazia astrala sa devenim vocali cu privire la planurile noastre. Ultimele zile au putut aduce multe realizari sau constientizari care sa duca spre decizii majore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)