Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Actualitate 27 Aprilie 2011, ora 15:17    Din editia print

O mie şi una de nopţi ale oraşului Chişinău (I)COMENTAŢI: Avem o capitală: ce facem cu ea?

Marime Font

Ca în celebra poveste arabă, în care evenimentele se înlănţuie şi sunt legate unul de altul, la fel şi oraşul nostru „cel alb”, iubita noastră capitală are o mie şi una de probleme care se înlănţuie, reiese şi sunt legate una de alta. Primarii vin şi se duc, iar problemele rămân şi la cele o mie şi una existente se mai adaugă o mie şi una. Din considerente electorale, pentru a nu pierde voturi cu acţiuni nepopulare, primarii se tem să ia taurul de coarne, mimează reformele, nu propun soluţii radicale. În consecinţă, Chişinăul se transformă într-un târg balcanic, cu străzi stricate, trotuare transformate-n parcări, buticuri unul peste altul, un oraş în care e tot mai greu să respiri.

 Astăzi inaugurăm o rubrică nouă – „Avem o capitală: ce facem cu ea?” – în care vom încerca să abordăm cele mai stringente probleme ale capitalei R. Moldova. Vom porni de la cele zece întrebări formulate de editorialistul nostru Constantin Tănase în numărul de astăzi. Invităm cititorii să participe activ la dezbaterea acestor probleme.

Zece probleme, dintre o mie şi una


Constantin Tănase, TIMPUL.MD

1. Cum se va dezvolta în următorii 10-20 de ani Chişinăul – „pe verticală” sau „pe orizontală”?
2. Cum va fi reglementată în următorii 10-20 de ani densitatea populaţiei în oraşul Chişinău?
3. Cum va fi reorganizat în următorii doi-trei ani transportul urban şi căror mijloace de transport li se va acorda prioritate?
4. Cum şi în cât timp vom reda pietonilor trotuarele care au fost transformate în parcări?
5. Cum rezolvăm în următorii doi-trei ani problema parcărilor în oraş?
6. Cum corelăm statutul de „stat în stat” al Chişinăului cu dezvoltarea celorlalte oraşe din RM (care numai oraşe nu pot fi numite)?
7. Cum şi în cât timp lichidăm „mafia terenurilor”, cum şi în cât timp stopăm ofensiva buticurilor?
8. Cum rezolvăm problema locuinţelor şi cum lichidăm „mafia constructorilor de locuinţe” care jefuieşte orăşenii?
9. Cât spaţiu locativ se închiriază în Chişinău şi cum lichidăm „mafia închiriatorilor de apartamente”?
10. Cum lichidăm „mafia asociaţiilor” care jefuieşte locatarii cu taxe supte din deget?

Ion, forum TIMPUL.MD

1. Nu e neapărat de extins oraşul. Aşa cum este e suficient încă pentru 30 de ani. Clădirile de un etaj să fie demolate şi construite case de locuit de două-trei etaje, cu parter şi două etaje locuibile, după exemplul Amsterdamului sau altor capitale europene. Nemaivorbind că un drum bine făcut, şi fără poliţişti, face ca de la Orhei la Chişinău să faci cam 20 de minute, şi de la marginea oraşului în centru mai faci încă 30 de minute, e simplu. Poate statul să se gândească să dezvolte oraşele mici şi centrele raionale, pe tipul oazelor off-shore şi să pompeze capitalul din capitală?

2. Depopulare şi deconcentrare a instituţiilor statului - din nou Amsterdam - capitala Olandei a fost mutată în Haga, pentru că în Amsterdam era prea aglomerat.
3. şi 4. Construcţia de parcări multietajate - lărgirea drumului de pe Ismail spre şoseaua Hânceşti şi spre direcţia Vadul lui Vodă şi repararea capitală a şoselei Munceşti-Petricani pentru a direcţiona eficient transportul.

5. Deconcentrarea şi construirea suprafeţelor comerciale în afara oraşului.

6. Relocarea suprafeţelor de producere şi edificarea parcurilor tehnologice la o distanţă minimă de 25-35 km de Chişinău. Asta se poate face prin lege organică.

7. Buticurile dau locuri de muncă, dar ele liber se pot transfera în zonele oraşelor mici cu condiţia creării unui mediu „off-shore” local, investiţii din Italia netaxate, importul de utilaje în aceste zone. Fiecare centru raional să aibă o aşa zonă, sau mai multe.

8. Stimularea concurentei şi controlul desfacerii materialelor de construcţie - noi plătim preţ dublu sau triplu pe materiale din motiv că avem taxe vamale exagerate. De altfel, toate produsele desfăcute în Moldova posedă vreo 60 la sută taxe la vamă.

9. Nu văd problema aici, dar o formă de patentare cred că ar putea soluţiona această problemă.

10. Mai multă transparenţă şi activism civic din partea locatarilor (emisiuni TV şi articole despre drepturile şi obligaţiile civice ale oamenilor).

Presa din Italia nu e ca la noi...

Zburătorul, TIMPUL.MD

Ca întotdeauna, domnul Tănase are dreptate. Noi, electoratul, ne-am dat cu prostia, minciuna şi populismul ca măgarul cu fânul - le „mâncam” aşa cum ni le prezintă, fără a ne revolta sau a le contesta. Şi ei, politicieni mediocri, cu intelect redus şi bani mulţi, profită de aceasta şi din promisiuni de „iubire” faţă de capitală fac bardakul în care azi trăieşte Chişinăul. Vreau printr-un exemplu din Italia să demonstrez rolul moderatorilor de la TV şi jurnaliştilor la această problemă. În anul 2008, la canalul TV RAI-3 italian, la o emisiune preelectorală „1/2ora”, moderată de jurnalista Lucia Annunziata (ex-directoarea RAI) în direct cu ascultătorii a fost invitat Silvio Berlusconi. La a 15-a minută jurnalista i-a adresat o întrebare de la care el a încercat să se eschiveze, trecând la declaraţii, aduse cu el de acasă despre probleme, care nu aveau nimic în comun cu întrebarea pusă. Jurnalista l-a oprit pe Berlusconi şi l-a rugat să răspundă la întrebarea pusă, însă acesta din nou a ignorat. Totul s-a terminat cu aceea că jurnalista a stopat emisiunea înainte de termen, Silvio Berlusconi a plecat fără a termina vorba adusă de acasă. În minutele care au rămas, jurnalista a spus că ea reprezintă interesele cetăţenilor şi are datoria de a pune în discuţie adevăratele probleme cu care se confruntă cetăţenii şi nu cele populiste,care nu au nicio valoare pentru ei. Din păcate, nu prea ascult noutăţile la TVM. În schimb, ziarele noastre sunt pestriţe de „epitete” sub formă de insultări şi înjosiri de la care în acelaşi timp vin greaţa, râsul şi plânsul, de felul: „tâmpiţi”, „idioţi”, „filiala Costiujeni”, „cine de la cine suge”... Vai de capul nostru cu aşa politicieni, cu imagini perfecte, făcute la comandă, contra-plată. Aceea ce semănăm, aceea şi avem...

Invităm, încă o dată, toţi cititorii să se includă activ în discuţii.

Chişinăul în cifre

Municipiul Chişinău are o suprafaţă de 571,6 kilometri pătraţi, ceea ce constituie 1,7 procente din suprafaţa R. Moldova. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2010, populaţia Chişinăului era de 786.300 persoane, iar densitatea populaţiei - de 1375,4 locuitori pe kilometru pătrat. Din componenţa capitalei fac parte astăzi 35 de localităţi, dintre care 1 municipiu, 6 oraşe şi 28 de aşezări rurale. Chişinăul este divizat în 5 sectoare - Centru, Botanica, Râşcani, Buiucani şi Ciocana. Cel mai populat sector este Botanica, cu 171,2 mii de locuitori, urmat de Râşcani, cu 137,8 mii.

Totodată, în capitală este concentrată 22% din populaţia ţării şi 48,5% din populaţia urbană a R. Moldova. Potrivit datelor BNS, aici se produc 25,9 la sută din căsătoriile care au loc în republică, precum şi 25 procente din divorţuri.

Scurt istoric

1436 - A fost fondat oraşul Chişinău
1813 - La Chişinău este înfiinţat primul spital.
1817-1821 - Activează primul primar al Chişinăului, căpitanul moldovean Anghel Nor. Până în prezent, capitala a avut 42 de primari.
1818 - A fost plantată Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
1830-1836 - A fost construită Catedrala mitropolitană „Naşterea Maicii Domnului”.
1841 - A fost construit Arcul de Triumf
1870 - A fost construită Gara, reconstruită apoi în 1948.
1958 - Este inaugurată Aleea Clasicilor.


Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)