Astăzi 20 Septembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:07
Abonamente

Opinii & Editoriale 20 Aprilie 2019, ora 07:56    Din editia print

Marime Font

Comunismul e un verb activ

Sâmbătă, C. Starîș, purtătorul de fes și de interes al lui Voronin și al rușilor, a început „Rezonans”-ul cu o informație pe care a citit-o cu o nedisimulată mândrie: săptămâna trecută a vizitat Chișinăul secretarul executiv al CSI, V. Rușailo.

În zilele când acesta se afla în Moldova, a precizat Starîș, parlamentul georgian a votat includerea în ordinea de zi a chestiunii privind ieșirea definitivă și necondiționată a Georgiei din CSI. Rușailo, a spus Starîș, a avut ocazia să aprecieze la justa valoare faptul că la Chișinău nicio forță politică, cât de cât influentă, nu pune problema participării sau neparticipării R. Moldova în CSI. Excepție fac doar favoriții Moscovei – Alianța „Moldova Noastră” în frunte cu Urecheanu care, la ultimul ei congres, a pus univoc problema ieșirii R. Moldova din CSI și a intrării ei în NATO…
Stranie logică, nu? „Oponenții” Moscovei (Voronin și Roșca) vor să rămână în CSI, structură creată și controlată de Rusia, iar „favoriții” Moscovei (Urecheanu), vor să iasă din CSI și să adere la altă structură – NATO, ostilă Rusiei… Dar să nu mai căutăm logică în vorbele și acțiunile administrației de la Chișinău și a trubadurilor ei. În Moldova lui Voronin au dispărut și logica, și bunul-simț, și noțiunile de morală, legalitate, justiție ș.a.m.d. În Moldova, Constituția e un document propagandistic pentru străini.
Anul care se încheie este anul prăbușirii morale a partidelor politice, care pretindeau că ne reprezintă și pe noi, opozanții și scepticii acestui regim. Cât de adânci sunt mizeria și marasmul politic moldovean ne-a demonstrat-o președintele Voronin săptămâna trecută, la PRO TV Chișinău. Vorba însă nu e (numai) despre Voronin, ci despre noi. Cineva spunea, și pe bună dreptate, că problema cea mare a Moldovei sunt …moldovenii.

…Când l-am auzit pe Ion Mihailo, președintele CCA, apărându-l pe Voronin care, cică, nu a încălcat nicio lege deoarece – ca să vezi! – el a făcut scandaloasele declarații de la PRO TV nu ca șef de stat, ci ca cetățean, mi-am amintit de o luare de atitudine a lui Octavian Paler, în vara acestui an, când presa din România îl acuza pe președintele Băsescu de faptul că a încălcat Constituția. Iată ce scria Paler cu această ocazie: „Un „președinte al României”, oricare ar fi el, n-are însă aceleași drepturi ca mine. Așa cum nu te poți duce la o recepție îmbrăcat oricum, dacă în invitație se recomandă o anumită ținută, nici președintele ales nu poate intra în Cotroceni fără să lase la poartă o parte din „personajul obișnuit”. Funcția impune nu doar un protocol. Funcția impune și niște obligații. Precum și niște renunțări. Cine și-ar putea imagina imnul național cântat de o fanfară alcătuită din instrumentiști în pielea goală. Și, probabil, știa ce spune. Președintele reprezintă, aș spune, patriotismul în haine de gală”.
Asta e: „președintele nostru” reprezintă patriotismul îmbrăcat în pantaloni albaștri de general, cu vipușcă roșie. Voronin nu reprezintă Moldova, ci PCRM, iar PCRM nu reprezintă toată Moldova, ci doar o mică parte a ei, și nu cea mai onorabilă. De aceea și își permite ceea ce își permite. De aceea, problema nu e Voronin; problema suntem noi, cei care tăcem. Tăcerea, lipsa de reacție față de acest episod rușinos, dar și față de altele similare, sunt o manifestare a comunismului din noi și o dovadă incontestabilă că Moldova este bolnavă de comunism. Comunismul întotdeauna l-a transformat pe cetățean în dobitoc tăcut și supus. Comunismul e o boală grea care, într-o societate mută, nu se tratează, ci dimpotrivă, se agravează.


Toți înțeleg că Moldova cu Voronin în frunte nu are viitor, dar toți tac. Voronin, ca președinte, e periculos, nu numai din cauză că reprezintă comunismul, ci (și) prin faptul că el îi resuscitează în imaginația multora, contribuie la resurecția comunismului și acolo unde noi credeam că el nu mai există. Comunismul e un virus periculos, care zace în fiecare dintre noi, în „stare latentă”, e un fel de „vulcan adormit”, dar care se poate trezi. Și, din fericire, se trezește. Căci, cine ar mai fi crezut că, după secole lungi de renascentism și renaștere, civilizația europeană, ajunsă în floare în secolul al XIX-lea, va deraia în secolul al XX-lea spre comunism și nazism?

Comunismul nu e o abstracție. Metaforic vorbind, comunismul nu e un substantiv care se declină, ci e un verb la diateza activă, și nu e un verb, care s-ar conjuga numai la timpul trecut, el se conjugă și la timpul prezent și – să fim atenți! – și la timpul viitor. Bătrâna și sătula Europă este, totuși, o mare naivă când crede că comunismul a fost îngropat definitiv și că el nu e periculos când nu se manifestă la ea acasă. Ea greșește când crede că comunismul e o marfă de import și că se va putea proteja de el cu vizele Schengen. Comunismul e virusul care există în macra și în sângele Europei, dovadă sunt ultimele evenimente din Franța care aminteau atât de mult de revoluțiile marxiste. Tolerând comunismul în Moldova sau uitându-se printre degete la resurecția fascismului în Rusia, Europa comite o greșeală, care ar putea-o costa scump și pe ea… Păcat că Europa a uitat prin ce a trecut, acum o jumătate de secol, și nu organizează un proces al comunismului, ba chiar îl tratează cu o criminală condescendență. Există crime care nu au termen de prescripție. Comunismul este una dintre aceste crime, care nu trebuie uitate nici la Strasbourg, nici la Chișinău. Precum nici votul din 4 aprilie nu trebuie uitat nici la Strasbourg, nici la Chișinău. Acest vot a fost un reflex al comunismului din noi și nu se deosebește prin nimic de actul deportărilor staliniste în Siberia din ‚40 și ‚49. Cei care au votat pe 4 aprilie pentru Voronin nu se deosebesc prin nimic de „activiștii” locali, care pregăteau pentru „eliberatori” listele celor care urmau să fie deportați. Pe 4 aprilie noi am mai fost deportați o dată, numai că nu în Siberia, ci într-o zonă și mai plină de ghețari – în zona disperării și a lipsei de perspectivă istorică.

Din punct de vedere moral, locul lui Voronin e pe banca acuzaților de la Tribunalul internațional din Haga, dar nu în vila luxoasă de la Condrița. Când ziceam mai sus că virusul comunismului se ascunde în fiecare dintre noi, mă gândeam nu numai la tăcerea și la lipsa de reacție a cetățeanului simplu față de abuzurile lui Voronin, dar și la reacția unei părți a intelectualității noastre, pe care o credeam cea mai bună – am în vedere semnarea apelului de a-l susține pe candidatul comuniștilor la funcția de primar general al Chișinăului. În loc să semneze un apel către

Tribunalul internațional de la Haga și să demonstreze că în Moldova comuniștii comit crime împotriva umanității, ei semnează un apel prin care îndeamnă societatea să voteze cu candidatul comuniștilor… Iată forma cea mai odioasă și periculoasă de recidivă a bolii comuniste.
Voronin și Roșca imbecilizează insistent și metodic societatea, pe toate liniile, pe verticală și pe orizontală, o intoxică cu fel de fel de mituri false, îi propun mize false și valori contrafăcute. Astfel, am ajuns s-o auzim și pe aceasta: chipurile, astăzi, în Moldova nu mai există problema democrației și a comunismului, antiteza fiind alta: Europa – Rusia. Adică, putem intra în Europa și infectați de comunism, principalul e să ne despărțim de Rusia, nu de Voronin… Ei mimează lupta împotriva „dominației rusești”, în realitate însă ei fac exact invers, adică anume ceea ce dorește Rusia imperialistă – permanentizează, prin Voronin, comunismul, care e o altă fațetă – cea adevărată! – e expansionismul rusesc, a prezenței rusești în Moldova. Votul din 4 aprilie a fost un vot în favoarea Rusiei și împotriva României și a vectorului european al R. Moldova. Vizita triumfală a patriarhului rus la Chișinău, laudele rușilor pentru că în Moldova nu există nicio forță politică cât de cât influentă care ar pune problema ieșirii noastre din CSI, revenirea lui Voronin la Moscova – ca să afle „de unde ies gazele” – sunt oare acțiuni ce se înscriu în vectorul antirusesc și proeuropean al R. Moldova?!

Tragedia Moldovei e că, fiind bolnavă de comunism, nu simte boala. Comunismul prin aceasta și este periculos: e o boală pe care nu întotdeauna o simți, iar cei, care o simt, ori tac, ori încearcă să o trateze cu infuzii de iluzii sau cu alifii contrafăcute…

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:17

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America Foto: Sediul ONU

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicolae Popescu, alături de diplomații Tatiana Molcean și Galina Nipomici, vor merge la New York pentru a participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generală a ONU. Costul total al deplasării celor trei diplomați, care vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 09:54

30 de minute de mers pe jos: cum îţi îmbunătăţesc starea de sănătate

Poate că la prima oră a dimineţii nu ai dispoziţia necesară să faci prea multă mişcare. Nu vorbim de exerciţiile fizice pe care le poţi face, câteva antrenamente uşoare sau stretching pentru că sigur nu sunt o prioritate. Avem obiceiul ca după ce ne trezim să mai stăm puţin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 09:35

Un scenariu care dă fiori: Ce s-ar întâmpla în primele ore ale unui război Rusia-SUA

90 de milioane de oameni ar cădea victime ale unui război între Rusia și Statele Unite, în primele ore de la izbucnirea lui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 08:56

După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2019, ora: 08:51

Europa League VIDEO /// CFR Cluj vs Lazio 2-1 / Debut de vis - Campioana României îi bate pe italieni și e lider în grupa E

VIDEO /// CFR Cluj vs Lazio 2-1 / Debut de vis - Campioana României îi bate pe italieni și e lider în grupa E

CFR Cluj a avut parte de un debut perfect în grupele Europa League, câștigând cu 2-1 duelul de pe teren propriu cu Lazio. Campioana României a fost condusă cu 1-0 de formația din Serie A, dar a restabilit egalitatea pe finalul primei reprize, grație unui penalty...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2019, ora: 08:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE 2019. RACII DEVIN EXCESIV DE CRITICI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE 2019. RACII DEVIN EXCESIV DE CRITICI

Horoscopul zilei de 20 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 04:22

„A mai rămas doar o cameră” Booking.com ar continua să inducă turiștii în eroare, în ciuda avertismentelor primite

„A mai rămas doar o cameră” Booking.com ar continua să inducă turiștii în eroare, în ciuda avertismentelor primite

Booking.com se apără împotriva acuzațiilor conform cărora continuă să utilizeze tactici de presiune pentru a vinde, în ciuda sancțiunilor impuse de autoritățile britanice, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 01:51

Ce prevede DOCUMENTUL privind Pactul Ribbentrop-Molotov care va fi votat în Parlamentul European

Ce prevede DOCUMENTUL privind Pactul Ribbentrop-Molotov care va fi votat în Parlamentul European

Parlamentul European va vota, joi, adoptarea unei rezoluții prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939.Rezoluția Parlamentului European privind 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Septembrie 2019, ora: 20:08

Usatîi: „Localitățile din țară au nevoie stringentă de proiecte investiționale, iar eu sunt gata să le asigur”

Usatîi: „Localitățile din țară au nevoie stringentă de proiecte investiționale, iar eu sunt gata să le asigur”

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că pentru dezvoltarea țării este nevoie de proiecte investiționale și granturi, iar el este gata să plătească din bani proprii o echipă de experți moldoveni și străini, care să creeze aceste programe. De altfel, Usatîi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Septembrie 2019, ora: 15:18

Vlad Țurcanu, liderul Partidului Popular Românesc va candida la funcția de primar al capitalei

Vlad Țurcanu, liderul Partidului Popular Românesc va candida la funcția de primar al capitalei

Președintele Partidului Popular Românesc (PPR), Vlad Țurcanu, depune în aceste clipe actele la CECEM Chișinău pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar general al capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Septembrie 2019, ora: 14:23

Reacția PDM, după ce PG a cerut retragerea imunității lui Vladimir Cebotari: „Circul cotinuă”

Reacția PDM, după ce PG a cerut retragerea imunității lui Vladimir Cebotari: „Circul cotinuă”

După ce procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut ridicarea imunității deputatului Vladimir Cebotari, Partidul Democrat (PDM) a venit cu o reacție în acest sens. Reprezentanții formațiunii au condamnat acțiunile autorităților, informează portalul pro-guvernamental tv8.md

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)