Astăzi 4 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 3 Iulie 2020
Abonamente

Opinii & Editoriale 20 Aprilie 2019, ora 07:56    Din editia print

Marime Font

Comunismul e un verb activ

Sâmbătă, C. Starîș, purtătorul de fes și de interes al lui Voronin și al rușilor, a început „Rezonans”-ul cu o informație pe care a citit-o cu o nedisimulată mândrie: săptămâna trecută a vizitat Chișinăul secretarul executiv al CSI, V. Rușailo.

În zilele când acesta se afla în Moldova, a precizat Starîș, parlamentul georgian a votat includerea în ordinea de zi a chestiunii privind ieșirea definitivă și necondiționată a Georgiei din CSI. Rușailo, a spus Starîș, a avut ocazia să aprecieze la justa valoare faptul că la Chișinău nicio forță politică, cât de cât influentă, nu pune problema participării sau neparticipării R. Moldova în CSI. Excepție fac doar favoriții Moscovei – Alianța „Moldova Noastră” în frunte cu Urecheanu care, la ultimul ei congres, a pus univoc problema ieșirii R. Moldova din CSI și a intrării ei în NATO…
Stranie logică, nu? „Oponenții” Moscovei (Voronin și Roșca) vor să rămână în CSI, structură creată și controlată de Rusia, iar „favoriții” Moscovei (Urecheanu), vor să iasă din CSI și să adere la altă structură – NATO, ostilă Rusiei… Dar să nu mai căutăm logică în vorbele și acțiunile administrației de la Chișinău și a trubadurilor ei. În Moldova lui Voronin au dispărut și logica, și bunul-simț, și noțiunile de morală, legalitate, justiție ș.a.m.d. În Moldova, Constituția e un document propagandistic pentru străini.
Anul care se încheie este anul prăbușirii morale a partidelor politice, care pretindeau că ne reprezintă și pe noi, opozanții și scepticii acestui regim. Cât de adânci sunt mizeria și marasmul politic moldovean ne-a demonstrat-o președintele Voronin săptămâna trecută, la PRO TV Chișinău. Vorba însă nu e (numai) despre Voronin, ci despre noi. Cineva spunea, și pe bună dreptate, că problema cea mare a Moldovei sunt …moldovenii.

…Când l-am auzit pe Ion Mihailo, președintele CCA, apărându-l pe Voronin care, cică, nu a încălcat nicio lege deoarece – ca să vezi! – el a făcut scandaloasele declarații de la PRO TV nu ca șef de stat, ci ca cetățean, mi-am amintit de o luare de atitudine a lui Octavian Paler, în vara acestui an, când presa din România îl acuza pe președintele Băsescu de faptul că a încălcat Constituția. Iată ce scria Paler cu această ocazie: „Un „președinte al României”, oricare ar fi el, n-are însă aceleași drepturi ca mine. Așa cum nu te poți duce la o recepție îmbrăcat oricum, dacă în invitație se recomandă o anumită ținută, nici președintele ales nu poate intra în Cotroceni fără să lase la poartă o parte din „personajul obișnuit”. Funcția impune nu doar un protocol. Funcția impune și niște obligații. Precum și niște renunțări. Cine și-ar putea imagina imnul național cântat de o fanfară alcătuită din instrumentiști în pielea goală. Și, probabil, știa ce spune. Președintele reprezintă, aș spune, patriotismul în haine de gală”.
Asta e: „președintele nostru” reprezintă patriotismul îmbrăcat în pantaloni albaștri de general, cu vipușcă roșie. Voronin nu reprezintă Moldova, ci PCRM, iar PCRM nu reprezintă toată Moldova, ci doar o mică parte a ei, și nu cea mai onorabilă. De aceea și își permite ceea ce își permite. De aceea, problema nu e Voronin; problema suntem noi, cei care tăcem. Tăcerea, lipsa de reacție față de acest episod rușinos, dar și față de altele similare, sunt o manifestare a comunismului din noi și o dovadă incontestabilă că Moldova este bolnavă de comunism. Comunismul întotdeauna l-a transformat pe cetățean în dobitoc tăcut și supus. Comunismul e o boală grea care, într-o societate mută, nu se tratează, ci dimpotrivă, se agravează.

Loading...


Toți înțeleg că Moldova cu Voronin în frunte nu are viitor, dar toți tac. Voronin, ca președinte, e periculos, nu numai din cauză că reprezintă comunismul, ci (și) prin faptul că el îi resuscitează în imaginația multora, contribuie la resurecția comunismului și acolo unde noi credeam că el nu mai există. Comunismul e un virus periculos, care zace în fiecare dintre noi, în „stare latentă”, e un fel de „vulcan adormit”, dar care se poate trezi. Și, din fericire, se trezește. Căci, cine ar mai fi crezut că, după secole lungi de renascentism și renaștere, civilizația europeană, ajunsă în floare în secolul al XIX-lea, va deraia în secolul al XX-lea spre comunism și nazism?

Comunismul nu e o abstracție. Metaforic vorbind, comunismul nu e un substantiv care se declină, ci e un verb la diateza activă, și nu e un verb, care s-ar conjuga numai la timpul trecut, el se conjugă și la timpul prezent și – să fim atenți! – și la timpul viitor. Bătrâna și sătula Europă este, totuși, o mare naivă când crede că comunismul a fost îngropat definitiv și că el nu e periculos când nu se manifestă la ea acasă. Ea greșește când crede că comunismul e o marfă de import și că se va putea proteja de el cu vizele Schengen. Comunismul e virusul care există în macra și în sângele Europei, dovadă sunt ultimele evenimente din Franța care aminteau atât de mult de revoluțiile marxiste. Tolerând comunismul în Moldova sau uitându-se printre degete la resurecția fascismului în Rusia, Europa comite o greșeală, care ar putea-o costa scump și pe ea… Păcat că Europa a uitat prin ce a trecut, acum o jumătate de secol, și nu organizează un proces al comunismului, ba chiar îl tratează cu o criminală condescendență. Există crime care nu au termen de prescripție. Comunismul este una dintre aceste crime, care nu trebuie uitate nici la Strasbourg, nici la Chișinău. Precum nici votul din 4 aprilie nu trebuie uitat nici la Strasbourg, nici la Chișinău. Acest vot a fost un reflex al comunismului din noi și nu se deosebește prin nimic de actul deportărilor staliniste în Siberia din ‚40 și ‚49. Cei care au votat pe 4 aprilie pentru Voronin nu se deosebesc prin nimic de „activiștii” locali, care pregăteau pentru „eliberatori” listele celor care urmau să fie deportați. Pe 4 aprilie noi am mai fost deportați o dată, numai că nu în Siberia, ci într-o zonă și mai plină de ghețari – în zona disperării și a lipsei de perspectivă istorică.

Din punct de vedere moral, locul lui Voronin e pe banca acuzaților de la Tribunalul internațional din Haga, dar nu în vila luxoasă de la Condrița. Când ziceam mai sus că virusul comunismului se ascunde în fiecare dintre noi, mă gândeam nu numai la tăcerea și la lipsa de reacție a cetățeanului simplu față de abuzurile lui Voronin, dar și la reacția unei părți a intelectualității noastre, pe care o credeam cea mai bună – am în vedere semnarea apelului de a-l susține pe candidatul comuniștilor la funcția de primar general al Chișinăului. În loc să semneze un apel către

Tribunalul internațional de la Haga și să demonstreze că în Moldova comuniștii comit crime împotriva umanității, ei semnează un apel prin care îndeamnă societatea să voteze cu candidatul comuniștilor… Iată forma cea mai odioasă și periculoasă de recidivă a bolii comuniste.
Voronin și Roșca imbecilizează insistent și metodic societatea, pe toate liniile, pe verticală și pe orizontală, o intoxică cu fel de fel de mituri false, îi propun mize false și valori contrafăcute. Astfel, am ajuns s-o auzim și pe aceasta: chipurile, astăzi, în Moldova nu mai există problema democrației și a comunismului, antiteza fiind alta: Europa – Rusia. Adică, putem intra în Europa și infectați de comunism, principalul e să ne despărțim de Rusia, nu de Voronin… Ei mimează lupta împotriva „dominației rusești”, în realitate însă ei fac exact invers, adică anume ceea ce dorește Rusia imperialistă – permanentizează, prin Voronin, comunismul, care e o altă fațetă – cea adevărată! – e expansionismul rusesc, a prezenței rusești în Moldova. Votul din 4 aprilie a fost un vot în favoarea Rusiei și împotriva României și a vectorului european al R. Moldova. Vizita triumfală a patriarhului rus la Chișinău, laudele rușilor pentru că în Moldova nu există nicio forță politică cât de cât influentă care ar pune problema ieșirii noastre din CSI, revenirea lui Voronin la Moscova – ca să afle „de unde ies gazele” – sunt oare acțiuni ce se înscriu în vectorul antirusesc și proeuropean al R. Moldova?!

Tragedia Moldovei e că, fiind bolnavă de comunism, nu simte boala. Comunismul prin aceasta și este periculos: e o boală pe care nu întotdeauna o simți, iar cei, care o simt, ori tac, ori încearcă să o trateze cu infuzii de iluzii sau cu alifii contrafăcute…

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)