Social

Condiţiile inumane din penitenciare distrug vieţi omeneşti

Despre acest fapt au comunicat avocaţii publici Natalia Moloşag şi Veronica Mihailov, experţi ai proiectului coordonat de Amnesty International Moldova privind tortura. 

Bărbatul este cercetat pentru infracţiuni economice, transmite Info-Prim Neo. Potrivit Nataliei Moloşag, cazul a fost înaintat la CEDO şi deja a fost comunicat guvernului. Avocatul constată că plângerile victimei nu au fost investigate prompt şi eficient şi nu a fost sesizat organul specializat în examinarea cauzelor de tortură şi rele tratamente.

O altă încălcare gravă a drepturilor omului a fost comunicată avocatelor de către rudele unui fost deţinut din Penitenciarul 13. Această persoană, fiind în stare extrem de gravă, a fost deţinută în Penitenciarul nr. 13 în perioada 23.07.2012 – 12.12.2012. Bărbatul, de 52 de ani, a murit din cauza complicaţiilor provocate de meningită. Rudele acestuia susţin că, până să ajungă în penitenciar, unde a petrecut jumătate de an, bărbatul era sănătos.

„Viaţa şi demnitatea deţinuţilor este pusă în pericol de condiţiile neadecvate de escortare şi deţinere a inculpaţilor în comisariatele de sector, instanţele de judecată, condiţii care în mod direct afectează grav starea fizică şi psihică a acestora, de lipsa unor cadre medicale specializate, calificate, independente, de condiţiile inumane în care au loc întrevederile şi consultaţiile deţinuţilor cu avocaţii etc. Din această cauză, cele mai multe condamnări ale RM la CEDO ţin de încălcarea art. 3 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului (interzicerea torturii)”, a declarat Natalia Moloşag.

Cazurile respective urmează a fi litigate strategic în vederea identificării problemei şi propunerea soluţiilor în cadrul Proiectului „Litigare Strategică – Stop Tortura în Moldova" implementat de Amnesty International Moldova, cu suportul financiar al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă.


Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *