Actualitate

Conferinţa de securitate de la Munchen: Merkel apără relaţiile cu Rusia, ”un partener”

 Adresându-se unei audienţe în care se afla şi Ivanka Trump, fiica preşedintelui american Donald Trump, Angela Merkel a apărat proiectul noului gazoduct Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, criticat de liderul de la Casa Albă.

Trump a acuzat Germania că este ‘captivă’ faţă de Rusia din cauza dependenţei energetice de această ţară, însă Merkel a argumentat: ,,Dacă în timpul Războiului Rece (…) am importat mari cantităţi de gaz rusesc, nu înţeleg de ce vremurile ar trebuie să mult mai grele astăzi, aşa încât putem spune: Rusia rămâne un partener”.

,,Vrem să facem Rusia dependentă doar de China?”, a întrebat ea. ,,Este acesta interesul nostru european? Nu cred nici acest lucru”, a continuat şefa guvernului german.

În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri care a urmat, Angela Merkel a subliniat că ar fi greşit ca Rusia să fie exclusă politic. ,,Din punct de vedere geostrategic, Europa nu poate avea un interes în tăierea tuturor relaţiilor cu Rusia”, a afirmat ea.

Angela Merkel a pus sub semnul întrebării dacă decizia SUA de a se ieşi din acordul nuclear cu Teheran şi de a se retrage militar din Siria constituie cel mai mod de a aborda problema Iranului.

,,Singura întrebare este cum ne atingem obiectivul comun (…) Facem aceasta punând capăt acordului sau folosind mica pârghie pe care o mai avem (prin intermediul acordului nuclear)? Aceasta este o chestiune tactică”, a mai spus Merkel.

Răspunzând întrebării referitoare la relaţiile internaţionale, pusă de organizatorii conferinţei – ‘Mare puzzle: Cine va strângem piesele?’ -, Merkel a răspuns, în aplauzele zgomotoase ale publicului: ‘Doar noi toţi, împreună’.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *