Actualitate

Conferinţa Românilor de Pretutindeni, eveniment la Parlamentul României

Evenimentul este organizat în contextul Zilei Unirii Principatelor Române de către deputatul Eugen Tomac, în parteneriat cu un comitet de iniţiativă format din Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Consiliul Româno-American (SUA) şi Asociaţia Românilor din Italia (ARI).

Rolul dezbaterii este de a aduce în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale problemele cu care se confruntă comunităţile de români de peste hotare, precum şi de a identifica soluţii viabile pentru îmbunătăţirea situaţiei acestora, se arată într-un comunicat de presă. Un alt scop al evenimentului este și relaționarea și cunoașterea participanților în vederea unor colaborări viitoare.

Implicarea statului în susţinerea cetăţenilor români din afara graniţelor, rolul votului prin corespondenţă, păstrarea identităţii culturale şi lingvistice româneşti a comunităţilor istorice din vecinătatea României, identificarea soluţiilor pentru viitorul Republicii Moldova sunt cele mai importante subiecte aflate pe agenda dezbaterilor.

Evenimentul se va desfăşura la Palatul Parlamentului, sala „Nicolae Iorga” (nivel P), ora 10.00. Accesul în clădire se va face pe la intrarea A2 S1 (dinspre parcul Izvor), între orele 9.00 – 9.45.

PROGRAM:

9.00 – 9.55 – Înregistrarea participanţilor

10.00 – Deschiderea lucrărilor conferinţei

Mesaj de salut din partea autorităţilor centrale.

10.30 – 11.45 – Atelier.

Dialogul dintre instituţiile statului român şi comunităţile de români de peste hotare.

11.45 – 12.00 – Pauză

12.00 – 13.30 – Atelier

Rolul votului prin corespondență pentru românii din afara graniţelor.

13.30 – 14.30 – Prânz

14.30 – 16.00 – Atelier

Soluţii pentru păstrarea şi promovarea identităţii culturale şi lingvistice a comunităţilor istorice din vecinătatea României.

16.00 – 16.15 – Pauză

16.15 – 17.30 – Atelier.

Viitorul Republicii Moldova, între Est şi Vest.

17.30 – 18.30 – Concluzii

Sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *