Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 13 Iulie 2018, ora 12:18

Congresul SUA solicită retragerea trupelor ruse din Transnistria

Marime Font

Congresul SUA a aprobat rezoluţia prin care exprimă sprijinul pentru ţările Europei de Est şi NATO. Statele Unite susţin integritatea teritorială şi suveranitatea politică a Moldovei, Ucrainei şi Georgiei, precum şi reafirmă suportul pentru guvernările alese democratic şi oamenii din cele trei ţări, încurajând aspiraţiile democratice.

Documentul stipulează angajamentul SUA de a susţine cele trei state pe parcursul integrării europene, asigurarea securităţii energetice şi intensificarea cooperării comerciale. Totodată, rezoluţia condamnă agresiunea rusă în regiune şi cere retragerea trupelor şi muniţiilor Federaţiei Ruse, ilegal aflate pe teritoriul celor trei state, informează serviciul de presă al Parlamentului de la Chişinău.

Documentul cheamă aliaţii din Europa şi ONU să pună presiune în continuare pe Guvernul Federaţiei Ruse pentru ca această să-şi respecte angajamentele internaţionale.Rezoluţia înregistrată în Congresul SUA face apel către Departamentul de Stat pentru dialog deplin şi activ împotriva imixiunii Federaţiei Ruse în procesele democratice ale celor trei naţiuni suverane.

Zilele trecute, şi Adunarea Parlamentară a OSCE a reafirmat, în cadrul sesiunii anuale de la Berlin, necesitatea retragerii complete a forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Au fost votate trei amendamente referitoare la Republica Moldova, şi anume soluţionarea paşnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al ţării şi transformarea misiunii de pacificare într-una civilă cu mandat internaţional.

Totodată, ţările membre NATO, reunite la summitul de la Bruxelles, au solicitat, miercuri, retragerea forţelor militare ruse, staţionate pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, fără consimţământul celor 3 ţări, în conformitate cu angajamentele internaţionale. În precizarea inclusă în premieră în declaraţia finală a unui summit NATO, este reiterat sprijinul acordat integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în cadrul graniţelor recunoscute pe plan internaţional.

Cele 3 rezoluţii din Congresul SUA, Adunarea Parlamentară OSCE şi summitul NATO survin în contextul aprobării de către Adunarea Generală ONU, în luna iunie, a unei rezoluţii privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Sursa: adevarul.ro


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul