Ultima oră

Consiliul Consultativ Mass-Media România – R. Moldova: Să rupem barierele comunicaţionale!

„A sosit timpul să sprijinim Republica Moldova să adere la valorile europene prin crearea unui spaţiu comunicaţional comun şi investiţii comune. Consiliul Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova este un pas necesar şi mult aşteptat în această direcţie. Formatul inaugurat astăzi este răspunsul nostru comun la o necesitate reală: să rupem barierele comunicaţionale între noi, astfel încât românii să se simtă acasă în acest spaţiu comunicaţional comun în propria lor limbă. (…) În spaţiul comunicaţional comun România – Republica Moldova, informaţia va circula liber. Ne vom cunoaşte mai bine în spaţiul unor valori comune. Limba română îşi va recăpăta locul binemeritat, iar populaţia vorbitoare de limbă rusă va avea accesul atât de necesar la informaţii echilibrate, credibile în limba maternă’, a afirmat Stoenescu.

Consiliul Consultativ Mass-Media reprezintă un cadrul instituţional care va avea, în principal, rolul de a implementa un spaţiu comunicaţional între România şi Republica Moldova.

‘Noul forum este menit să pună la punct un regulament care să asigure aplicarea unor norme comune de bune practici, să definească proiecte care să asigure coerenţa politicii editoriale în spaţiul comunicaţional comun şi să încurajeze reprezentanţii mass-media din cele două state în vederea integrării în grilele de programe sau în publicaţii a unor rubrici axate pe evoluţiile din ţara parteneră’, se precizează într-un comunicat de presă al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Potrivit ministrului Stoenescu, în ceea ce priveşte ştirile există deja discuţii cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES ‘pentru a furniza pachete de ştiri pentru presa din Republica Moldova’.

‘Acordarea pentru presa din Republica Moldova a unui regim de gratuitate privind fluxurile de ştiri din România considerăm că va facilita prezenţa nu doar de ştiri în limba română, ci şi de ştiri care prezintă realităţile din România şi UE dintr-o perspectivă nedistorsionată de interese anti-europene’, a mai spus ministrul delegat.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a susţinut că în prezent ‘propaganda rusă (…) este un factor destabilizator în Republica Moldova’. ‘Eu, personal, consider că propaganda rusă în Republica Moldova este, dacă nu mai periculoasă, cel puţin tot atât de periculoasă pentru securitatea naţională a Republicii Moldova precum trupele ruse în Transnistria’, a spus ambasadorul.

Consiliul Consultativ Mass-Media este format din 31 de membri, reprezentanţi ai canalelor de informare în masă din ambele ţări, ai societăţii civile şi experţi în comunicare.

Sursa: Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *