Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:25
Abonamente

Actualitate 22 Mai 2020, ora 08:37

analizăConspiraţia antiromânească şi propaganda au luat locul ştiinţei şi bunului simţ. Telenovela de la Chişinău va avea un final dramatic

Marime Font

Ajutorul României pentru Republica Moldova, cel mai important dacă îl comparăm cu sprijinul oferit de alte state, s-a transformat într-o telenovelă din patru episoade a cărei regie a fost asigurată de către guvernarea coruptă, antieuropeană şi incompetentă din acest stat.

Primul episod a fost despre locurile de cazare. 12 medici din personalul medical al Armatei Naţionale Române au refuzat cazarea în căminele puse la dispoziţie de Guvernul Republici Moldova din cauza condiţiilor nesatisfăcătoare. Al doilea episod a constat în plicurile de câte 1000 de dolari oferite de Renato Usatîi medicilor care au ajutat la Bălţi. Al treilea a fost despre întâmpinarea celor 20 de camioane cu medicamente şi echipamente de protecţie în valoarea de 3,5 milioane de euro sub un pod de la periferia oraşului Chişinău. Iar al patrulea a constat în transformarea ajutorului medical „într-un schimb de experienţă” pentru medicii din România, conform declaraţiilor premierului socialist Ion Chicu.

Primele două episoade pot fi catalogate drept întâmplări nefericite. Sunt realităţi ale acestui stat. Căminele studenţeşti au băi comune, iar condiţiile de cazare asigurate de stat nu sunt din cele mai bune. Referitor la „atenţia” lui Usatîi pentru medici, care în România este percepută drept mită, este şi ea o cutumă împământenită în stânga Prutului. Lupta împotriva corupţiei aproape că nu există acolo. Arestările şi condamnările pentru luare sau dare de mită sunt extrem de rare. Republica Moldova este un stat foarte corupt şi din acest motiv gesturi precum cele ale primarului oraşului Bălţi sunt la ordinea zilei. (Un studiu în acest sens găsiţi aici)

Loading...


Ultimele două episoade, în schimb, nu sunt întâmplătoare. Ele au fost gândite şi săvârşite în mod deliberat de către guvernarea socialistă. Igor Dodon n-a putut suporta ca România să puncteze în faţa propriilor cetăţeni de la Chişinău pentru că spulbera toată construcţia propagandistică socialistă, conform căreia micuţa sa republică săracă trebuie să menţină „şpagatul diplomatic Est – Vest” ca să vină ajutoare din ambele sensuri. Numai că sensul a rămas acelaşi. Ajutoarele vin din partea României, apoi din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite. Celorlalţi nu le pasă şi nu ajută. Iar dacă o fac pun condiţii extrem de nefavorabile pentru cetăţenii Republicii Moldova.

În acest sens, s-a spus foarte bine că „spaţiul public a fost umplut de naraţiuni alternative, cu scopul mai întâi de a semăna confuzia, de a acoperi elementele generale de mesaj şi relevanţa ajutorului din România”. Drept dovadă, Ion Chicu, marioneta preşedintelui Dodon, a încercat să minimalizeze importanţa echipei medicale trimise de România. Tehnocratul socialist a catalogat prezenţa celor 42 de cadre medicale ale Armatei Române drept „un schimb de experienţă" şi că ar avea de învăţat de la medicii din Republica Moldova unde sunt mai puţine cazuri de infectare şi deces cu coronavirus.

Declaraţia lui Chicu conţinea mai multe minciuni evidente sau care au ieşit la suprafaţă mai târziu.

Doctorii veniţi să ajute ştiau deja foarte multe lucruri despre SARS-CoV-2. Medicii şi asistentele din România au participat la o misiune umanitară în Italia şi au fost căliţi şi instruiţi să lupte cu acest virus. Aceştia nu aveau nevoie să vină în Republica Moldova ca să afle ceva nou sau să fie instruiţi de doctorii basarabeni.
Gestionarea virusului de către unităţile spitaliceşti din Republica Moldova nu este un exemplu pentru alte state, din păcate. La finele lunii martie cifrele arătau că 23% din numărul total de îmbolnăviri erau cadre medicale. Comparativ cu alte state - Italia, Spania, Franţa - unde existau foarte multe cazuri de infecţie, procentul medicilor îmbolnăviţi varia între 9% şi 12 %. România, cu foarte mulţi medici infectaţi la Suceava, nu depăşea cota de 12% de îmbolnăviri în rândul personalului medical.

Numărul deceselor cauzate de coronavirus în România şi Republica Moldova sunt aproape egale. 60 de persoane decedate dintr-un milion se înregistrau în România ieri, 20 mai 2020, şi 57 de persoane decedate dintr-un milion în Republica Moldova. Astfel, nici în acest caz nu se justifică afirmaţia arogantă a premierului de la Chişinău.

Noi vedem cum de peste o săptămână, în Republica Moldova, numărul celor infectaţi creşte alarmant. Cotidianul.md susţine că săptămâna 11-17 mai, una în care tocmai expiraseră două săptămâni de stare de urgenţă, a fost cea mai neagră de la declanşarea pandemiei, înregistrându-se un total de 1.133 de infectări.

Jurnalistul Alexandru Cozer a făcut un top al statelor europene care au înregistrat cele mai multe infectări, raportat la populaţie, în săptămâna 11-17 mai 2020. Iată clasamentul:

Belarus – 6.669 de cazuri la o populaţie de 9,5 de milioane de locuitori. 702 cazuri/1 mln locuitori;
Rusia – 72.075 la o populaţie de 144,5 milioane de locuitori. 498 cazuri/1 mln locuitori;
Marea Britanie – 24.335 de cazuri de cazuri la o populaţie de 67 de milioane de locuitori. 362 cazuri/1 mln locuitori;
R. Moldova – 1.133 de cazuri la o populaţie de 3,5 milioane de locuitori. 323 de cazuri/1 mln locuitori;
Spania – 11.734 de cazuri la o populaţie de 47 de milioane de locuitori. 249 cazuri/1 mln locuitori;
Irlanda – 1.116 cazuri la o populaţie de 4,9 milioane de locuitori. 227 de cazuri/1 mln locuitori;
Belgia – 2.199 de cazuri la o populaţie de 11,5 milioane de locuitori. 191 cazuri/1 mln locuitori;
Portugalia – 1.455 de cazuri la o populaţie de 10,3 milioane de locuitori. 141 de cazuri/1 mln locuitori;
Italia – 6.366 de cazuri la o populaţie de 60 de milioane de locuitori. 106 cazuri/1 mln locuitori;
Danemarca – 489 de cazuri la o populaţie de 5,8 de milioane de locuitori. 84 de cazuri/1 mln locuitori.


Trendul crescut de infectare în primele trei zile ale acestei săptămâni poate conduce la nou record negativ de infectări. Ulterior, numărul mare de infectări va creşte şi rata deceselor. Pe cine va arunca vina şi aroganţa de acum încolo Ion Chicu şi Igor Dodon? Pe Bill Gates probabil. Departamentul conspiraţii medievale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost deja reactivat.

Dar, atenţie, presă română! Este vorba despre Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Moscovei, nu de Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române.

Vom reveni.

Analiză de Radu Cupcea, cercetător la Institutul de Ştiinţe Politcie şi Relaţii internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi doctorand al Universităţii din Bucureşti. 

adevarul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 09:44

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Un angajat din cabinetul președintelui unei fracțiuni parlamentare a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 08:09

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei Foto: simbol

Europa îşi accelerează luni întoarcerea către aparenţa unei normalităţi - de la deschiderea Coloseumului la Roma şi până la deschiderea magazinelor la Moscova - în faţa pandemiei covid-19, care continuă să facă ravagii în America Latină, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:55

Anti-Record absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Anti-Record absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:53

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și-ar putea sista activitatea, după ce doi ofițeri de sector au fost testați pozitiv cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 07:27

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

Opt minute și 46 de secunde a stat ofiterul de poliție Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, potrivit unei reconstituiri a presei americane. New York Times a pus cap la cap filmările de pe camerele de supraveghere din zonă, dar și ale martorilor, făcând filmul...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 06:36

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni desfăşurarea la data de 1 iulie a unui referendum de adoptare a reformei constituţionale prin care ar obţine dreptul de a efectua două mandate suplimentare începând din 2024, transmit AFP şi dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 05:41

Lecţia practică de gramatică „Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22)

„Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22) Din editia print / Foto: happyhints.com

● „încerc dar nu merge” Pe crawlul de la televizor am văzut scris: O persoană a murit iar alte trei au fost rănite.  De ce nu e corect? Înainte de conjuncţiile coordonatoare adversative (dar, iar, însă, ci) se pune întotdeauna virgulă....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 04:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 01:43

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Mai exact, este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din R. Moldova, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 01:34

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane, informează AFP, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 00:55

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cafeaua, alături de vinul roşu şi de ciocolată se află pe lista plăcerilor de care te poţi bucura deoarece, consumată moderat, aduce numeroase beneficii organismului şi sănătăţii tale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iunie 2020, ora: 00:39

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Iubaretii Venus si Marte sunt pe cale sa se intalneasca. Si ce imbrastisare pasionala! Venus, in miscare retrograda, nu are magia sa obisnuita. Ii lipsesc toate “accesoriile” si nu ii prea arde de jocuri in dragoste. Insa, Marte in Pesti, asteapta de ceva vreme si nu e pregatit pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 00:20

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

 23 august 1944 a reprezentat un moment de turnură în istoria României. Dincolo de versiunile oficiale ale acestui eveniment şi în special cele ale celor care au făurit acest moment, există însă şi o părere a învinsului. Mareşalul Antonescu a lăsat...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 00:15

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în timp ce se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Tragedia s-a produs la orele aproximativ la orele 14:23 în raionul Cantemir. Toți cei patru membri ai echipajului au decedat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)