Spectacole

Constantin Haret: „Mă bucur că spectacolele noastre se joacă cu sala arhiplină”

A absolvit Şcoala medie nr. 11 „Ion Creangă” din Chişinău (1986) şi Conservatorul „G. Musicescu”, specialitatea – actor de comedie muzicală (1991). Pe 4 septembrie 1991 şi-a început cariera de actor la Teatrul Muzical „Ginta Latină”. În 1995 este invitat în calitate de actor la Teatrul „A. P. Cehov”. De-a lungul carierei sale, a interpretat 50 de roluri de teatru şi film. În 1999 este distins cu Premiul municipal în domeniul literaturii şi artei, în 2004 i se conferă titlul onorific de maestru în artă, iar în 2009 – pentru merite deosebite în activitatea de creaţie – i se decernează Medalia „Mihai Eminescu”.
 
În anul curent, Constantin Haret a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun rol masculin (Richard) din spectacolul „Richard al III-lea” de W. Shakespeare. Pe 26 octombrie 2010, în ziua de naştere a mamei sale, este numit în funcţia de director al Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov”. Este lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Pe Constantin Haret l-au marcat mai multe roluri: Trufaldino din spectacolul „Slugă la doi stăpâni” de C. Goldoni, Mozart din „Micile tragedii” de Puşkin, Molcialin din „Prea multă minte strică” de Griboedov, Edmund din „Regele Lear” de Shakespeare, Ermolai Lopahin din „Livada de vişini” de Cehov ş.a.

La 19-20 noiembrie, la Teatrul „A. P. Cehov” a avut loc premiera spectacolului „Inimă de câine” după M. Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă, în care Constantin Haret joacă rolul lui Şarikov. „Această piesă e jucată în premieră pe scenele din R. Moldova. În rolul profesorului Preobrajenski s-a produs artistul emerit din Republica Başkortostan Vladimir Zavalionîi, iar în cel al lui Bormental, asistentul profesorului – Iurie Andriuşcenko, maestru în artă. Petru Hadârcă a montat pentru prima dată în teatrul nostru şi ne-am simţit o echipă. Lucrul a fost intens, dar rezultatele pe care le-am obţinut, adică aplauzele spectatorilor, ne-au demonstrat că am realizat un spectacol frumos”, ne-a spus Constantin Haret.

Pe viitor, directorul are de gând să promoveze acest spectacol la festivalurile internaţionale. În timpul apropiat, vor lua parte la Festivalul Internaţional „Solo-Art” din Vladikavkaz şi la un festival din Germania. În acest an, au participat la Festivalul Internaţional de Teatru din Sankt Petersburg cu spectacolul „Fraţii Karamazov” în regia lui Sandu Vasilache.

„Criticii de teatru au remarcat de mai multe ori că avem o trupă puternică pe care n-o au unele teatre din Rusia. Spectacolele noastre se joacă cu sala arhiplină. Mă bucur când văd în sală foarte mult tineret. Adeseori, îi avem în calitate de spectatori pe reprezentanţii corpurilor diplomatice ale Rusiei şi Bulgariei acreditate la Chişinău. Teatrul nostru are un loc aparte în sufletele oamenilor şi aceasta ne inspiră încredere în viitor”, a mai menţionat directorul teatrului.

În calitate de director, ne-a spus că, timp de un an, a reuşit să achite datoriile istorice ale instituţiei, iar acum aceasta are bani pe cont pentru necesităţile curente. „Mulţi spectatori ne fac cadou câte un frigider, aspirator sau calculator, pe care le folosim în spectacole. Le mulţumim şi pe această cale pentru susţinere”, a mai declarat Constantin Haret.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *