Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Cultură 27 Iunie 2011, ora 12:30

Constantin Stere a primit, post-mortem, titlul de membru al Academiei Române

Marime Font

Cu prilejul comemorarii a 75 de ani de la trecerea în eternitate a marelui om de cultură, politician şi patriot român Constantin Stere, născut în Basarabia dar sfârşind la Bucov (lângă Ploieşti), la conacul său din Bucov – devenit între timp Muzeul „Constantin şi Ion Stere” - au fost organizate o serie de manifestări omagiale, organizate de Consiliul Judeţean Prahova, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Fundaţia "Constantin Stere" şi Societatea Cultural-Istorică "Mihai Viteazul” – ambele din Ploieşti. Aceste acţiuni au demonstrat, încă o dată, faptul că autorităţile prahovene ţin la preţuirea binemeritată a valorilor româneşti.

La evocarea personalităţii şi operei lui Constantin Stere au participat personalităţi cunoscute de pe ambele maluri ale Prutului: acad. Eugen Simion, Mircea Ionescu Quintus – preşedinte de onoare al PNL (94 de ani), împreună cu soţia, poetul basarabean Valeriu Matei, iar de la Paris a venit Suzana Stere-Paleologu (nora lui Constantin Stere, cea care a donat conacul de la Bucov administraţiei judeţene, în vederea transformării acestuia in muzeu), ing. Mircea Cosma – preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, de numele căruia se leagă transformarea fostului conac( ajuns o vreme cârciumă! ) în muzeu memorial. Au mai fost prezenţi, de asemenea, oameni de cultură ploieşteni, numeroşi tineri veniţi la distracţie în Parcul „Constantin Stere”.

Mărturisind, cu emoţie, că le este recunoscător celor care au reînviat Conacul în care Constantin Stere şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, Mircea Ionescu Quintus şi-a reamintit că "aici, la Bucov, mă simt foarte bine, pentru că a fost moşia bunicului meu, iar soţia lui Constantin Stere, Ana, era mătuşa mea; pe vremea când eram copil, mă ascundeam sub scara interioară a conacului, de unde ascultam nemişcat, ore întregi, cum Stere dicta dactilografului celebra sa operă «În preajma revoluţiei»".


La rândul său, acad.Eugen Simion, ploieştean de origine, a dorit să ne înştiinţeze că şi-a respectat promisiunea făcută în 2010, la inaugurarea muzeului, de a repara greşala Academiei Române, cea care, în anul 1920, i-a respins titlul de academician lui Constantin Stere: "Recent, Academia Română i-a decernat lui Constantin Stere, post-mortem, titlul de academician. Aşadar, m-am ţinut de cuvant!”.

Deşi nu şi-a revenit încă după o gravă boală, Valeriu Matei a ţinut neapărat să fie prezent la acest eveniment, alături de fraţii săi ploieşteni. Cu acest prilej, domnia sa a anunţat că, în urma unui sondaj de opinie, "Constantin Stere a fost declarat personalitatea secolului XX in Basarabia". Oaspetele de la Chişinău şi-a exprimat speranţa ca mult-promisa casă memoriala „Constantin Stere”din Chişinău să capete cât mai repede contur.

Principalul organizator al manifestării, ing. Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, şi-a început alocuţiunea cu mulţumirile adresate doamnei Suzanei-Stere Paleologu, pentru donaţia făcută către Consiliul judeţean. Proiectul - conturat în anul 1990 s-a finalizat anul trecut, când muzeul a fost inaugurat. Momentul omagial a fost marcat şi prin realizarea unor medalii comemorative si a unor brevete. Acestea au fost acordate tuturor invitaţilor prezenţi, dar şi celor care au contribuit la renovarea şi amenajarea muzeului. Manifestarea de la Bucov s-a încheiat cu depunerea de corone şi jerbe de flori la busturile lui Constantin Stere din curtea muzeului şi, respectiv, cel de pe Aleea Scriitorilor din parcul care-i poartă numele – în foto.

Ioan POPESCU  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)