Astăzi 25 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 19:18
Abonamente

Actualitate 30 Mai 2019, ora 00:53

istorie„Copiii lui Hitler" - cu ce trăiesc în suflet descendenţii lui Himmler, Goering, Goeth şi Hoess

Marime Font

Numele de Himmler, Goering, Goeth şi Hoess au puterea să invoce ororile Germaniei Naziste, dar oare ce înseamnă să trăieşti cu moştenirea acestor nume?  

Poţi să te detaşezi de crimele comise de strămoşii tăi sau nu? BBC prezintă un documentar, "Copiii lui Hitler", în care descendenţii unora dintre cei mai mari criminali ai istoriei relatează cum este să trăieşti ştiind că tatăl sau bunicul tău este responsabil pentru moartea a mii de oameni.

Pe vremea când era copil, mama lui Rainer Hoess i-a arătat o moştenire de familie.


Ea l-a dus pe fiul său lângă şemineul casei unde se afla un cufăr greu cu o zvastică mare desenată pe el.

Înăuntru erau fotografii de familie în care apărea tatăl său jucându-se în curtea casei cu fraţii şi surorile sale când era mic. Grădina familiei, cu flori şi o piscină, era situată alături de camerele de gazare de la Auschwitz, relatează BBC.

Bunicul lui Rainer Hoess a fost Rudolf Hoess (a nu fi confundat cu liderul nazist Rudolf Hess), primul comandant al lagărului de concentrare de la Auschwitz, unde au fost omorâţi 1,3 milioane de evrei.

Tatăl lui Rainer a crescut într-o vilă alăturată lagărului. Copiii lui Rudolf Hoess primeau jucăriile făcute de evreii de la Auschwitz.

Bunica lui Rainer le spunea copiilor să spele bine căpşunile pe care le culegeau, fiindcă miroseau a cenuşa care venea de la crematoriile lagărului, aflate la câteva sute de metri de gădina în care în care se jucau copiii lui Rudolf Hoess.

Rainer Hoess a fost mult timp obsedat de poarta care ducea din casa în care a crescut tatăl său în lagărul de concentrare. El a numit-o în mintea sa "poarta iadului".

"E greu să pun în cuvinte ruşinea cu care trăiesc", spune Rainer Hoess, "deşi nu am nici un motiv pentru care să mă simt vinovat, dar acesta este sentimentul care mă bântuie în fiecare zi. Îmi port ruşinea cu mine zilnic, pentru ceea ce a făcut familia mea, pentru crimele comise de bunicul meu, care a omorât mii de familii. Te întrebi de ce au murit acei oameni şi de ce eşti tu în viaţă. De ce sunt eu în viaţă? Ca să port cu mine această vină, să trăiesc cu ruşinea mea. Cred că acesta este singurul motiv pentru care eu exist, ca să trăiesc cu ceea ce ar fi trebuit să trăiască bunicul meu", spune Rainer Hoess.

Tatăl lui a crezut toată viaţa în ideologia nazistă a lumii în care a fost educat. Fiul său a rupt legătura cu el pentru a putea face faţă ruşinii şi vinei cu care trăieşte.

"Mama mi-a zis Tu, tu eşti ca tatăl tău şi într-o zi o să mori ca el"

Monika Goeth Hertwig este fiica lui Amon Goeth, comandantul lagărului de concentrare Plaszow, care a fost jucat în filmul Lista lui Schindler, de Ralph Finnes.

Actorul a câştigat un Oscar pentru rolul său.

În 2002, fiica lui Amon Goeth şi-a publicat memoriile, iar în 2006 a acceptat să facă parte din documentarul "Inheritence", regizat de James Moll, în care a povestit ce înseamnă să fie fiica lui Amon Goeth şi şocul pe care l-a avut când a văzut pentru prima dată filmul "Lista lui Schindler", regizat de Steven Spielberg.

"Mama mi-a spus că tatăl meu a murit pe front ca milioane de alţi soldaţi. Am crezut-o, de ce să nu o cred? În mintea mea tata era un soldat curajos şi toată lumea îmi spunea că ar fi făcut orice pentru mine dacă mai era încă în viaţă", spune Monika Hertwig.

Fiica lui Amon Goeth nu s-a înţeles niciodată cu mama sa.

"Mi-am iubit bunica mult, dar pe mama... pur şi simplu nu ne înţelegeam, eram ca apa şi focul", spune ea.

" Într-o zi de vara, pe când aveam 11 ani, am vrut să mă duc să înot fiindcă era foarte cald afară. Mama mi-a zis că nu am voie să plec din casă până nu termin ce aveam de făcut. În momentul acela m-am răzvrătit. Ea s-a uitat la mine şi mi-a zis 'Tu, tu eşti ca tatăl tău şi într-o zi o să mori ca el'."

"Am înrebat-o pe bunica mea ce a vrut să-mi spună mama, doar nu aveam cum să mor ca tata, el pierise pe front în al Doilea Război Mondial, nu? După o vreme bunica mi-a spus: "Monika, l-au spânzurat". "De ce l-au spânzurat", am întrebat-o. "I-a omorât pe evrei".

Timp de ani de zile ea a încercat să afle adevărata poveste a vieţii lui Amon Goeth, dar nimeni nu a vrut să îi răspundă la întrebări.

Hertwig l-a cunoscut pe Oscar Schindler în Frankfurt, pe vremea când era adolescentă. "Oscar s-a uitat la mine şi a pus o mână pe umărul meu spunându-mi: "Mooney, nu-l poţi renega pe tatăl tău, arăţi la fel ca el". Am sperat că Oscar îmi va spune ceva, dar nu mi-a dezvăluit nimic'."

Peste ani de zile, ea s-a dus la cinema să vadă filmul lui Spielberg, "Lista lui Schindler", în căutarea răspunsurilor pe care nu le-a putut obţine până atunci.

"M-am dus la cinema ca să-l văd pe tata. În prima jumătate de oră nu a apărut nici un Amon Goeth. Apoi, deodată, am văzut o maşină care trecea prin ghetou şi am ştiut din primul moment că personajul de pe bancheta din spate este tatăl meu. Aveam o fotografie cu el şi era exact acelaşi profil. Ţin minte o scenă când o tânără din lagăr (inginer care superviza construcţia unei barăci şi care i-a atenţionat pe ofiţerii SS că fundaţia nu este bună) i-a spus tatălui meu că doar îşi face treaba. "Şi eu îmi fac treaba. Acum te omor". Când am ajuns acasă mi s-a făcut rău. Spielberg mi-a dezvăluit adevărul şi l-am urât atunci", îşi aduce aminte Monika Goeth.

"Acţiunile lui Heinerich Himmler aruncă o umbră vastă asupra familiei"

Katrin Himmler este nepoata lui Ernst Himmler, care a fost fratele mai mic al lui Heinrich Himmler, principalul arhitect al Holocaustului. În 2007, ea a publicat cartea "Fraţii Himmler: Istoria unei familii germane" în care povesteşte viaţa celor trei fraţi Himmler: Gebhard, Heinerich şi Ernst.

"Este foarte greu să trăieşti cu o asemenea povară, ştiind că ai în familie un astfel de om, la câteva generaţii distanţă de tine. E ca o umbră care se întinde peste tine", spune Katrin Himmler. Toţi cei trei fraţi Himmler au făcut parte din Partidul Nazist, inclusiv bunicul ei, Ernst, despre care familia i-a spus că nu avea nici un interes politic.

Când s-a apucat de cercetat pentru cartea sa, Katrin Himmler a aflat că, în realitate, bunicul său era un nazist convins şi s-a alăturat partidului în 1931 din prorpia sa iniţiativă, nu fiindcă "toată lumea era nevoită să facă asta" pentru a-şi păstra slujbele, cum i-a spus familia ei.

"Pe măsură ce mă documentam pentru cartea mea, lucrurile deveneau din ce în ce mai grele şi de nesuportat. Noi, descendenţii lui Heinerich Himmler, nu avem nici un fel de dubii în privinţa ororilor comise de el. Acţiunile lui aruncă o umbră vastă asupra familiei", a spus Katrin Himmler într-un interviu din 2007.

Autoarea a fost lăudată pentru abordarea sa: "Cartea lui Katrin Himmler este incredibil de echilibrată, o memorie meticuloasă a unei familii extraordinare. Autorul nu scrie într-un stil teatral, preferând să lase faptele personajelor să vorbească de la sine. Scrisă iniţial ca o formă de terapie personală, cartea este un testament al moştenirii de durată a sentimentului de vină pe care naziştii l-au lăsat în urmă generaţiilor care au venit după ei", scrie Doug Johnstone în The List.

Descendenţii lui Goering au ales să se sterilizeze

Descendenţii lui Hermann Goering, succesorul lui Hitler, ales chiar de Fuhrer, au luat o decizie drastică. Bettina Goering şi fratele ei s-au sterilizat pentru ca linia bunicului lor să nu mai continue şi alte generaţii să nu mai trăiască cu vina şi ruşinea lor.

"Amândoi am făcut-o... ca să nu mai fie nici un Goering pe lume după noi. Când fratele meu s-a operat mi-a zis 'Am rupt firul'." Bettina Goering a ales să părăsească Germania acum 30 de ani şi s-a stabilit în Santa Fe. "Îmi este mai uşor să trăiesc cu trecutul familiei mele de la această distanţă", îşi explică ea decizia.

tvrinfo via BBC

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 August 2019, ora: 14:40

Compania Google a anunţat că a dezactivat 210 canale YouTube care acţionau într-o manieră coordonată în încercarea de a răspândi informaţii false despre protestele pro-democraţie de la Hong Kong, relatează postul BBC News, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 11:14

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 11:05

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Fiecare zi care trece demonstrează că “înțelegerea politică temporară” dintre blocul „pro-european” ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova, pe baza căreia liderii pro-europeni “împart butoanele de putere” cu rușii mobilizați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 10:29

Năstase se teme să rostească numele lui Dodon și Șoigu pentru a nu-i supăra pe ruși

Năstase se teme să rostească numele lui Dodon și Șoigu pentru a nu-i supăra pe ruși

Cred sincer că niciun om de pe acest Pământ, printr-o vizită la Chișinău, nu poate schimba istoria poporului nostru, anunță Ministrul de Interne Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 10:13

Rușii aruncă bani în vânt / Piața goală la concertul organizat de Igor Dodon

Rușii aruncă bani în vânt / Piața goală la concertul organizat de Igor Dodon

Piața Marii Adunări Naționale a fost aseară goală la concertul organizat de președintele țării, iar Igor Dodon s-a “părafinat” în fața ministrului rus Serghei Șoigu. Despre aceasta a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 08:22

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Premierul Maia Sandu își dorește o relație bună cu Federația Rusă, iar parteneriatele strategice cu România,  Ucraina, și Statele Unite. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Eliberă. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 August 2019, ora: 08:18

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 AUGUST 2019. SCORPIONII SE POT ÎNTÂLNI CU CINEVA DIN TRECUT

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 AUGUST 2019. SCORPIONII SE POT ÎNTÂLNI CU CINEVA DIN TRECUT

Horoscopul zilei de 25 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 25 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 25 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 07:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 07:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 07:05

În timp ce România taie finanțarea pentru presă românească - Igor Dodon lansează nou fals propagandistic finanțat și realizat de agentura rusească

În timp ce România taie finanțarea pentru presă românească - Igor Dodon lansează nou fals propagandistic finanțat și realizat de agentura rusească

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 August 2019, ora: 05:41

​Formaţia Napoli, cu fundaşul Vlad Chiricheş rezervă, a învins, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 4-3, echipa Fiorentina, în prima etapă a campionatului Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 25 August 2019, ora: 00:42

Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe. Mai jos găsiți o listă cu fructele de sezon care au nenumărate beneficii asupra...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 00:10 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 23:16

Şoigu, alături de Dodon şi Greceanîi au sărbătorit 75 de ani de la atacarea României de către URSS

Şoigu, alături de Dodon şi Greceanîi au sărbătorit 75 de ani de la atacarea României de către URSS

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 19:42

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Persoana care-i scrie discursurile Maiei Sandu este criticată de un analist politic

Persoana care-i scrie discursurile Maiei Sandu este criticată de un analist politic

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a Republicii Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a Republicii Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)