Astăzi 19 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:49
Abonamente

Actualitate 30 Mai 2019, ora 00:53

istorie„Copiii lui Hitler" - cu ce trăiesc în suflet descendenţii lui Himmler, Goering, Goeth şi Hoess

Marime Font

Numele de Himmler, Goering, Goeth şi Hoess au puterea să invoce ororile Germaniei Naziste, dar oare ce înseamnă să trăieşti cu moştenirea acestor nume?  

Poţi să te detaşezi de crimele comise de strămoşii tăi sau nu? BBC prezintă un documentar, "Copiii lui Hitler", în care descendenţii unora dintre cei mai mari criminali ai istoriei relatează cum este să trăieşti ştiind că tatăl sau bunicul tău este responsabil pentru moartea a mii de oameni.

Pe vremea când era copil, mama lui Rainer Hoess i-a arătat o moştenire de familie.


Ea l-a dus pe fiul său lângă şemineul casei unde se afla un cufăr greu cu o zvastică mare desenată pe el.

Înăuntru erau fotografii de familie în care apărea tatăl său jucându-se în curtea casei cu fraţii şi surorile sale când era mic. Grădina familiei, cu flori şi o piscină, era situată alături de camerele de gazare de la Auschwitz, relatează BBC.

Bunicul lui Rainer Hoess a fost Rudolf Hoess (a nu fi confundat cu liderul nazist Rudolf Hess), primul comandant al lagărului de concentrare de la Auschwitz, unde au fost omorâţi 1,3 milioane de evrei.

Tatăl lui Rainer a crescut într-o vilă alăturată lagărului. Copiii lui Rudolf Hoess primeau jucăriile făcute de evreii de la Auschwitz.

Bunica lui Rainer le spunea copiilor să spele bine căpşunile pe care le culegeau, fiindcă miroseau a cenuşa care venea de la crematoriile lagărului, aflate la câteva sute de metri de gădina în care în care se jucau copiii lui Rudolf Hoess.

Rainer Hoess a fost mult timp obsedat de poarta care ducea din casa în care a crescut tatăl său în lagărul de concentrare. El a numit-o în mintea sa "poarta iadului".

"E greu să pun în cuvinte ruşinea cu care trăiesc", spune Rainer Hoess, "deşi nu am nici un motiv pentru care să mă simt vinovat, dar acesta este sentimentul care mă bântuie în fiecare zi. Îmi port ruşinea cu mine zilnic, pentru ceea ce a făcut familia mea, pentru crimele comise de bunicul meu, care a omorât mii de familii. Te întrebi de ce au murit acei oameni şi de ce eşti tu în viaţă. De ce sunt eu în viaţă? Ca să port cu mine această vină, să trăiesc cu ruşinea mea. Cred că acesta este singurul motiv pentru care eu exist, ca să trăiesc cu ceea ce ar fi trebuit să trăiască bunicul meu", spune Rainer Hoess.

Tatăl lui a crezut toată viaţa în ideologia nazistă a lumii în care a fost educat. Fiul său a rupt legătura cu el pentru a putea face faţă ruşinii şi vinei cu care trăieşte.

"Mama mi-a zis Tu, tu eşti ca tatăl tău şi într-o zi o să mori ca el"

Monika Goeth Hertwig este fiica lui Amon Goeth, comandantul lagărului de concentrare Plaszow, care a fost jucat în filmul Lista lui Schindler, de Ralph Finnes.

Actorul a câştigat un Oscar pentru rolul său.

În 2002, fiica lui Amon Goeth şi-a publicat memoriile, iar în 2006 a acceptat să facă parte din documentarul "Inheritence", regizat de James Moll, în care a povestit ce înseamnă să fie fiica lui Amon Goeth şi şocul pe care l-a avut când a văzut pentru prima dată filmul "Lista lui Schindler", regizat de Steven Spielberg.

"Mama mi-a spus că tatăl meu a murit pe front ca milioane de alţi soldaţi. Am crezut-o, de ce să nu o cred? În mintea mea tata era un soldat curajos şi toată lumea îmi spunea că ar fi făcut orice pentru mine dacă mai era încă în viaţă", spune Monika Hertwig.

Fiica lui Amon Goeth nu s-a înţeles niciodată cu mama sa.

"Mi-am iubit bunica mult, dar pe mama... pur şi simplu nu ne înţelegeam, eram ca apa şi focul", spune ea.

" Într-o zi de vara, pe când aveam 11 ani, am vrut să mă duc să înot fiindcă era foarte cald afară. Mama mi-a zis că nu am voie să plec din casă până nu termin ce aveam de făcut. În momentul acela m-am răzvrătit. Ea s-a uitat la mine şi mi-a zis 'Tu, tu eşti ca tatăl tău şi într-o zi o să mori ca el'."

"Am înrebat-o pe bunica mea ce a vrut să-mi spună mama, doar nu aveam cum să mor ca tata, el pierise pe front în al Doilea Război Mondial, nu? După o vreme bunica mi-a spus: "Monika, l-au spânzurat". "De ce l-au spânzurat", am întrebat-o. "I-a omorât pe evrei".

Timp de ani de zile ea a încercat să afle adevărata poveste a vieţii lui Amon Goeth, dar nimeni nu a vrut să îi răspundă la întrebări.

Hertwig l-a cunoscut pe Oscar Schindler în Frankfurt, pe vremea când era adolescentă. "Oscar s-a uitat la mine şi a pus o mână pe umărul meu spunându-mi: "Mooney, nu-l poţi renega pe tatăl tău, arăţi la fel ca el". Am sperat că Oscar îmi va spune ceva, dar nu mi-a dezvăluit nimic'."

Peste ani de zile, ea s-a dus la cinema să vadă filmul lui Spielberg, "Lista lui Schindler", în căutarea răspunsurilor pe care nu le-a putut obţine până atunci.

"M-am dus la cinema ca să-l văd pe tata. În prima jumătate de oră nu a apărut nici un Amon Goeth. Apoi, deodată, am văzut o maşină care trecea prin ghetou şi am ştiut din primul moment că personajul de pe bancheta din spate este tatăl meu. Aveam o fotografie cu el şi era exact acelaşi profil. Ţin minte o scenă când o tânără din lagăr (inginer care superviza construcţia unei barăci şi care i-a atenţionat pe ofiţerii SS că fundaţia nu este bună) i-a spus tatălui meu că doar îşi face treaba. "Şi eu îmi fac treaba. Acum te omor". Când am ajuns acasă mi s-a făcut rău. Spielberg mi-a dezvăluit adevărul şi l-am urât atunci", îşi aduce aminte Monika Goeth.

"Acţiunile lui Heinerich Himmler aruncă o umbră vastă asupra familiei"

Katrin Himmler este nepoata lui Ernst Himmler, care a fost fratele mai mic al lui Heinrich Himmler, principalul arhitect al Holocaustului. În 2007, ea a publicat cartea "Fraţii Himmler: Istoria unei familii germane" în care povesteşte viaţa celor trei fraţi Himmler: Gebhard, Heinerich şi Ernst.

"Este foarte greu să trăieşti cu o asemenea povară, ştiind că ai în familie un astfel de om, la câteva generaţii distanţă de tine. E ca o umbră care se întinde peste tine", spune Katrin Himmler. Toţi cei trei fraţi Himmler au făcut parte din Partidul Nazist, inclusiv bunicul ei, Ernst, despre care familia i-a spus că nu avea nici un interes politic.

Când s-a apucat de cercetat pentru cartea sa, Katrin Himmler a aflat că, în realitate, bunicul său era un nazist convins şi s-a alăturat partidului în 1931 din prorpia sa iniţiativă, nu fiindcă "toată lumea era nevoită să facă asta" pentru a-şi păstra slujbele, cum i-a spus familia ei.

"Pe măsură ce mă documentam pentru cartea mea, lucrurile deveneau din ce în ce mai grele şi de nesuportat. Noi, descendenţii lui Heinerich Himmler, nu avem nici un fel de dubii în privinţa ororilor comise de el. Acţiunile lui aruncă o umbră vastă asupra familiei", a spus Katrin Himmler într-un interviu din 2007.

Autoarea a fost lăudată pentru abordarea sa: "Cartea lui Katrin Himmler este incredibil de echilibrată, o memorie meticuloasă a unei familii extraordinare. Autorul nu scrie într-un stil teatral, preferând să lase faptele personajelor să vorbească de la sine. Scrisă iniţial ca o formă de terapie personală, cartea este un testament al moştenirii de durată a sentimentului de vină pe care naziştii l-au lăsat în urmă generaţiilor care au venit după ei", scrie Doug Johnstone în The List.

Descendenţii lui Goering au ales să se sterilizeze

Descendenţii lui Hermann Goering, succesorul lui Hitler, ales chiar de Fuhrer, au luat o decizie drastică. Bettina Goering şi fratele ei s-au sterilizat pentru ca linia bunicului lor să nu mai continue şi alte generaţii să nu mai trăiască cu vina şi ruşinea lor.

"Amândoi am făcut-o... ca să nu mai fie nici un Goering pe lume după noi. Când fratele meu s-a operat mi-a zis 'Am rupt firul'." Bettina Goering a ales să părăsească Germania acum 30 de ani şi s-a stabilit în Santa Fe. "Îmi este mai uşor să trăiesc cu trecutul familiei mele de la această distanţă", îşi explică ea decizia.

tvrinfo via BBC

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:09

ULTIMA ORĂ /// Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

ULTIMA ORĂ /// Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Patru suspecţi urmează să fie judecaţi de crimă, în martie 2020, în Olanda, în cadrul anchetei cu privire la doborârea zborului MH17, în 2014, în estul separatist al Ucrainei, cu o rachetă rusă de tip Buk, au anunţat miercuri familiile victimelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 14:56

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vara 2019. Pe 21 iunie, este solstiţiul de vară în emisfera nordică, adică este cea mai lungă zi din an. Tot atunci, este Ziua Mondială a Soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:52

ATENȚIE /// Cod Galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis, din nou, Cod Galben de instabilitate atmosferică, care a intrat în vigoare la ora 13:00.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 19 Iunie 2019, ora: 13:50

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul Din editia print

Pleonasmul este o deficienţă de exprimare care constă în alăturarea unor cuvinte cu acelaşi sens, cum ar fi, de exemplu, sintagma avansaţi înainte, în care a avansa are deja sensul de a înainta, astfel că este suficient să spunem fie avansaţi, fie mergeţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:35

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Socialiştii în frunte cu Dodon au discutat astăzi la şedinţa Consiliului Republican al PSRM despre situaţia politică din ţară şi despre pregătirile pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:29

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, vine cu o reacție după ce deputatul ACUM, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că funcția de judecător la Curtea Constituțională ar trebui să fie una pur tehnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:27

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Deputaţii blocului ACUM au greşit atunci când au refuzat să voteze pentru constituirea unei comisii care să investigheze finanţarea externă a PSRM. De această părere este analistul politic Olga Nicolenco, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:25

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin își va continua cu siguranță politica externă agresivă și va încerca să „bage mâna în gât întregii Europe”, crede fostul campion mondial la șah, opozantul rus Garry Kasparov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 12:55

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

O explozie puternică s-a produs astăzi dimineață în oraşul Doneţk, aflat sub controlul armatei susținute de F. Rusă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:58

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Fostul şef-adjunct al al Inspectoratului General al Poliţiei Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, este în căutare de nume pentru partidul pe care intenţionează să-l creeze. După ce ieri şi-a întrebat prietenii şi urmăritorii de pe pagina sa de Facebook dacă să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:42

Dacian Cioloș a fost ales liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, al treilea grup ca mărime din Legislativul UE

Dacian Cioloș a fost ales liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, al treilea grup ca mărime din Legislativul UE

Dacian Cioloș a fost ales miercuri liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, cu 64 de voturi ”pentru” și 42 de voturi ”împotrivă”. Contracandidații lui Dacian Cioloș au fost Sophie in ‘t Veld, europarlamentar olandez susținută de Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:18

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, are în continuare o atitudine critică față de guvernarea „ACUM” – PSRM. Acesta le reproșează reprezentanților „ACUM” că au cedat socialiștilor instituțiile de forță și, în cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:13

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

În aceste zile se împlinesc 27 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:42

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

La câteva ore după decizia Parlamentului de a stabili data alegerilor locale generale pe 20 octombrie 2019, Mihai Goian, liderul Mișcării Unioniste din Ungheni, a făcut un apel către ”principalii actori politici de pe eșichierul unionist”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:40

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

Pentagonul a anunţat marţi că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, menit să consolideze capacităţile navale şi terestre ale acestei țări, informează AFP şi EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:23

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM Foto: Șeful statului, alături de finanțatorul PSRM, Alexei Miller (Gazprom)

Șeful statului recomandă funcționarilor de la Ministerul Economiei și conducerii „MoldovaGaz” să se întâlnească de urgență cu șefii de la „Gazprom”, să negocieze un nou contract pentru R. Moldova și să discute despre posibilitatea tranzitării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:19

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a solicitat public, printr-o intervenție live pe facebook, noului Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, să răspundă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 09:57

Expert, despre acţiunile alianţei ACUM-PSRM: Băgaţi ţara în mocirlă!

Expert, despre acţiunile alianţei ACUM-PSRM: Băgaţi ţara în mocirlă!

Expert în politici de securitate, despre alianța ACUM-PSRM: am rămas şocat cât de multă incompetenţă şi naivitate este la Chişinău, bagă țara în mocirlă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 09:50

Mai multor persoane implicate în comiterea infracțiunii de omor și huliganism au fost reţinute de oamenii legii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 09:45

SCANDAL RASIAL ÎN RUSIA /// Sute de romi, evacuați cu forța dintr-un sat rusesc, după bătăi generalizate cu ceilalți localnici și incendieri de case / VIDEO

SCANDAL RASIAL ÎN RUSIA /// Sute de romi, evacuați cu forța dintr-un sat rusesc, după bătăi generalizate cu ceilalți localnici și incendieri de case  / VIDEO

Sute de romi au fost evacuați cu forța dintr-un sat din vestul Rusiei, a recunoscut șeful consiliului local, măsura fiind luată după ce un rus a fost ucis, iar altul este în comă, scrie Guardian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 09:32

Volker: Rusia a PIERDUT definitiv posibilitatea de a readuce Ucraina în imperiul său

Volker: Rusia a PIERDUT definitiv posibilitatea de a readuce Ucraina în imperiul său

Încercările Moscovei de a readuce Ucraina sub influența sa, pentru a reface „Imperiul Rus”, nu vor avea succes, deoarece poporul ucrainean nu mai vrea acest lucru, sustine reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 09:21

VIDEO /// Imagini șocante cu Angela Merkel la întâlnirea cu Președintele Ucrainei

VIDEO /// Imagini șocante cu Angela Merkel la întâlnirea cu Președintele Ucrainei

Angela Merkel a fost protagonista unei scene surprinzătoare, marți, la Berlin. Cancelarul Germaniei a început să tremure necontrolat la întâlnirea cu Președintele Ucrainei. Reacția lui Merkel ridică semne de îngrijorare privind starea sa de sănătate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 09:11

Pavel Postică, după ce majoritatea ACUM-PSRM a atentat la independența CEC: vor găsi persoane care vor accepta în astfel de condiţii să lucreze la CEC?

Pavel Postică, după ce majoritatea ACUM-PSRM a atentat la independența CEC: vor găsi persoane care vor accepta în astfel de condiţii să lucreze la CEC?

Modificările în Codul Electoral, operate ieri de deputaţii ACUM şi PSRM reduc din independenţa membrilor Comisiei Electorale Centrale. Este opinia directorului de programe Promo-Lex, Pavel Postică, exprimată într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 08:49

Un nou referendum pe tema Brexit: Anunţul făcut de Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei din Marea Britanie

Un nou referendum pe tema Brexit: Anunţul făcut de Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei din Marea Britanie

Liderul opoziţiei din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, ar urma să susţină o propunere prin care Partidul Laburist ar urma să fie de acord cu organizarea unui nou referendum privind Brexit, informează cotidianul britanic The Times, citat de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)