Încă mâ întreb ce a fost săptămâna trecută în Parlament și ce va urma. Și ce fel de schimbare se dorește, dacă acum se mimează niște proceduri democratice, este sfidată Constituția. Parlamentul în actuala componență a fost ales în mod democratic. Deputații, ne plac sau nu ne plac, sunt mandatați de o parte din electorat să îi reprezinte. Legislativul este expresia societății pe care o avem. Nu poți să neglijezi Prlamentul ca instituție importantă în stat, doar pentru că așa vrei tu sau așa vrea partidul. Nu poți să le ceri deputaților să plece, doar pentru că așa vrei tu sau partidul. Vrem să construim un stat democratic, dar creăm precedente periculoase. Este ușor să lucrezi când ai totul la îndemână: și guvern și majoritate parlamentară. Dar se știe că puterea absolută corupe, mai ales în tări cu nivel înalt de corupție. Nu sunt soluții? Dar ele au fost căutate? S-a negociat, s-a comunicat așa cum o cer procedurile democratice? Trebuie să se negocieze. La sânge, dar trebuie să se negociere, e o procedură democratică.
Eu am scris ani buni din Parlament și îmi amintesc cum se formau și se destrămau alianțe, cum se negocia ore în șir, uneori până după miezul nopții. Cum se găsea votul de aur, fie și adus de la Ilie Ilașcu care se afla într-o celulă dintr-o închisoare în regiunea separatistă.
Doamna Maia Sandu, ați promis să fiți președinta tuturor cetățenilor. Păi, fiți președinta tuturor. Negociați cu toți deputați din parlament, pentru că ei reprezintă toata societatea, cu bune și cu rele. Parlamentul a fost ales legal și are legitimitate deplină. Acest aspect nu poate fi neglijat. Faptul că unii deputați au schimbat mai multe partide nu este o crimă, nici măcar nu constituie infracțiune, pentru că nu este incriminată în lege, chiar dacă nu ne place asta. Ca au votat legi controversate - e o practică constantă în toate legislativele. În toate parlamentele atunci când au fost interese de partid, de grup, oligarhice - s-au făcut alianțe. E o practică vicioasă, dar ea trebuie combătură prin legi, prin dosare penale, care să dovedească vinovăția celor care încalcă legea. Alegerile anticipate nu vor schimba această practică. Bine că avem o Curte Constituțională unde pot fi contestate derapajele legislative si, slavă Domnului, până acum tot ce a fost votat cu anumite interese de partid a fost contestat. Mai este și președintele țării care are dreptul să nu promulge legile cu probleme.
Nu cred ca în Moldova nu poate fi format un guvern de compromis, care să vină cu soluții pentru criza în care ne aflăm. Nu cred că nu se găsesc profesioniști. oameni din afara partidului și a garniturii de consilieri. Nu cred că nu pot fi găsiți 51 de deputați să aleagă un guvern apolitic, tehnocrat, de criză. Pentru asta trebuie să se discute, să se negocieze, să se meargă la compromisuri.... Așa este într-o democrație, la care aspirăm.
Cum să propui același candidat la funcția de prim-ministru, dacă el a luat zero voturi, la prima încercare? De ce să mimezi un exercitiu democratic care este prevăzut de Constituția țării, Legea Supremă, care trebuie să fie sfântă pentru toti? De ce să anunți negocieri, dar să nu negociezi? Oare asta nu este o sfidare cu bunăștiință a Constituției? Că nu se poate lucra cu actualii deputați... Dar s-a încercat să se lucreze? Ei tot au fost aleși legal, de cetățeni, mandatați să le reprezinte interesele.
Care este garanția că în urma alegerilor anticipate, pentru care se vor cheltui bani din bugetul și așa auster al țării, nu ne vom alege cu o majoritate și mai toxică?
Acum este nevoie de conciliere națională, de unitate, nu de dezbinare. Oamenii așteaptă lucruri concrete. Soluții la problemele lor.
Cornelia Cozonac
Miza anticipatelor / Maia Sandu între iluzie și realitate
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul