Astăzi 13 August 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 08:56
Abonamente

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora 14:09

Corneliu Popovici: Manualele de Istorie a Românilor sunt infectate de un „etnocentrism” perimat

Marime Font

Autorul de manuale de istorie integrată în variantă comunistă, Corneliu Popovici (foto), imediat după instalarea în fotoliul de ministru, a vorbit la Sputnik despre intenția de a schimba denumirea cursului „Istoria Universală și a Românilor”. După spusele oficialului, conținuturile actualelor manuale au multe „deficiențe”, sunt infectate de un „etnocentrism” perimat. Cu alte cuvinte, evenimentele istorice sunt tratate în aceste instrumente didactice din punctul de vedere al poporului român. Corneliu Popovici și-a argumentat decizia prin faptul că nici în România disciplina aceasta nu se mai numește „Istoria Românilor”, ci doar „Istorie”.

„Cursul respectiv are denumirea respectivă în Franța, Germania și alte țări. De ce se face așa? Deoarece unul dintre principiile actuale de predare în școli este să excludă etnocentrismul”, a estimat el.

Popovici a explicat, pentru JURNAL de Chișinău, că aceste modificări ar fi de rutină, chipurile, nu sunt motivate politic. „Manualele de istorie sunt supuse anumitor modificări pe parcursul timpului. Ele se modifică ținând cont de metodologia predării, de noile descoperiri, noi interpretări, noi abordări didactice ș.a.m.d. Este vorba de unele accente, inclusiv aparatul metodic.”

Loading...


Solicitat să explice ce înțelege domnia sa prin „etnocentrism”, Corneliu Popovici a definit termenul cu pricina prin plasarea „unui singur popor în centrul abordărilor”. „Lucrul respectiv nu mai este prezent, de exemplu, în manualele de geografie, de istorie în țările UE, inclusiv în România”, a ținut el să sublinieze.

Ina Șupac: „Istoria Universală şi a Românilor” este o „premisă a fascismului”

Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește „etnocentrismul” drept o tendință de a considera valorile și modelele culturale ale propriului grup ca fiind superioare celor ale altor grupuri.

Asocierea Istoriei Românilor cu extremismul nu este nouă în istoria recentă a Republicii Moldova. Fosta deputată comunistă, Ina Șupac, reprezentanta unui GONGO rusesc, „Lumea fără fascism”, declarat subversiv în Țările Baltice, ne-a spus cu altă ocazie că însuşi faptul că disciplina istoria se numeşte „Istoria Universală şi a Românilor” este o „premisă a fascismului”.

„În cadrul unei conferinţe organizată la Washington, când am spus că elevii moldoveni învaţă Istoria Românilor, istoria unui stat străin, publicul a rămas stupefiat. «Cum este posibil aşa ceva?», s-au întrebat ei”, ne-a relatat activista, încercând să ne impresioneze.

De asemenea, Şupac, născută în 1984!, ne-a relatat că se ocupă la Chişinău de lucruri „foarte serioase”: „Organizăm conferinţe, mese rotunde cu prilejul unor date istorice. Am editat două volume «Cartea albă a nazismului», facem lunar monitoring(!) al extremelor şi am constatat că R. Moldova se situează pe locul cinci în Europa după numărul cetăţenilor care susţin nazismul radical!”.

La întrebarea mea, ce ar însemna în opinia sa nazismul, fosta peceremistă mi-a spus că şeful ei de la Moscova, Boris Șpighel, liderul organizației „Lumea fără fascism”, crede că nazismul nu a început cu camerele de gazare. De altminteri, Șpighel asociază cu fascismul toate politicile naționale din fostele republici sovietice, în special din Țările Baltice și Ucraina.

Întrebat dacă are cumva aceleași considerații ca Șupac, ministrul Popovici a evitat să răspundă și s-a grăbit să închidă telefonul.

„O justificare prost camuflată”

Profesorul Virgil Pâslariuc, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova și autor de manuale de istorie, consideră că s-a ajuns de mult la un compromis în privința denumirii cursului de istorie în 2011–2012, când s-a stabilit ca acesta să se numească „Istoria Universală și a Românilor”.

Așa-numitul concept de „etnocentrism” invocat de ministrul Popovici pentru a umbla la conținuturi nu este altceva, în opinia lui Virgil Pâslariuc, decât o „justificare prost camuflată” să se revină la un subiect sensibil pentru societate.

„Prin redenumirea disciplinei «Istoria Universală și a Românilor» se urmărește, de fapt, escaladarea tensiunilor în societate. Anul 2020 va fi unul electoral, iar factorul geopolitic rămâne principalul instrument de mobilizare a electoratului lui Igor Dodon”, a observat profesorul.

„Președintele Dodon a picat testul reformei justiției, al dezoligarhizării, promisă votanților PSRM. În consecință, PSRM va merge pe polemici identitare pentru a deturna alegătorii de la problemele societății. Se pare că ei vor să iasă din iarnă nu încălzind apartamentele oamenilor, ci prin ridicarea temperaturii politice în societate”, a menționat Pâslariuc.

O populație fără identitate „este o legumă”

Pentru istoricul Ion Negrei, de asemenea redactor și autor de manuale, comasarea cursului de istorie într-o singură disciplină cu denumirea „Istoria” ar însemna „lipsirea de conținut național a acestei discipline”. „Acesta este, de fapt, scopul urmărit de autoritățile actuale”, a subliniat el, opinând că modificările cu pricina vor duce inevitabil la o acutizare a crizei identitare în societatea moldovenească.

„Toate statele naționale își organizează învățământul istoric în funcție de interesul lor național. În centrul studierii istoriei stă istoria națională a unui popor. O populație lipsită de identitate națională, dacă mai este lipsită de cursul de istorie națională, rămâne o legumă”, a mai spus Negrei.

Corneliu Popovici este unul dintre autorii de manuale de Istorie Integrată introduse în timpul guvernării comuniste. Acest curs a fost forma cea mai potrivită pentru a scoate din manuale conținuturile românești şi a introduce tezele kominterniste.

Cel mai penibil a fost că cursul integrat a fost însoţit de o campanie virulentă de denigrare a autorilor de manuale de istorie editate la începutul anilor 2000. Iniţial, a fost elaborată o strategie de înlocuire a Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei. Strategia prevedea, în cele mai mici detalii, cum trebuia să fie anihilată influenţa istoricilor cu pondere în opinia publică, să fie corupţi sau să fie izolaţi.

http://www.jc.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 13 August 2020, ora: 01:08

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci. Iată cum poți slăbi 1 kilogram pe zi! Dieta cu nuci este inspirată din dieta mediteraneană.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 August 2020, ora: 00:24

Horoscop financiar luna septembrie. Ce zodii vor avea parte de prosperitate la început de toamnă

Horoscop financiar luna septembrie. Ce zodii vor avea parte de prosperitate la început de toamnă

Previziuni pentru toate zodiile în luna septembrie. Găsești aici horoscop financiar luna septembrie complet pentru zodia ta. Află dacă astrele sunt de partea ta și vezi ce surprize ți-au pregătit în această lună, dar și ce trebuie să faci pentru a depăși momentele neplăcute....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 August 2020, ora: 00:20

Cum a ajuns Basarabia în componența Imperiului Rus

Cum a ajuns Basarabia în componența Imperiului Rus

La începutul secolului XIX, "omul bolnav"-Imperiul Otoman dădea semne tot mai clare de slăbiciune, de care încearcă să profite Rusia Ţaristă.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 August 2020, ora: 00:09

Lupta de la Călugăreni a ridicat, în rândul istoricilor și nu numai, multe controverse. Există voci care susțin că istoricii au exagerat când au numit-o victorie și există altele care concluzionează că este, deasemenea, o exagerare să o numim înfrângere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 18:31

Spectacolul cu stele căzătoare în România: când poți vedea Perseidele

Spectacolul cu stele căzătoare în România: când poți vedea Perseidele

Mulți așteaptă noaptea specială în care se spune că orice dorință ți-ai pune, ea se va îndeplini. Fie că este mit sau o credință din folclor, noaptea perseidelor este un adevărat spectacol și o încântare pentru ochiul uman.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 12 August 2020, ora: 18:05

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

În imagini se vede clar cum „producătorii” amestecă un lapte ieftin cumpărat din magazin cu apă, pentru a-l vinde ulterior ca „lapte de casă”.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 17:11

Cifre alarmante! +474 de cazuri noi de infecție Covid și șase decese timp de o zi

Cifre alarmante! +474 de cazuri noi de infecție Covid și șase decese timp de o zi

Încă 474 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Este cea mai mare cifră după 19 iulie, când fuseseră confirmate 479 de cazuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 16:49

VIDEO / Tragicul accident de lângă Soroca unde s-au ciocnit mai multe camioane a fost surprins de o cameră la bord

VIDEO / Tragicul accident de lângă Soroca unde s-au ciocnit mai multe camioane a fost surprins de o cameră la bord

Ieri, în jurul orei 22:40, la intrarea în satul Racovăț, raionul Soroca, a avut loc un accident major cu implicarea a trei autocamioane, soldat cu decesul unui tânăr de 32 de ani și rănirea gravă a unui bărbat de 58 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 12 August 2020, ora: 16:48

Top 7 jocuri pe calculator de jucat în cuplu

Top 7 jocuri pe calculator de jucat în cuplu Din editia print

Jocurile, indiferent de forma lor, fie că vorbim despre jocurile de societate, sporturi, jocuri de petrecere, jocuri de cazinou sau jocurile video și așa mai departe, nu trebuie să lipsească din viața noastră. Iar justificarea este una foarte simplă. Cu atât mai simplă cu cât...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)