Actualitate

Coronavirus: Washingtonul sugerează că Beijingul a constatat încă din noiembrie apariţia virusului

SUA, care acuză China că a întârziat să prevină restul lumii de apariţia noului coronavirus, au sugerat joi că Beijingul constatase probabil primele cazuri de contaminare încă din noiembrie şi nu în decembrie, aşa cum afirmă autorităţile chineze, potrivit France Presse.

"Vă veţi aminti că primele cazuri erau cunoscute de guvernul chinez poate din noiembrie, în orice caz sigur la jumătatea lunii decembrie, şi ei au lăsat să treacă timp înainte de a semnala aceasta restului lumii, inclusiv Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii"(OMS), a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo la un post de radio local din Washington.

Până în prezent, primele cazuri evocate datează din decembrie la Wuhan, oraşul din centrul Chinei considerat ca locul de origine a pandemiei.

Mike Pompeo merge mai departe, vorbind despre posibilitatea ca autorităţile chineze să fi avut cunoştinţă de existenţa virusului încă din luna noiembrie, notează AFP.

Invitat să reacţioneze, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, a criticat aceste "afirmaţii total nefondate".

"Repunerea în discuţie a transparenţei Chinei şi recurgerea la manipulări politice sunt o lipsă de respect faţă de eforturile şi sacrificiile consimţite de poporul chinez pentru a combate epidemia", a reacţionat Geng.

China a informat OMS despre existenţa unui focar de cazuri de pneumonie la Wuhan în 31 decembrie. Existau atunci înregistrate oficial 44 de cazuri, dintre care 11 contractaseră o formă severă de pneumonie.

OMS a făcut publică existenţa acestui virus pentru prima oară în 4 ianuarie, dar nu a declarat o "urgenţă de sănătate publică pe plan internaţional" decât la 30 ianuarie.

Beijingul a asigurat întotdeauna că a furnizat informaţiile foarte rapid, dar administraţia preşedintelui Donald Trump acuză China că a întârziat şi a disimulat gravitatea maladiei, ceea ce a permis – potrivit Washingtonului – ca epidemia să se răspândească în lumea întreagă şi să ucidă zeci de mii de persoane.

Autorităţile americane reproşează de asemenea OMS că a avut prea multă încredere în China şi că a neglijat o alertă a Taiwanului care ar fi prevenit la sfârşitul lunii decembrie despre o probabilă transmitere interumană a virusului.

AGERPRES

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *