Astăzi 26 Mai 2019, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Aprilie 2019, ora 08:36    Din editia print

Marime Font

Cortina a căzut. E finita la commedia!

Ceea ce se întâmplă astăzi în Legislativ îmi amintește de ultimele luni de agonie ale primului parlament, în care am avut și eu onoarea să fiu deputat.

Cu toate că au trecut atâția ani de atunci și multe s-au schimbat, totuși, câteva lucruri au rămas neschimbate, în special, moravurile (năravurile) unor deputați democrați.

Eu continui să cred că declinul mișcării de eliberare națională, compromiterea democrației, în general, și a parlamentului, în special, nu sunt numai opera agrarienilor, interfrontiștilor și a comuniștilor, ci, în primul rând, poate a unor lideri democrați, care, din dorința pătimașă și necontrolată de a se menține pe scena politică, au gafat necontenit, compromițând valorile pentru care au stat în genunchi miile de moldoveni în Piața Marii Adunări Naționale.


Îmi amintesc că în august 1993, când Parlamentul n-a votat intrarea R. Moldova în CSI, agrarienii, în frunte cu Snegur, au blocat Legislativul. Era clar că Legislativul trebuia să se autodizolve, însă unii se agățaseră de el, ca de ultimul pai, în speranța de a mai rămâne măcar o lună-două cu mandatul în buzunarul de la piept. Aceștia erau deputați democrați din grupul lui Valeriu Matei. Argumentele lor erau foarte „tari” – necesitatea adoptării Constituției, a legii privind județele „contracararea dictaturii lui Snegur”, neadmiterea venirii la putere a agrarienilor ș.a. (Să ne amintim că cei patru care au demisionat tot în 1993 – Moșanu, Matei, Nedelciuc și Hadârcă – și-au motivat decizia tot prin necesitatea „păstrării” parlamentului). Astăzi situația se repetă: cu toate că pefediștii au declarat că vor boicota alegerile, ei au mai umblat zilele acestea cu niște „inițiative legislative” care poate-poate ar schimba ceva ce le-ar mai prelungi „dificila” misiune de „slugi ale poporului”. Această vânzoleală juridică puerilă, care în popor se numește „umblătură de dorul lelii” se poate solda cu un singur rezultat – discreditarea totală a instituției legislative și a tot ce e legat de noțiunea de democrație. A umbla acum cu inițiative de modificare a Legii privind alegerea președintelui înseamnă a te pune în situația de râs a lui Păcală care întreba dacă oaia, care a murit anul trecut, mai trăiește. Sau, dacă vreți, a-l invita la nuntă pe mortul din raclă.

Atunci, acești democrați doreau să mențină Parlamentul ca să nu admită „dictatura președintelui Snegur” și venirea agrarienilor la putere, acum doresc acest lucru ca să salveze țara de o campanie electorală dezastruoasă. Ei întotdeauna au găsit, găsesc și vor găsi „argumente” pentru a mai gusta măcar încă o zi-două din dulceața vieții de deputat. Pe ei nu-i interesează nici imaginea instituției pe care o reprezintă, dar nici situația care nu mai poate fi tolerată, când săptămâni întregi se joacă de-a „alegerea președintelui”, primind salarii pentru aceasta din impozitele noastre.

Ei nu se întreabă dacă noi, alegătorii, suntem de acord să-i plătim pentru a se ocupa cu ceea ce se ocupă.
Nu cred că greșesc, afirmând că succesul electoral al agrarienilor în 1994 a fost pregătit de prestanța lamentabilă a unor asemenea democrați care, ținându-se și cu dinții de mandatul de deputat, s-au compromis și pe ei, dar și noțiunea de democrație, determinându-i pe foarte mulți alegători să-i prefere pe agrarieni. Mă tem că astăzi se întâmplă același lucru și, prin comportamentul lor, acești democrați îi netezesc drumul lui Voronin spre inimile alegătorilor.

Circul care se face astăzi în parlament lovește atât de tare în imaginea partidelor „de dreapta”, care vor „să păstreze” parlamentul, încât trezește repulsie chiar și la cei mai devotați simpatizanți. Când liderul creștin-democrat, Iurie Roșca, a lansat inițiativa boicotării alegerilor pentru a nu admite ascensiunea lui Voronin în fruntea statului, liderii celor două partide „de dreapta” – Matei și Snegur – au luat apă în gură. Până la urmă, neavând încotro, au vorbit – primul a vorbit Matei și, în sfârșit, Snegur. Este interesant cum a vorbit Snegur. În declarația făcută marți, el „a îndemnat și celelalte partide de dreapta” să boicoteze alegerile de astăzi. Eu înțeleg că politica este o cuconiță cu fustă scurtă, dar nici chiar atât de scurtă încât să devii cinic și neobrăzat. Pe care „partide de dreapta” le îndeamnă dl Snegur să „boicoteze alegerile”? Pe cel al creștin-democraților care, încă acum două săptămâni, a lansat respectiva inițiativă? De ce-i trebuie lui Snegur, care se consideră un politician serios, acest circ urât? Numai de aceea că inițiativa aparține lui Roșca? Ei bine, nu-i nevoie ca Roșca să fie ridicat sus, dar de ce să cobori atât de jos?
Am zis „jos” și mi-am amintit de Josu, vicepreședintele lui Mircea Snegur la PRCM. L-am văzut la televizor cum stătea în capul mesei la conferința de presă, alături de Snegur și „marele dispărut”, apărut subit între cei doi, Nicolae Andronic. El a reapărut din culise pentru a ataca inițiativa PPSD-ului de a scoate partidul comunist în afara legii, iar Josu stătea în capul mesei, împreună cu Snegur, pentru a ne convinge că PRCM-ul este un partid de dreapta și că el, după ultimele lui inițiative „naționale”, a devenit și mai „de dreapta” decât a fost!

Afacerea a căpătat o întorsătură atât de urâtă și de respingătoare, încât mă tem că acest comportament al „democraților de dreapta” va avea efectul bumerangului și alegătorii, sătui până în gât de circul din parlament, o să-l prefere la următoarele alegeri pe Voronin, precum în 1994 i-a preferat pe agrarieni. Infantilismul și egoismul politic au atins cote insuportabile. Societatea urmărește, dezgustată, convulsiile parlamentului, dar și alarmantă, pentru că haosul din legislativ e atât de mare și dorința unora de a mai rămâne deputați e atât de pătimașă, încât în această brambureală nu este exclus ca Voronin să „țâșnească” la funcția de șef al statului. Ceea ce se întâmplă acum în parlament e pe conștiința liderilor „democrați”, în primul rând, a lui Diacov și Snegur. Ei sunt cei care au stat până în ultima clipă cu listele de semnături în sertar, așteptând să vină momentul potrivit. Ei sunt cei care, votând la 5 iulie modificarea Constituției, s-au și văzut candidați la fotoliul prezidențial, că dacă nu se vedeau, nu votau!

Dar toate au un final, indiferent dacă e trist sau fericit. Acest final a venit: parlamentul e pe ducă și nicio inițiativă nu-l mai poate reanima. Oare câtă minte trebuie să ai (sau cât obraz trebuie să nu ai) pentru a înțelege – comedia s-a sfârșit! Cu tot ce a avut bun și ne bun, acest parlament trebuie să se ducă în istorie. Cortina a căzut, domnilor democrați, și dacă nu doriți să spulberați și bruma de credibilitate și respect, pe care o mai aveți în ochii alegătorilor, strângeți-vă catrafusele și ieșiți afară.
21 decembrie 2000
Fragment din cartea „Patria vuindă”, 2001

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)