Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Iulie 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Aprilie 2019, ora 08:36    Din editia print

Marime Font

Cortina a căzut. E finita la commedia!

Ceea ce se întâmplă astăzi în Legislativ îmi amintește de ultimele luni de agonie ale primului parlament, în care am avut și eu onoarea să fiu deputat.

Cu toate că au trecut atâția ani de atunci și multe s-au schimbat, totuși, câteva lucruri au rămas neschimbate, în special, moravurile (năravurile) unor deputați democrați.

Eu continui să cred că declinul mișcării de eliberare națională, compromiterea democrației, în general, și a parlamentului, în special, nu sunt numai opera agrarienilor, interfrontiștilor și a comuniștilor, ci, în primul rând, poate a unor lideri democrați, care, din dorința pătimașă și necontrolată de a se menține pe scena politică, au gafat necontenit, compromițând valorile pentru care au stat în genunchi miile de moldoveni în Piața Marii Adunări Naționale.


Îmi amintesc că în august 1993, când Parlamentul n-a votat intrarea R. Moldova în CSI, agrarienii, în frunte cu Snegur, au blocat Legislativul. Era clar că Legislativul trebuia să se autodizolve, însă unii se agățaseră de el, ca de ultimul pai, în speranța de a mai rămâne măcar o lună-două cu mandatul în buzunarul de la piept. Aceștia erau deputați democrați din grupul lui Valeriu Matei. Argumentele lor erau foarte „tari” – necesitatea adoptării Constituției, a legii privind județele „contracararea dictaturii lui Snegur”, neadmiterea venirii la putere a agrarienilor ș.a. (Să ne amintim că cei patru care au demisionat tot în 1993 – Moșanu, Matei, Nedelciuc și Hadârcă – și-au motivat decizia tot prin necesitatea „păstrării” parlamentului). Astăzi situația se repetă: cu toate că pefediștii au declarat că vor boicota alegerile, ei au mai umblat zilele acestea cu niște „inițiative legislative” care poate-poate ar schimba ceva ce le-ar mai prelungi „dificila” misiune de „slugi ale poporului”. Această vânzoleală juridică puerilă, care în popor se numește „umblătură de dorul lelii” se poate solda cu un singur rezultat – discreditarea totală a instituției legislative și a tot ce e legat de noțiunea de democrație. A umbla acum cu inițiative de modificare a Legii privind alegerea președintelui înseamnă a te pune în situația de râs a lui Păcală care întreba dacă oaia, care a murit anul trecut, mai trăiește. Sau, dacă vreți, a-l invita la nuntă pe mortul din raclă.

Atunci, acești democrați doreau să mențină Parlamentul ca să nu admită „dictatura președintelui Snegur” și venirea agrarienilor la putere, acum doresc acest lucru ca să salveze țara de o campanie electorală dezastruoasă. Ei întotdeauna au găsit, găsesc și vor găsi „argumente” pentru a mai gusta măcar încă o zi-două din dulceața vieții de deputat. Pe ei nu-i interesează nici imaginea instituției pe care o reprezintă, dar nici situația care nu mai poate fi tolerată, când săptămâni întregi se joacă de-a „alegerea președintelui”, primind salarii pentru aceasta din impozitele noastre.

Ei nu se întreabă dacă noi, alegătorii, suntem de acord să-i plătim pentru a se ocupa cu ceea ce se ocupă.
Nu cred că greșesc, afirmând că succesul electoral al agrarienilor în 1994 a fost pregătit de prestanța lamentabilă a unor asemenea democrați care, ținându-se și cu dinții de mandatul de deputat, s-au compromis și pe ei, dar și noțiunea de democrație, determinându-i pe foarte mulți alegători să-i prefere pe agrarieni. Mă tem că astăzi se întâmplă același lucru și, prin comportamentul lor, acești democrați îi netezesc drumul lui Voronin spre inimile alegătorilor.

Circul care se face astăzi în parlament lovește atât de tare în imaginea partidelor „de dreapta”, care vor „să păstreze” parlamentul, încât trezește repulsie chiar și la cei mai devotați simpatizanți. Când liderul creștin-democrat, Iurie Roșca, a lansat inițiativa boicotării alegerilor pentru a nu admite ascensiunea lui Voronin în fruntea statului, liderii celor două partide „de dreapta” – Matei și Snegur – au luat apă în gură. Până la urmă, neavând încotro, au vorbit – primul a vorbit Matei și, în sfârșit, Snegur. Este interesant cum a vorbit Snegur. În declarația făcută marți, el „a îndemnat și celelalte partide de dreapta” să boicoteze alegerile de astăzi. Eu înțeleg că politica este o cuconiță cu fustă scurtă, dar nici chiar atât de scurtă încât să devii cinic și neobrăzat. Pe care „partide de dreapta” le îndeamnă dl Snegur să „boicoteze alegerile”? Pe cel al creștin-democraților care, încă acum două săptămâni, a lansat respectiva inițiativă? De ce-i trebuie lui Snegur, care se consideră un politician serios, acest circ urât? Numai de aceea că inițiativa aparține lui Roșca? Ei bine, nu-i nevoie ca Roșca să fie ridicat sus, dar de ce să cobori atât de jos?
Am zis „jos” și mi-am amintit de Josu, vicepreședintele lui Mircea Snegur la PRCM. L-am văzut la televizor cum stătea în capul mesei la conferința de presă, alături de Snegur și „marele dispărut”, apărut subit între cei doi, Nicolae Andronic. El a reapărut din culise pentru a ataca inițiativa PPSD-ului de a scoate partidul comunist în afara legii, iar Josu stătea în capul mesei, împreună cu Snegur, pentru a ne convinge că PRCM-ul este un partid de dreapta și că el, după ultimele lui inițiative „naționale”, a devenit și mai „de dreapta” decât a fost!

Afacerea a căpătat o întorsătură atât de urâtă și de respingătoare, încât mă tem că acest comportament al „democraților de dreapta” va avea efectul bumerangului și alegătorii, sătui până în gât de circul din parlament, o să-l prefere la următoarele alegeri pe Voronin, precum în 1994 i-a preferat pe agrarieni. Infantilismul și egoismul politic au atins cote insuportabile. Societatea urmărește, dezgustată, convulsiile parlamentului, dar și alarmantă, pentru că haosul din legislativ e atât de mare și dorința unora de a mai rămâne deputați e atât de pătimașă, încât în această brambureală nu este exclus ca Voronin să „țâșnească” la funcția de șef al statului. Ceea ce se întâmplă acum în parlament e pe conștiința liderilor „democrați”, în primul rând, a lui Diacov și Snegur. Ei sunt cei care au stat până în ultima clipă cu listele de semnături în sertar, așteptând să vină momentul potrivit. Ei sunt cei care, votând la 5 iulie modificarea Constituției, s-au și văzut candidați la fotoliul prezidențial, că dacă nu se vedeau, nu votau!

Dar toate au un final, indiferent dacă e trist sau fericit. Acest final a venit: parlamentul e pe ducă și nicio inițiativă nu-l mai poate reanima. Oare câtă minte trebuie să ai (sau cât obraz trebuie să nu ai) pentru a înțelege – comedia s-a sfârșit! Cu tot ce a avut bun și ne bun, acest parlament trebuie să se ducă în istorie. Cortina a căzut, domnilor democrați, și dacă nu doriți să spulberați și bruma de credibilitate și respect, pe care o mai aveți în ochii alegătorilor, strângeți-vă catrafusele și ieșiți afară.
21 decembrie 2000
Fragment din cartea „Patria vuindă”, 2001

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 17:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Iulie 2019, ora: 11:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:39

Consiliului Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană convoacă Congresul extraordinar al partidului

Mișcarea Acțiunea Europeană iese la luptă și îi cheamă pe cetățeni să fie alături. Vrem să nu mai fie hoți la putere, indiferent de partidul în care se află. Nu mai vrem să se schimbe „hoții lor, cu hoții noștri”. Vrem ca toți cei care au subminat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:24

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:20

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2019, ora: 08:21

În cadrul primei sale conferinţe de presă în calitate de Preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, Ilan Shor a vorbit despre relaţia cu liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că este una la fel că cu restul politicienilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 07:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)