Astăzi 26 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:06
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Aprilie 2019, ora 08:36    Din editia print

Marime Font

Cortina a căzut. E finita la commedia!

Ceea ce se întâmplă astăzi în Legislativ îmi amintește de ultimele luni de agonie ale primului parlament, în care am avut și eu onoarea să fiu deputat.

Cu toate că au trecut atâția ani de atunci și multe s-au schimbat, totuși, câteva lucruri au rămas neschimbate, în special, moravurile (năravurile) unor deputați democrați.

Eu continui să cred că declinul mișcării de eliberare națională, compromiterea democrației, în general, și a parlamentului, în special, nu sunt numai opera agrarienilor, interfrontiștilor și a comuniștilor, ci, în primul rând, poate a unor lideri democrați, care, din dorința pătimașă și necontrolată de a se menține pe scena politică, au gafat necontenit, compromițând valorile pentru care au stat în genunchi miile de moldoveni în Piața Marii Adunări Naționale.

Loading...


Îmi amintesc că în august 1993, când Parlamentul n-a votat intrarea R. Moldova în CSI, agrarienii, în frunte cu Snegur, au blocat Legislativul. Era clar că Legislativul trebuia să se autodizolve, însă unii se agățaseră de el, ca de ultimul pai, în speranța de a mai rămâne măcar o lună-două cu mandatul în buzunarul de la piept. Aceștia erau deputați democrați din grupul lui Valeriu Matei. Argumentele lor erau foarte „tari” – necesitatea adoptării Constituției, a legii privind județele „contracararea dictaturii lui Snegur”, neadmiterea venirii la putere a agrarienilor ș.a. (Să ne amintim că cei patru care au demisionat tot în 1993 – Moșanu, Matei, Nedelciuc și Hadârcă – și-au motivat decizia tot prin necesitatea „păstrării” parlamentului). Astăzi situația se repetă: cu toate că pefediștii au declarat că vor boicota alegerile, ei au mai umblat zilele acestea cu niște „inițiative legislative” care poate-poate ar schimba ceva ce le-ar mai prelungi „dificila” misiune de „slugi ale poporului”. Această vânzoleală juridică puerilă, care în popor se numește „umblătură de dorul lelii” se poate solda cu un singur rezultat – discreditarea totală a instituției legislative și a tot ce e legat de noțiunea de democrație. A umbla acum cu inițiative de modificare a Legii privind alegerea președintelui înseamnă a te pune în situația de râs a lui Păcală care întreba dacă oaia, care a murit anul trecut, mai trăiește. Sau, dacă vreți, a-l invita la nuntă pe mortul din raclă.

Atunci, acești democrați doreau să mențină Parlamentul ca să nu admită „dictatura președintelui Snegur” și venirea agrarienilor la putere, acum doresc acest lucru ca să salveze țara de o campanie electorală dezastruoasă. Ei întotdeauna au găsit, găsesc și vor găsi „argumente” pentru a mai gusta măcar încă o zi-două din dulceața vieții de deputat. Pe ei nu-i interesează nici imaginea instituției pe care o reprezintă, dar nici situația care nu mai poate fi tolerată, când săptămâni întregi se joacă de-a „alegerea președintelui”, primind salarii pentru aceasta din impozitele noastre.

Ei nu se întreabă dacă noi, alegătorii, suntem de acord să-i plătim pentru a se ocupa cu ceea ce se ocupă.
Nu cred că greșesc, afirmând că succesul electoral al agrarienilor în 1994 a fost pregătit de prestanța lamentabilă a unor asemenea democrați care, ținându-se și cu dinții de mandatul de deputat, s-au compromis și pe ei, dar și noțiunea de democrație, determinându-i pe foarte mulți alegători să-i prefere pe agrarieni. Mă tem că astăzi se întâmplă același lucru și, prin comportamentul lor, acești democrați îi netezesc drumul lui Voronin spre inimile alegătorilor.

Circul care se face astăzi în parlament lovește atât de tare în imaginea partidelor „de dreapta”, care vor „să păstreze” parlamentul, încât trezește repulsie chiar și la cei mai devotați simpatizanți. Când liderul creștin-democrat, Iurie Roșca, a lansat inițiativa boicotării alegerilor pentru a nu admite ascensiunea lui Voronin în fruntea statului, liderii celor două partide „de dreapta” – Matei și Snegur – au luat apă în gură. Până la urmă, neavând încotro, au vorbit – primul a vorbit Matei și, în sfârșit, Snegur. Este interesant cum a vorbit Snegur. În declarația făcută marți, el „a îndemnat și celelalte partide de dreapta” să boicoteze alegerile de astăzi. Eu înțeleg că politica este o cuconiță cu fustă scurtă, dar nici chiar atât de scurtă încât să devii cinic și neobrăzat. Pe care „partide de dreapta” le îndeamnă dl Snegur să „boicoteze alegerile”? Pe cel al creștin-democraților care, încă acum două săptămâni, a lansat respectiva inițiativă? De ce-i trebuie lui Snegur, care se consideră un politician serios, acest circ urât? Numai de aceea că inițiativa aparține lui Roșca? Ei bine, nu-i nevoie ca Roșca să fie ridicat sus, dar de ce să cobori atât de jos?
Am zis „jos” și mi-am amintit de Josu, vicepreședintele lui Mircea Snegur la PRCM. L-am văzut la televizor cum stătea în capul mesei la conferința de presă, alături de Snegur și „marele dispărut”, apărut subit între cei doi, Nicolae Andronic. El a reapărut din culise pentru a ataca inițiativa PPSD-ului de a scoate partidul comunist în afara legii, iar Josu stătea în capul mesei, împreună cu Snegur, pentru a ne convinge că PRCM-ul este un partid de dreapta și că el, după ultimele lui inițiative „naționale”, a devenit și mai „de dreapta” decât a fost!

Afacerea a căpătat o întorsătură atât de urâtă și de respingătoare, încât mă tem că acest comportament al „democraților de dreapta” va avea efectul bumerangului și alegătorii, sătui până în gât de circul din parlament, o să-l prefere la următoarele alegeri pe Voronin, precum în 1994 i-a preferat pe agrarieni. Infantilismul și egoismul politic au atins cote insuportabile. Societatea urmărește, dezgustată, convulsiile parlamentului, dar și alarmantă, pentru că haosul din legislativ e atât de mare și dorința unora de a mai rămâne deputați e atât de pătimașă, încât în această brambureală nu este exclus ca Voronin să „țâșnească” la funcția de șef al statului. Ceea ce se întâmplă acum în parlament e pe conștiința liderilor „democrați”, în primul rând, a lui Diacov și Snegur. Ei sunt cei care au stat până în ultima clipă cu listele de semnături în sertar, așteptând să vină momentul potrivit. Ei sunt cei care, votând la 5 iulie modificarea Constituției, s-au și văzut candidați la fotoliul prezidențial, că dacă nu se vedeau, nu votau!

Dar toate au un final, indiferent dacă e trist sau fericit. Acest final a venit: parlamentul e pe ducă și nicio inițiativă nu-l mai poate reanima. Oare câtă minte trebuie să ai (sau cât obraz trebuie să nu ai) pentru a înțelege – comedia s-a sfârșit! Cu tot ce a avut bun și ne bun, acest parlament trebuie să se ducă în istorie. Cortina a căzut, domnilor democrați, și dacă nu doriți să spulberați și bruma de credibilitate și respect, pe care o mai aveți în ochii alegătorilor, strângeți-vă catrafusele și ieșiți afară.
21 decembrie 2000
Fragment din cartea „Patria vuindă”, 2001

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:06

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

EMMA Capital Group a achiziționat o participație de 24% la companiile Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA din Moldova, ajungând să deţină 93% din capital. Operațiunea s-a făcut departe de Moldova, în paradisul fiscal din Cipru, scrie Mold-street.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 08:49

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:59

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitari de 1 Martie. Prima zi a primaverii poate fi un bun prilej de a le transmite, cu ocazia Martisorului, cele mai frumoase urari persoanelor dragi din familia ta, prietenelor sau colegelor. Un mic martisor si un ghiocel iti daruiesc, ca sa stii ca a venit primavara. E timpul sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:50

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 11 morți, în Italia, după ce, marți, au mai murit patru persoane, au anunțat autorităţile italiene, potrivit agenției ANSA. În total, peste 320 de persoane au fost infectate cu noul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:42

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Perspectiva sumbră că epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:39

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Totul s-a întâmplat în seara de 23 februarie. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat pentru echipa 902 că femeia a chemat poliția la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:37

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

În seara zilei de 25 februarie, ora 18:15, în apropierea satului Corjova, r-nul Criuleni, s-a produs un accident rutier, soldat cu trei persoane rănite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:24

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

PREMIERĂ! 6, 7 martie, Teatrul Luceafărul! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:16

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

 Astăzi vom avea o zi senină și extrem de caldă pentru ultima decadă a lunii februarie: mercurul în termometre va urca până la gradația de +17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:14

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Grupul de investigaţie The Bellingcat face dezvăluiri inedite despre activitatea unuia dintre cei trei cetăţeni ruşi inculpaţi în Bulgaria în dosarul otrăvirii omului de afaceri Emilian Ghebrev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare Din editia print / Foto: simbol

Consulatul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a declarat în cadrul unei ședințe, că persoane necunoscute blochează sistemul de programare pentru servicii consulare, scrie NordNews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:01

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

 Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 26 februarie 2020, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:55

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Premierul demis de parlament Ludovic Orban şi-a dat demisia şi din poziţia de şef interimar al guvernului, anunţ care a fost făcut nu de el, ci de preşedintele Klaus Iohannis, demers ce aminteşte de practica frecventă din timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu, care anunţa public ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:53

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

Compania rusă IDC (Infrastructure Development and Construction), înregistrată la Belgrad, care a fost principalul executant pentru construcția conductei de gaze Turk Stream prin Serbia, va fi subcontractant al secţiunii bulgare a gazoductului, a informat corespondentul BGNESS la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Februarie 2020, ora: 06:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

Horoscopul zilei de 26 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 05:58

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Bărbatul de 71 de ani recent întors din România în Italia, unde a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 04:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 00:35

DOC / Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC / Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 00:05

Cum să prelungești viața bateriei dacă ai o mașină electrică

Cum să prelungești viața bateriei dacă ai o mașină electrică

Mașinile electrice sunt modele pe care nu le vezi pe toate străzile din România, e adevărat. Dar nu se știe niciodată când treci la așa ceva, dacă n-ai făcut-o deja. Se spune că viitorul industriei auto e reprezentat de mașini electrice. Sunt modele care, în mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)