În ultimele săptămâni, au crescut semnificativ importurile de porumb în ţară, arată date statistice de la vamă. Anterior, autoritățile dădeau asigurări că avem suficiente cereale în țară și securitatea alimentară nu este pusă în pericol.
Potrivit Mold-street, este vorba de un volum de circa 200.000 de tone de porumb, contractate în ultimele două luni din import, în special de către producătorii de alcool etilic (spirt), care au cerere mare pentru produsul lor, în condițiile în care a crescut cererea de produse antiseptice și antibacteriene ca urmare a pandemiei de Covid-19.
Un alt factor este recolta extrem de mică de porumb din țară, cauzată de seceta ce a lovit țara.
În consecință, pe piața internă există un deficit de porumb, iar prețurile la grăunțe au urcat de la 3,0-3.50 lei la 4,0 lei kilogramul și chiar, pe alocuri, au ajuns la 4,5 lei/kg.
Astfel, putem constata că dacă anul trecut și în prima jumătate a acestui an Republica Moldova a fost exportator net de porumb, livrând peste hotare peste un milion de tone, apoi în a doua jumătate a acestui an situația s-a inversat.
Specialiștii spun că nu putem vorbi despre o criză alimentară, pentru că recoltarea porumbului în țară încă nu s-a finalizat. Totuși, datele preliminare arată o recoltă cu mult mai mică decât în anul 2019.
Ce ține de grâu, prețul rămâne relativ stabil deja de câteva săptămâni, dar producătorii agricoli nu se grăbesc să vândă, fiind în așteptarea unui preț mai bun.
Prețurile la semințele de floarea soarelui sunt în creștere și au ajuns deja la 8,70-8,80 lei pentru un kilogram. Aceasta deja a dus la o scumpire a uleiului de floarea soarelui.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulPuține mâncăruri sunt asătzi mai faimoase și mai apreciate în întreaga lume decât pizza.
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul