Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:06
Abonamente

Criza 7 Iunie 2010, ora 19:39

Criza din Golful Mexic va scumpi semnificativ petrolul, pe termen lung

Marime Font

Foto: cnn.com
 
 
 

Piaţa petrolului dă semne că preţul barilului nu mai poate decât să crească în urma dezastrului BP din Golful Mexic, care va conduce în scurt timp la creşterea puternică a cheltuielilor destinate exploatărilor offshore şi celor la mare adâncime, transmite Bloomberg.

Diferenţa de preţ dintre contractele futures cu livrare peste opt ani şi cele de referinţă, cu scadenţa luna viitoare, a crescut cu 86% de la 20 aprilie, când a avut loc explozia fatală a platformei petroliere Deepwater Horizon, operată de BP în Golful Mexic.

Astfel, preţul petrolului cu livrare în decembrie 2018 este cu 21 de dolari mai ridicat decât cel al contractelor cu livrare în iulie 2010, spread-ul fiind de doar 11 dolari înainte de incident.

Înăsprirea legislaţiei internaţionale în domeniul exploatărilor petroliere offshore ar putea adăuga încă cinci dolari diferenţei, potrivit analiştilor Deutsche Bank.Preşedintele Barack Obama a extins cu şase luni o interdicţie privind eliberarea de noi permise pentru explorare şi exploatare la mare adâncime pentru operaţiunile Royal Dutch Shell din largul ţărmurilor arctice ale Alaska. Decizia elimină practic din piaţă pentru o bună perioadă de timp resurse potenţiale de 23,2 miliarde de barili, adică circa 76% din toate rezervele dovedite ale Statelor Unite.

Numărul de platforme petroliere operaţionale în Golful Mexic a scăzut cu 50% săptămâna trecută, la minimul ultimilor 16 ani, potrivit unui raport publicat vineri de Baker Hughes.

"Preşedintele a spus să ne oprim din săpat, iar acum vedem rezultatele. Înainte să se sfârşească totul, vom pierde şi mai multe platofrme din Golf", a declarat economiostul şef pe teme de energie al Deutsche Bank Washington, Adam Sieminski.

O întârziere de un an a proiectelor "deepwater" la nivel mondial ar putea reduce oferta cu 500.00 de barili pe zi începând din anul 2013, potrivit analiştilor Sanford C. Bernstein. În timp ce acest volum reprezintă doar 3% din consumul zilnic al Statelor Unite, este aproape suficient pentru Argentina, a treia mare economei din America Latină, notează Bloomberg.

Preţul petrolului cu livrare în iulie a scăzut luni cu 2,8%, la 70 de dolari pe baril, din cauza temerilor legate de relansarea economică şi de impactul unei perioade prelungite de dificultăţi asupra cererii de energie, transmite Reuters.

Sursa: Mediafax

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md