Actualitate

CSJ: Acţiunile MAIB se întorc la investitorii europeni

Despre aceasta a anunţat într-o intervenţie la PublikaTV, Alexandru Țurcan, unul dintre avocații investitorilor europeni, la ieșirea de la Curtea Supremă de Justiție. De cealaltă parte, avocații din Ucraina ai companiei Merchant Outpost, cea care a preluat acțiunile MAIB în august, au declarat că își vor apăra drepturile la CEDO, deoarece tranzacția a fost perfect legală.

”Pachetul de acţiuni de 27,5 % de la "Moldova Agroindbank" a fost cumpărat de la foştii proprietari în mod legal, contra 30 mil. dolari SUA, sub formă de obligaţiuni.

Iar oamenii politici de la Chişinău şi, în special, premierul Vlad Filat, care fac aprecieri denigrante asupra acestei tranzacţii, exercită presiuni asupra instanţei de judecată, până la pronunţarea unei deciziii judecătoreşti finale”.

O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri, 14 septembrie, la o conferinţă de presă, de Oleg Vremenko, avocatul la compania Actio de la Kiev, care reprezintă interesele noului proprietar al pachetului de acţiuni- Merchant Outpost Company.

Vremenko s-a arătat nedumerit de ce autorităţilor de la Chişinău ”nu le sunt pe plac” noii proprietari ai acestor acţiuni, întrucât sunt investitori, iar ”banii acestora nu se deosebesc de cei ai investitorilor vechi”.

Astfel, potrivit avocaţilor de la Actio, tranzacţia între Merchant şi 6 investitori europeni, care detineau 27,5% din acţiunile Moldova-Agroindbank a avut loc la finele anului 2009, la Sankt Petersburg. Însă după această tranzacţie, investitorii europeni au refuzat să transmită aceste acţiuni companiei off–shore. Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg a confirmat tranzacţia, iar ulterior Curtea de Apel de la Bender, cu sediul la Căuşeni a confirmat decizia instanţei de Sankt Petersburg.

Pe de altă parte, grupul foştilor investitori europeni de la MAIB, a declarat miercuri, 14 septembrie, că atacul fără precedent în mass-media, organizat de Merchant Outpost Company în Chişinău, demonstrează direct implicarea companiei în sustragerea acţiunilor grupului de investitori ai băncii Moldova-Agroindbank (MAIB).

Avocaţii grupului de investitori europeni au precizat că originalul "hotărârii" instanţei de arbitraj ad hoc din St. Petersburg, care a constituit "temeiul juridic" pentru sustragerea acţiunilor MAIB, nu a fost găsit încă. Nici dosarul arbitral arbitraj şi nici hotărârea arbitrală nu a fost înregistrată în instanţele judecătoreşti de stat din Federaţia Rusă.

În plus, iunie 2011, Curtea de Apel Bender a recunoscut şi a autorizat executarea hotărârii arbitrale în Republica Moldova, însă dosarul instanţei din Bender nu conţine originalul hotărârii arbitrale. Victimele nu au fost înştiinţate în prealabil despre judecarea cauzei de către Curtea de Apel Bender. Potrivit investitorilor europeni, atacatorii ar fi folosit documente contrafăcute.

Reamintim că premierul Vlad Filat a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că patru bănci comerciale din R. Moldova: Moldova – Agroindbank, Universalbank, Banca de Economii şi Victoriabank au fost supuse unei ”tentative de însuşire frauduloasă a acţiunilor acestor bănci”. Astfel, la Moldova-Agroindbank a fost atacat un număr de 27,5% dintre acţiuni, la Universalbank – un pachet de 78,61%, la Banca de Economii – un pachet de 16,4%, iar la Victoriabank – un pachet 5% din acțiuni.

Sursa: Arena.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *