D-ale carnavalului

Cu cosul de umor in spate

Recent, la Editura „Manga-Princeps” din Chisinau, a aparut volumul de epigrame „Cosul minim de ras” de Gheorghe Balici. Este cea de-a cincea carte a autorului care, prin epigramele sale, a cucerit cititorii de pe ambele maluri ale Prutului. Cartea este scrisa in amintirea parintilor sai – Andrei si Lidia.

L-am cunoscut acum 20 si ceva de ani, intr-un autobuz. El se deplasa spre Hiliutii sai din raionul Rascani, eu – spre satul meu de bastina, Mandac, judetul Soroca, azi raionul Drochia. Absolvent al Facultatii de Litere a Universitatii de Stat din Moldova, pe atunci lucra profesor de limba si literatura romana la o scoala din Tighina. Mi-a spus ca scrie versuri. In 1991 a debutat cu versuri lirice – cartea „Floarea din inima”. Inzestrat, insa, cu simtul umorului, si-a rupt floarea din inima si a trecut imediat la epigrame. In 2001 ii apare „Contra bolilor de Stat”, in 2003 – „Epigrama de dimineata”, iar in 2008 – „Cu limba de un hexametru”.

De cate ori ne intalnim, in loc de „Buna ziua!”, mai intai imi spune o epigrama. Cosul lui „minim” intotdeauna e incarcat cu umor. Iata chiar cum isi deschide cartea „Cosul minim de ras” cu „Locul meu in viata”: „L-am cautat, visand etern, / Dar adevaru-i cam sinistru: / Cand am ajuns pe la Guvern / Mi-l ocupase un ministru”. Sau „Lozinca salvatoare”: „Jos comunistii!” – raspicat / Si revoltat cum altii nu-s / In Piata Mare a strigat / Si-acuma e cu dansii… sus.”. Lumea informata isi da seama despre cine e vorba…

In postfata cartii, Elis Rapeanu specifica: „Academicianul Mihai Cimpoi are dreptate cand sugereaza ca Gheorghe Balici a produs o insurectie, dar si o resurectie a epigramei romanesti. In ce consta, de fapt, noutatea care sa indreptateasca aceasta afirmatie? In nota de prospetime de idei si atitudini, in consistenta mesajului. Se simte ca nu mai e vorba, pur si simplu, de adoptarea unei formule arhetipale a genului, a unor stereotipi antrenand antonime si antonimii, antimetateze rasucite in diverse feluri, ci de idei, in primul rand, de esenta”.

Apropo. La un festival de la Buzau, Mihai Cimpoi l-a prezentat, in gluma, ca pe soferul sau. Cand si-a citit epigramele, lumea murea de ras. Atunci, cineva a exclamat: „Daca scrie epigrame atat de inspirate si soferul domnului Cimpoi, sa stiti ca umorul e la loc de cinste in R. Moldova!”.

Cititi ce scrie in prefata cartii distinsul umorist Efim Tarlapan, stabilit la Cluj-Napoca. Iar daca Tarlapan o spune, nu mai adaog nimic, decat indemnul sa cititi cartea „Cosul minim de ras”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *