Internațional

Cu Joe Biden la putere, frontiera cu Mexicul este complet scăpată de sub control, afirmă Donald Trump

Fostul preşedinte republican Donald Trump spune că frontiera dintre SUA şi Mexic „este complet scăpată de sub control din cauza conducerii dezastruoase” a actualului lider de la Casa Albă, democratul Joe Biden, căruia i-a cerut să pună capăt la ceea ce a calificat drept „un coşmar frontalier”, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Niciodată nu a existat vreun moment la frontiera noastră sudică la fel cu ceea ce se întâmplă acum, însă contează ceea ce urmează să se întâmple (…) imigranţii ilegali din toate colţurile planetei vor ajunge la frontiera noastră şi nu vor mai fi trimişi niciodată înapoi”, a susţinut Trump, citat într-un comunicat de biroul său, stabilit în Palm Beach (statul Florida), unde fostul preşedinte american locuieşte din ianuarie, după ce a părăsit capitala federală Washington.

Trump a descris o panoramă apocaliptică, acesta fiind de altfel cel mai agresiv mesaj la adresa administraţiei Biden de când democratul i-a luat locul la Casa Albă. În schimb, Trump l-a acoperit cu elogii pe preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, pe care l-a numit „minunat”.

Potrivit lui Trump, care în mandatul său a aplicat o politică de „toleranţă zero” împotriva „imigraţiei ilegale” şi a făcut progrese în construcţia zidului de la graniţa cu Mexicul, „în fiecare oră se produce o incursiune masivă în ţară din partea unor persoane care nu ar trebui să se afle aici, iar lucrurile se înrăutăţesc de la un minut la altul”. „Mulţi au antecedente penale şi mulţi alţii au şi răspândesc coronavirusul”, a adăugat el.

Fostul preşedinte republican a mai susţinut că delincvenţi care au fost o dată expulzaţi din SUA de către administraţia sa se află acum din nou pe străzile americane pentru „a comite delicte atroce şi violente”. „Oficialităţi din ICE (agenţia americană pentru Imigraţie şi Vămi – n.r.) încearcă cu disperare să-i scoată din ţară pe aceşti delincvenţi condamnaţi, însă Biden nu-i lasă”, a acuzat el.

Trump a subliniat că „tsunamiul” de la graniţă este împovărător pentru comunităţile locale, deoarece le epuizează bugetele, le umple spitalele şi le iau locurile de muncă lucrătorilor americani. „Când mi-am încheiat mandatul (în ianuarie – n.r.), reuşisem să obţin frontiera cea mai sigură din istoria ţării noastre. Sub Biden, în curând va fi mai rea, mai periculoasă şi mai scăpată de sub control decât oricând”, a prezis el.

Trump către Biden: „Ţineţi imigraţia ilegală, criminalitatea şi virusul din China departe de graniţele ţării noastre!”

Fostul preşedinte republican şi-a acuzat succesorul că şi-a încălcat jurământul de a apăra Constituţia şi de a respecta legile, prin măsurile pe care le-a luat în domeniul imigraţiei, în conformitate cu promisiunile electorale făcute de Biden, în sensul intrării în legalitate a migranţilor fără documente şi a revenirii la legile care ofereau protecţie solicitanţilor de azil.

„Nu poţi avea o frontieră sigură decât atunci când persoanele care o traversează ilegal sunt expulzate pe loc”, a insistat Trump, care a apreciat că şi-a creat „o relaţie excelentă” cu administraţia Lopez Obrador, dar a deplâns faptul că rezultatele obţinute de el au fost anulate „din cauza uriaşei incompetenţe şi a radicalismului persoanelor care se află în prezent în funcţie”.

Programul cunoscut sub numele de Protocol de Protecţie a Migranţilor (MPP), care a obligat circa 70.000 de persoane să aştepte în Mexic rezultatul procesării cererilor lor de azil, a fost „incredibil” în opinia lui Trump, „însă Biden a renunţat imediat la el, poate pentru că funcţiona foarte bine”.

Trump şi-a încheiat comunicatul cu un mesaj adresat direct lui Biden. „Ţineţi imigraţia ilegală, criminalitatea şi virusul din China departe de graniţele ţării noastre!”, i-a transmis Trump succesorului său.

În conferinţa de presă zilnică, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a răspuns întrebărilor referitoare la atacul lansat de Trump asupra lui Biden. Psaki a spus că, în chestiuni privind migraţia, administraţia Biden nu se va lăsa sfătuită de Trump, a cărui politică în acest domeniu „a fost nu doar inumană, ci şi ineficientă”. „Ne vom urma propriul nostru drum şi aceasta înseamnă între altele să-i tratăm pe copii cu umanitate şi respect şi să ne asigurăm că se află în siguranţă atunci când ne trec graniţele”, a insistat ea.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *