Actualitate

Cuba iese din comunism


Presședintele Cubei  Miguel Diaz-Canel

Noua Constituție încearcă să revigoreze economia impunând un socialism de piață, după model chinez sau vietnamez

Potrivit Alinei Balseiro, preşedinta Comisiei Electorale Naţionale (CEN), la rata de participare la vot de 81,5% a contribuit şi vremea bună. ‘Nu am avut o singură picătură de ploaie’, a declarat Balseiro citată de televiziune. Noua Constituţie este de aşteptat să fie aprobată, dar posibil cu o majoritate mai mică decât a fost cea actuală în 1976. ‘Cubanezii au votat pentru Constituţia noastră, pentru America Latină şi Caraibe, dar şi pentru Venezuela’, a declarat preşedintele Miguel Diaz-Canel după ce şi-a exprimat votul la Havana.

Recunoaşterea dreptului la proprietate privată

Proprietatea privată a fost interzisă după ce Fidel Castro şi Partidul Comunist au preluat puterea în 1959, însă vânzările au început să fie permise din anul 2011. Noua Constituţie propusă ar recunoaşte toate proprietăţile private şi piaţa liberă, menţinând, în acelaşi timp, un rol puternic al guvernului, conform presei cubaneze de stat.

Proiectul Constituţiei a fost discutat timp de trei luni în adunări la nivel de cartier şi la locul de muncă. Aceasta a condus la aproximativ 760 de modificări înainte ca parlamentul să-i dea undă verde în decembrie. ‘Majoritatea schimbărilor au fost o chestiune de stil’, a declarat Jose Jasan Nieves de la website-ul independent de ştiri El Toque. Textul recunoaşte dreptul la proprietate privată, rolul pe care îl joacă pieţele şi importanţa investiţiilor străine. De asemenea, el introduce figura unui prim-ministru şi reduce preşedinţia, până acum pe termen nelimitat, la doar două mandate.

Căsătoriei gay și comunismul ca ideologie de stat

În mod semnificativ, versiunea finală elimină o formulare ce ar fi deschis calea căsătoriei gay. Faţă de aceasta s-au opus bisericile evanghelice, deşi aproape 25% dintre cetăţeni se declară atei. Constituţia menţine comunismul ca ideologie de stat şi sistemul partidului unic. Proiectul poate intra în vigoare numai dacă majoritatea cubanezilor îşi exprimă sprijinul. Constituţia din 1976 a fost aprobată de aproape 98% dintre alegători. Ea a fost revizuită în 1992 şi 2002.

Dar de data aceasta, utilizarea internetului a încurajat discuţiile şi o campanie guvernamentală în favoarea votului ‘da’ a scos la iveală preocuparea că documentul fundamental al statului ar putea să nu fie aprobat cu o largă majoritate. ‘Eu votez da’, a fost mottoul campaniei bazate pe postere în autobuze şi pe stadioane. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *