Timpul Liber

Cultura vinului va fi promovată din nou la Chişinău

Ideea de a organiza un Vernisaj al Vinului a apărut din dorinţa de a promova cultura consumului calitativ de vinuri şi de a pune în valoare vinurile de calitate produse în Moldova.

De această dată, Vernisajul reuneşte 20 de vinării din toate regiunile vitivinicole ale Moldovei, inclusiv mici producătorii, companii consacrate, dar şi unele noi pe piaţa locală. Spre degustare vor fi oferite vinuri albe, rosé şi roşii seci, vinuri spumante şi de desert. Vor putea fi degustate comparativ vinuri de soi: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Saperavi, Muscat, Pinot, Traminer, provenind, însă, din zone diferite, unice în stilul lor, precum şi vinuri de asamblaj, din amestec de soiuri.

Pentru prima dată, un juriu de specialişti în vinificaţie vor identifica vinurile reprezentative recomandate consumatorilor din categoriile alb, roşu şi rosé, iar în seara Vernisajului se vor înmâna premiile vinurilor câştigătoare. Consumatorul va avea şi el ocazia să-şi dea votul pentru vinul preferat dintre cele prezentate şi va fi acordat Premiul Preferinţa Consumatorului.

„Vernisajul vinului este un eveniment de clasă, destinat promovării culturii vinului în Republica Moldova. La a doua sa ediţie, Vernisajul Vinului se ambiţionează să devină o referinţă pentru consumatorul iubitor de vin, în care acesta va fi pus în centrul atenţiei. La Vernisaj orice consumator îşi poate găsi vinul său, vinul pentru orice ocazie din viaţă. Vinul şi arta, vinul şi stilul de viaţă modern şi sănătos se vor promova şi sperăm acestea să devină o modă în sensul pozitiv al cuvântului”, a declarat preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de vinuri din Moldova, prof. Dr. Constantin Sârghi.

În Moldova se recoltează anual 650 de mii de tone de struguri, cea mai mare parte fiind utilizată la producerea de vin. În sectorul vitivinicol sunt angajate peste 250 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că fiecare a patra persoană activă din ţară lucrează anume în acest sector, sau în cele adiacente lui.

La ”Vernisajul vinului” sunt aşteptaţi Prim-ministrul Republicii Moldova, dl Vlad Filat, diplomaţi, miniştri, deputaţi, distribuitori de vinuri, directori de hotele şi restaurante, directori de supermarkete, bancheri, companii IT, etc. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *