Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 11 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 21 Februarie 2018, ora 08:38    Din editia print

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Marime Font

Părintele Onisim din Băcioi a învățat la același seminar teologic, ca și dictatorul sovietic, dar nu a găsit nicio susținere la vârsta de 76 de ani, când s-a trezit în Siberia. 

După ce Basarabia a fost ocupată de Armata Roșie, reacțiile băștinașilor au fost diferite. Unii s-au conformat fără să ezite, alții s-au împotrivit, iar ceilalți au acceptat să colaboreze cu regimul din convingere sau în schimbul unor favoruri. Una din formele de împotrivire erau scrisorile adresate instanțelor republicane, precum și conducătorului statului sovietic, Iosif Stalin. Printre basarabenii, care au avut curajul de a-i trimite dictatorului mai multe scrisori, se numără și preotul Onisim Budacov. Căutându-și dreptatea, clericul s-a adresat nu numai la Moscova, dar și oficialilor de la Chișinău, relatându-le tuturor drama prin care a trecut familia sa imediat după ocupația sovietică.

Onisim Budacov, născut în 1873, a fost feciorul preotului Gheorghe din s. Senatovca, judeţul Soroca. Și-a început studiile teologice la Seminarul din Tiflis - o instituție a Bisericii Ortodoxe Ruse, la care în 1894 a început să învețe Stalin. În ultimul an de studii, tânărul s-a transferat la Seminarul Duhovnicesc din Chişinău, pe care l-a absolvit în 1893. Timp de 42 de ani (1898-1940), a fost paroh la Biserica din s. Stăuceni, însă locuia la Băcioi, în apropiere de Chișinăul, unde tatăl său, preotul Gheorghe Toma Budacov, a venit în anul 1897, pentru a conduce școala din sat și a preda religia la şcoala de fete. Sinodul din Petersburg l-a decorat pe taică-său cu Crucea Aurită şi Scufie.


După 45 de ani de activitate bisericească, în 1940, Onisim Budacov s-a pensionat, primind o pensie de 12340 de lei de la Administrația Financiară Chișinău. A văzut acești bani numai până în iulie 1944, când Basarabia a fost reocupată. Ba mai mult, autoritățile locale i-au confiscat o parte din pământuri, toată roada, mai multe tone de vin și inventarul agricol, iar, în perioada foametei organizate, nu i-au acordat împrumut pentru a-și cumpăra produse.

În două luni ale anului 1947, la Băcioi au murit 260 de oameni

Indignat de situația în care s-a pomenit, la începutul lui martie 1947, preotul Onisim Budacov a trimis o scrisoare Comitetului Executiv al Sovietului Miniştrilor din RSSM, în care descria nivelul asigurării sătenilor săi cu de-ale gurii. „Din cauza neajunsului de pâine, oamenii slăbesc continuu, li se usucă fața, picioarele și mor. Dacă în timpuri obișnuite, în sat decedează anual în jur de 100 de oameni, în anul curent, doar pe parcursul a două luni, ianuarie-februarie, au murit 260 de persoane. Reieșind din cele menționate, rog cel mai Înalt Soviet al RSSM să permiteți vânzarea cotei de produse alimentare, pentru familia mea, de 15 puduri de grâu sau făină la prețul de stat, prin intermediul cooperativei satului Băcioi”.

Răspunsul, pe care l-a primit, a fost scurt: „La cererea adresată Sovietului Miniștrilor, vă comunicăm că, pentru a primi împrumutul, urmează să vă adresați la comitetul executiv din raion”. În consecință, în 1948, conducerea sovietului sătesc Băcioi a înscris familia Budacov în lista chiaburilor, pentru care impozitele către stat se dublau...

Neavând posibilitatea de a achita noile taxe, clericul a scris multe alte cereri Sovietului Miniștrilor din RSSM, rugând să fie exclus din categoria chiaburilor. În toate cazurile, nu a primit niciun răspuns.

Deportat în Siberia la vârsta de 76 de ani

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când avea 76 de ani, părintele Onisim, împreună cu preoteasa Liza, a fost deportat în Siberia. Neputându-se împăca cu nedreptatea, el a decis să facă apel la instanța supremă acelor timpuri, Iosif Stalin. I-a scris acestuia chiar în primele luni după deportare. Văzând apoi că nu se bucură de răspuns, a mai expediat o scrisoare pe aceeași adresă. Nici de data aceasta nu a fost luat în seamă, chiar dacă, pentru bietul preot, dictatorul sovietic însemna ultima speranță.

Scrisorile erau scrise din sectorul Belaia Recika, raionul Iurghin, regiunea Tiumen. Drumul spre Siberia, în aceste misive, preotul îl descria astfel: „Împreună cu alți 17-18 gospodari din sat, am fost urcați în vagoane închise ale căii ferate și peste două săptămâni ne-au debarcat în raionul Iughinsk, regiunea Tiumen, sectorul Belaia Recika. În timpul celor două săptămâni, cât ne-am aflat în vagon, eu m-am convins că și alți consăteni deportați au aproximativ aceleași mijloace de existență ca și mine. Era și un pensionar, căruia, de asemenea, nu i se achita pensia. Ei nu au pluguri și animale de tracțiune, nu au nici grâu, nici rezerve suficiente de făină și mănâncă doar porumb. Unii au lucrat în colhoz, dar și ei au fost numiți „chiaburi”, și au fost ridicați pentru a fi deportați”.

Și-au vândut casele, ca să nu moară de foame

Autorul scrisorilor descria amănunțit condițiile grele de trai ale oamenilor, în primii ani după reinstaurarea puterii sovietice și efortul depus de către aceștia, nu pentru a acumula oarecare capital, ci pentru a supraviețui. „Foamea cumplită din iarna anului 1946 - prima jumătate a anului 1947, în rezultatul căreia în unele localități au murit până la 1/5 din populație, a sărăcit oamenii: au murit animalele domestice, păsările au fost mâncate, au fost vândute lucrurile casnice sau chiar și unele case, doar ca oamenii să nu moară de foame... La toate acestea se adăuga privarea de dreptul de proprietate asupra pământului, micșorarea terenurilor însămânțate pentru unele gospodării, interzicerea dării pământului în arendă și schimbarea de câteva ori a banilor, în perioada 1940-1948. În 1940, populația de la sate schimba o rublă pe 40 de lei; în 1944, speculanții schimbau o rublă pe 60-70 lei, iar în decembrie 1947, în timpul schimbării creditelor vechi pe cele noi, pentru o rublă erai nevoit să dai 10 ruble. La toate se mai adaugă și dezastrul, și multiple pierderi în legătură cu războiul. În ce s-au transformat vechii capitaliști după aceste schimburi? E clar că forța capitaliștilor din sate a dispărut, de cele mai multe ori definitiv”, nota slujitorul bisericii.

Experiența de viață și nivelul înalt de pregătire intelectuală, pe care le avea, i-au permis preotului Onisim Budacov să-i explice corect secretarului general al PCUS situația din RSSM. „Lupta cu chiaburii e mai ușoară decât campania de semănare, recoltare a roadei, întreținerea școlilor, a drumurilor și a altor lucruri. Atunci s-a găsit vinovatul – ne încurcă „chiaburii”. Nu contează că realmente acești chiaburi nu există, dar motiv există. Mai mult, la acești chiaburi inventați, atât autoritățile locale, cât și cele venite în sat, pot găsi în orice timp masa pusă și un pahar cu vin, pot se le folosească căruțele, boii și caii, pentru necesități personale, dar, în același timp, să le fixeze dări suplimentare și așa mai departe”, îi scria el lui Stalin.

Chiar dacă avea 76 de ani, părintele Budacov a fost trimis la tăiat pădure. „Cei de la Comendatura MAI și șefii locali se indignau de ce au fost repartizați la tăiat pădure bătrâni în vârstă de 70-80 de ani, cu o capacitate redusă de muncă. Pentru noi nici nu găseau de lucru acolo. Peste două luni, pe mine, împreună cu soția și încă pe opt persoane în vârstă, ne-au urcat în vagon și, la sfârșitul lunii septembrie, fiind însoțiți de un convoi de militari, ne-au trimis în Tiumen, după care am fost duși cu vaporul pe râurile Tura, Tabol, Irtâș și Obi până în Beriozovo. De acolo, pe râul Sociva, peste 200 de verste, ne-au adus în satul Sartînia”, menționa clericul.

„Așa nu se comportă nimeni nici cu negrii din America”

Ajuns în condiții extreme, după ce-i fusese confiscată averea agonisită pe parcursul vieții, preotul Onisim Budacov era profund indignat de comportamentul autorităților sovietice în raport cu cetățenii. De aceea, în răvașele sale către Stalin, el accentua: „Pentru ei nu contează drepturile omului la muncă și rezultatele muncii, dacă ei oricum se folosesc de vie, grădină, roada și pământul prelucrat, și de casele construite de cei pe care găsesc de cuviință să-i acuze că aduc daune statului, că exploatează munca străină, că adună bogății, cu alte cuvinte să-i declare „chiaburi”. În așa caz, deportarea în Siberia îndepărtată se face fără mari greutăți și cu succes. Este adevărat că în acest fel nimeni nu se comportă nici cu negrii din America”, atrăgea el atenția dictatorului. Dar, din păcate, multrâvnitul răspuns de la Stalin nu l-a mai primit.

În 1956, familia Budacov a fost reabilitată. Părintele a revenit în RSSM, unde, conform legislației, nu i s-au întorc averile. Pentru că nu avea copii, a fost adăpostit la Azilul de bătrâni din s. Marianca, r-nul Căușeni. Simțindu-se nedreptățit, el a mai scris atunci o scrisoare Sovietului Miniștrilor din RSSM, prin care solicită să fie scutit de porecla jignitoare de „chiabur” şi să-i fie restituită averea pe care o deținea în 1949, în s. Băcioi, judeţul Chişinău: o casă cu teren pe lângă ea, două hectare de teren arabil, un hectar de vie şi alte proprietăţi agricole. Răspunsul, care i s-a dat, a fost identic cu cele primite de toate familiile de deportați: „Referitor la cererea Dvs. cu privire la restituirea averii, Vă comunicăm că aţi fost eliberat din deportare fără dreptul de a vi se elibera averea confiscată”.

Mariana S. Țăranu,
conferențiar universitar, doctor în istorie 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 16:52

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv. Premierul Ion Chicu a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:45

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Gheorghe Dinca, principalul suspect in cazul Caracal, a fost scos miercuri din arest si dus la DIICOT, unde este posibil sa fie confruntat cu Stefan Risipiceanu, retinut sub acuzatia ca a agresat-o sexual pe Luiza Melencu. Avocatul Claudiu Lascoschi a declarat ca Dinca ar fi de acord sa fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:40

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Bărbatul care și-ar fi ucis fiul vitreg, la beție, urmează să compară în fața magistraților de la Hâncești. Procurorii au solicitat pentru inculpatul de 45 de ani cea mai aspră pedeapsă. Astfel, dacă vina bărbatului va fi demonstrată, el riscă până la 20 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:36

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Ascuns într-o vale între Munții Apenini și Marea Adriatică, în centrul Italiei, Piobbico este un orășel medieval arătos, plin de clădiri de piatră înconjurate de păduri. Dar în ciuda peisajelor pitorești, Piobbico este faimos pentru urâțenie. A...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:33

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla intenționează să construiască 500.000 de mașini pe an în noua sa fabrică, pe care o va ridica la marginea Berlinului, informează Automotive News Europe,care citează publicația Bild. Fabrica Tesla va crea 10.000 de locuri de muncă, potrivit Bild, iar terenul pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:09

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Situaţia privind starea podurilor din Chișinău nu mai este o noutate. Multe dintre acestea necesită reparații capitale urgente. Prioritare pentru reabilitare sunt podurile de pe arterele Mihai Viteazul, Ismail și Grigore Vieru construite în urmă cu 40 ani sau mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:05

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului. Totul s-a întâmplat recent pe strada Miron Costin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 11:05

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă Din editia print

Florin Călinescu, celebru om de televiziune şi, mai recent, politician, este foarte dur la adresa preşedintelui Iohannis, căruia nu i-a acordat decât două săptămâni în care să vadă cum are de gând să-şi înceapă noul mandat la Palatul Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)