Astăzi 22 Septembrie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2020
Abonamente

Istorie 3 Septembrie 2020, ora 05:18

ISTORIECum a devenit Avram Iancu cel mai mare EROU al românilor din Transilvania

Marime Font

Acum 167 de ani, la data de 2 septembrie 1848, moţii îl alegeau pe Avram Iancu drept conducător al trupelor de la Blaj. El avea să devină eroul naţional al românilor din Ardeal.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în satul Vidra de Sus (astăzi, Avram Iancu, din judeţul Alba).

Despre bunicul lui, Gheorghe Iancu, se ştie că era preot ortodox şi că ar fi participat la răscoala lui Horea, din anul 1784. Tatăl lui Avram, Alisandru, a fost iobag, dar ulterior a primit o funcţie administrativă de pădurar, fiind, într-un fel, angajat al autorităţilor.

Loading...


În anul 1846, Avram Iancu a absolvit Facultatea de Drept din Cluj.

Revoluţia din Ungaria a dat curaj românilor din Ardeal

În martie 1848, în Ardeal ajung veşti despre revoluţia din Ungaria, îndreptată împotriva împăratului Franz Josef de la Viena. La Târgu Mureş, tinerii maghiari organizează şi ei o manifestaţie în sprijinul revoluţiei. Avram Iancu şi alţi români participă şi ei la această acţiune. Manifestaţia de la Târgu Mureş se încheie printr-un memoriu adresat împăratului, în care se cereau drepturi pentru naţiunea maghiară. Românii semnează şi ei memoriul, crezând că drepturile pentru unguri vor fi însoţite şi de drepturi pentru români.

Cerinţele specifice ale românilor ardeleni sunt exprimate de Alexandru Papiu Ilarian: „Ca român, semnez petiția cu condiția ca, în cazul când s-ar realiza drepturile poporului și egalitatea sa, să se asigure tuturor națiunilor de limbă felurită din Transilvania și Ungaria existența națională și limba maternă, iar eliberarea din iobăgie să se îndeplinească fără nici o despăgubire bănească, deoarece țăranii au plătit destul, chiar prea mult, timp de mai multe secole, de când nobilii le uzurpă nu numai drepturile civile, ci și pe cele sacre umane”.

Ulterior însă, ungurii din Transilvania declară că ei doresc, de fapt, „uniunea cu patria soră”, adică alipirea Transilvaniei la Ungaria. Drept urmare, românii ardeleni se separă de unguri şi încep să elaboreze revendicările proprii.

Avram Iancu porneşte prin satele româneşti, adresându-se iobagilor şi chemându-i la revoluţie. Datorită talentului său oratoric, el capătă tot mai multă influenţă, dar intră şi în atenţia autorităţilor, care îl socotesc un agitator periculos. Ele îl invită pe Avram Iancu la Târgu Mureş, cu intenţia de a-l aresta, dar tentativa de capturare eşuează.

De la Târgu Mureş, Avram Iancu se opreşte la Blaj şi adresează moţilor un apel în care propune să ceară, cu toţii, desfiinţarea iobăgiei şi recunoaşterea naţiunii române:

„Cereți vârtos să se șteargă iobăgia, pentru că, lucrând pe nimica de vreo zece sute de ani în brazdele domnilor, ați plătit și de o sută de ori pământul care vă dădea hrana vieții de pe o zi pe alta, cu atât mai mult că l-ați plătit degeaba, pentru că acela a fost al vostru și pentru el s-a vărsat sângele strămoșilor voștri. Să caute de aceea cu toții a se uni cu poporul, declarând fără sfială ungurilor că nu se odihnesc până ce nu se va recunoaște prin lege națiunea română și până ce nu va fi reprezentată în dietă, pentru a putea judeca în ce chip și sub ce condiții să se unească cu Țara Ungurească”.

Avram Iancu la Blaj: "Voi sunteţi poporul !"

La 30 aprilie 1848 s-a ţinut prima adunare de la Blaj, cu participarea a 2000 de moţi. Iancu i-a adunat pe aceştia sub deviza “Voi sunteţi poporul!”.

Imediat după aceea, la a doua adunare de la Blaj ( 3/15 mai 1848 ), Iancu a venit în fruntea a 10.000 de oameni, organizați ca o armată.

Acum s-a decis trimiterea a două delegații, una la Viena, pentru a prezenta împăratului cererile românilor, iar alta la Cluj, pentru a le prezenta Dietei Transilvaniei.

Totuşi, la data de 29 mai 1848, guvernul Transilvaniei a decis unirea Ardealului cu Ungaria, fără să se discute memoriul românilor care constituiau majoritatea populaţiei (1.250.000 români față de circa 600-700.000 de maghiari și 250.000 de saşi).

La data de 9 iunie 1848, la târgul ținut la Câmpeni, Iancu le-a cerut moților să se înarmeze, dar să rămână liniștiți și să nu atace pe nimeni. La 19 și 20 iunie Avram Iancu a făcut cu moții două exerciții de mobilizare, la care oamenii s-au prezentat înarmați și disciplinați.

La 2 septembrie 1848, Avram Iancu, în fruntea a 6.000 de moți înarmați, a sosit la a treia Adunare Națională de la Blaj. La adunare au venit 60.000 de români din toată Transilvania. Aceştia au respins unirea Ardealului cu Transilvania, decisă de guvernul de la Cluj.

În replică, la 10 octombrie 1848, Kossuth Lajos adresează românilor o proclamație, prin care li se cere să nu se opună revoluției maghiare și nici Ungariei, Cei care se opuneau urmau a fi ucişi, iar averile lor confiscate.

Legiunea Auraria Gemina a avut drapel tricolor - roşu, galben şi albastru

La 19 octombrie 1848, Avram Iancu a înființat în Țara Moților Legiunea Auraria Gemina, pe care o conduce în calitate de prefect. Legiunea avea tabere de instrucţie la Câmpeni, Bistra, Bucium și Măgina. Legiunea avea drapel propriu, în culorile roşu, galben şi albastru, dispuse orizontal, cu roşu la partea inferioară.

Ostaşii acesteia au luptat în Transilvania, alături de soldaţii austrieci, împotriva ungurilor. Generalul ungur Janos Czecz apreciază în memoriile sale că, între decembrie 1848 și iulie 1849, moții au blocat o treime din efectivele trupelor maghiare din Transilvania (circa 10.000 de oameni), a căror lipsă a fost puternic resimțită în luptele duse de unguri împotriva rușilor și austriecilor.

La 14 iulie 1849, liderul revoluţiei din Ungaria, Kossuth, l-a împuternicit pe Nicolae Bălcescu să plece din Ţara Românească în Munții Apuseni, pentru a-l convinge pe Avram Iancu să facă o înțelegere cu maghiarii și să treacă de partea lor. La acel moment, se derula o puternică ofensivă austro-rusă în Transilvania, care amenința armata maghiară cu dezintegrarea. Lui Iancu i se propunea de către Kossuth, în caz de împăcare, gradul de general în armata ungară și trecerea cu legiunea lui în Muntenia, pentru a lupta acolo împotriva forțelor austro-ruse.

Avram Iancu i-a răspuns în scris lui Kossuth la 3 august 1849, arătându-i că în asemenea condiții, cu armata maghiară înfrântă, cu trupele austro-ruse învingătoare și stăpâne în Transilvania, nicio negociere nu își mai are rostul.

După înăbuşirea revoluţiei maghiare, austriecii au recunoscut iniţial meritele lui Avram Iancu în luptele contra ungurilor. La 8 martie 1850, împăratul Franz Josef l-a primit onorabil pe Avram Iancu la Viena, dar nu le-a acordat românilor ardeleni drepturile cerute.

Pentru meritele din timpul războiului, Avram Iancu a fost inițial propus pentru decorare cu Ordinul austriac "Corona de fier" clasa a III-a, o decorație relativ înaltă și care echivala cu un titlu de noblețe. Împăratul Franz Josef a tăiat cu propria mână această propunere, acordându-i numai "Crucea de aur pentru merite, cu coroană".

Avram Iancu a fost invitat la Alba Iulia pentru a-și ridica decorațiile, dar el a refuzat de fiecare dată să o facă.

La 21 iulie 1852 împăratul a sosit pe Muntele Găina, unde ar fi trebuit să fie întâmpinat de Avram Iancu. Acesta însă nu s-a prezentat şi a refuzat să se întâlnească cu el, în semn de protest faţă de nerecunoşterea drepturilor românilor din Ardeal.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872, fiind înmormântat cu funeralii naţionale la 13 septembrie, la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea. La înmormântare au asistat peste 4000 de români. Dar potrivit anumitor surse, numărul acestora a ajuns la 10.000 de oameni.

În prezent, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou al românilor din Transilvania.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 17:30

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)