Astăzi 15 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 14 Iulie 2020
Abonamente

Politică 1 Iunie 2020, ora 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Marime Font

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari. Planul a fost zădărnicit de schimbarea guvernării în iunie 2019, însă soarta clădirii și a terenului rămâne deocamdată incertă, iar Republica Moldova riscă în continuare să piardă milioanele de dolari. 

Mai jos vom descrie cu lux de amănunte cum Pavel Filip s-a folosit de funcția de premier și l-a folosit ca executor pe deputatul Vladimir Andronache, pentru a deposeda statul de un imobil cu teren aferent de 41 de ari amplasat în cea mai scumpă regiune a orașului Odessa.

Milioanele MAEIE de pe malul mării

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene deține în proprietate o clădire în orașul Odessa, pe strada Makaro Posmitnogo 2/2 b, în una din cele mai scumpe - zona de litoral Arcadia. În clădire se află de mai mulți ani sediul Consulatului Republicii Moldova în Odessa. Statul Republica Moldova este proprietar și al terenului aferent, de 41 de ari, doar că abia în vara lui 2019 acestui teren i-a fost atribuit număr cadastral. Mai exact, până nu s-a interesat de acest teren Pavel Filip.

...în vizorul lui Filip

Pe 20 noiembrie 2018, Guvernul condus la acea vreme de Pavel Filip a emis instrucțiunea cu nr.22-06-9711, prin care a solicitat înstrăinarea prin schimb a actualului sediu al Consulatul RM la Odessa. Se întâmpla la câteva luni după ce Vladimir Andronache, la insistențele lui Pavel Filip, vizitase de mai multe ori Consulatul din Odessa, inclusiv împreună cu Carolina Andriuță, o persoană controversată din anturajul deputatului PD despre care mass-media a scris anterior că a fost implicată în mai multe scheme de corupție.

Peste câteva luni, la data de 07.02.2019, Filip, fiind șeful Guvernului creează un Grup de lucru din reprezentanții MAEIE, Ministerului Economiei și a Agenției Proprietății Publice pentru a identifica variante de clădiri pentru a face schimb. În paralel, Filip deja se ocupa de acest subiect încă din septembrie 2018. Secretarul de stat de la acea vreme, Mihai Căpățână, comunica activ cu consulul Republicii Moldova la Odessa, Sergiu Șeptelici. Acesta din urmă primește indicații de la Căpățână să coordoneze subiectul schimbului de imobile “cu Vlad și Carolina”. De menționat că Mihai Căpățână nu ar fi făcut un pas dacă nu avea aprobarea sau indicații de la Pavel Filip.

Schemă de escrocherie și trafic de influență

Pe Pavel Filip nu-l interesa casa, ci terenul de 41 de ari care este evaluat la circa 4 mln dolari și pe care, după cum vom vedea, Guvernul nu-l menționează în niciun document. Toată șmecheria acestei scheme era că cel care devine proprietarul casei, devine și proprietarul terenului, o acțiune ilicită de altfel. Iar pentru a deveni proprietar, era suficient să ai o casă la schimb, o comisie pe care s-o influențezi și, desigur, să fii prim-ministru.

Loading...


Astfel, Filip, profitând de funcția de prim-ministru pune schema în aplicare. Prin Andronache, identifică o casă în orașul Odessa, pe str. Tinista 6/4 A. Din corespondența Consulului cu Andronache, pe care sursa noastră, care a solicitat anonimatul, nu vrea deocamdată s-o publice, ultimul îi raportează deputatului PD despre cum i-a dus pe membrii comisiei să vadă mai multe case, iar la final le-a arătat “casa cu pricina”, care le-a plăcut foarte mult.

“Casa cu pricina” este și recomandarea grupului de selectare și evaluare, conform raportul prezentat prim-ministrului Pavel Filip pe data de la 20.02.2019.

Pe 22 februarie 2019, Andronache cumpără imobilul de pe str. Tinista 6/4 A prin persoane interpuse, care a fost evaluat la același preț cu clădirea consulatului RM, la o compania recomandată de Carolina Andriuță. De menționat că imobilul Consulatului țării noastre în Odessa a fost evaluat la 485429 dolari, conform agenției Analitic, din Odessa. Nimic însă nu se pomenește de teren.

Peste 5 zile, pe 27 februarie 2019, Guvernul Filip adoptă o hotărâre de Guvern prin care oferă, la schimb, clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa, pe clădirea de pe str. Tinysta nr.6/4-A Motivul - sediul consulatului, care era inițial parte a sanatoriului “Moldova”, se află într-o stare dezastruoasă. În hotărârea Guvernului nu se menționează însă nimic despre terenul de 41 de ari pe care este amplasat imobilul. Astfel, Pavel Filip era pe cale să devină indirect proprietarul unui teren și a unui imobil în valoare totală de circa 4 mln dolari, investind doar circa 500 mii USD.

Planul, dat peste cap de schimbarea guvernării

Filip nu reușește însă să ducă lucrurile până la capăt deoarece procedurile tehnice au durat mult în Ucraina, între timp cade guvernul condus de el, iar noul ministru de externe Aureliu Ciocoi cere abrogarea hotărârii guvernului Filip pe motiv că ar fi mai multe abateri - aici proiectul de pe site-ul Cancelariei.

Ciocoi formează o nouă comisie de evaluare și atrage atenția, în special, la prețul real al imobilului pe care vrea să-l ia la schimb Republica Moldova, care este de circa 5 ori mai mic decât a fost evaluat de compania indicată de omul lui Filip - 90 de mii dolari și nu 500 mii dolari. Reiese că Pavel Filip și cei implicați în schema de escrocherie au vrut nu doar să acapareze terenul, dar și să câștige câteva sute de mii de dolari din evaluarea la un preț mult mai mare a casei de pe str. Tinysta nr.6/4-A. Totodată, Ciocoi atrage atenția că această tranzacție de vânzare - cumpărare a ridicat și suspiciuni referitoare la identitatea reală a proprietarului.

Care-i interesul lui Chicu?

Este interesant că guvernul Chicu nu a anulat până în prezent această hotărâre de Guvern, ceea ce demonstrează că și acest guvern acoperă schema fie din interese politice, fie personale. De asemenea, până acum nimeni nu a solicitat să fie investigată implicarea MAEIE și a altor instituții și persoane în această schemă de escrocherie, dar și abuzul de putere și traficul de influență exercitat de Pavel Filip în acest caz. O să vedem care vor fi acțiunile Procuraturii Generale după publicarea acestui articol. Or, în mod normal, ar trebui să se autosesizeze și să investigheze această schemă pusă la cale de fostul prim-ministru democrat.

Acest caz care nu se știe până la urmă cum se va termina arată cât de bine organizată este gruparea lui Filip, dar și cum traficul de influență și statutul de prim-ministru l-a ajutat și poate îl ajută în continuare să jefuiască Republica Moldova.  

SURSA: https://telegra.ph 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Iulie 2020, ora: 10:06 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Iulie 2020, ora: 10:06

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 09:57

VIDEO / Și-a lăsat BMW-ul în mijlocul străzii, timp de 10 minute, ca să-și ia o cafea

VIDEO / Și-a lăsat BMW-ul în mijlocul străzii, timp de 10 minute, ca să-și ia o cafea

Un tânăr cu un autoturism BMW înmatriculat în Vrancea a uitat de orice regulă de circulație și a lăsat mașina pe Calea Victoriei din București ca să-și ia o cafea.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 14 Iulie 2020, ora: 09:51

690 de MILIOANE de oameni suferă de foame, iar pandemia ar putea împinge alte zeci de milioane în foamete cronică

690 de MILIOANE de oameni suferă de foame, iar pandemia ar putea împinge alte zeci de milioane în foamete cronică

 Agenţiile ONU au estimat că aproape 690 de milioane de oameni - aproape 9% din populaţia lumii - au suferit de foame anul trecut. Numărul reprezintă o creştere cu 10 milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 şi este cu aproape 60 de milioane mai mare decât în 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 Iulie 2020, ora: 08:57

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 08:36

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 14 IULIE 2020. Punct de cotitură pentru zodii

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 14 IULIE 2020. Punct de cotitură pentru zodii

 Soarele face opozitie cu Jupiter in Capricorn, marcand un punct de cotitura major. Jupiter si Pluto sunt strans legati de pandemia Covid-19, iar 14-15 iulie marcheaza o borna importanta. Este timpul sa iti faci o imagine de ansamblu asupra ultimelor sase luni si sa decizi cea mai buna cale...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Iulie 2020, ora: 08:18

„Lupul paznic la oi”. Cine este personajul cu reputație negativă care repară grădinițele din Chișinău

„Lupul paznic la oi”. Cine este personajul cu reputație negativă care repară grădinițele din Chișinău

Peste 100 de milioane de lei urmează să cheltuie în acest an Primăria Chișinău pentru reparația capitală sau parțială a grădinițelor din municipiu. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Iulie 2020, ora: 08:14 de Alecu Reniță

Sperietoarea care îl poate salva pe Dodon

Sperietoarea care îl poate salva pe Dodon Foto: simbol

Toţi cei care au încercat în ultimii 7-8 ani să abordeze în spaţiul public alte subiecte de importanţă majoră decât Plahotniuk erau etichetaţi ca oamenii oligarhului. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Iulie 2020, ora: 08:02

PAS va decide la sâmbătă dacă va semna moțiunea de cenzură inițiată de Platforma DA

PAS va decide la sâmbătă dacă va semna moțiunea de cenzură inițiată de Platforma DA

Partidul Acțiune și Solidaritate va decide la sfârșitul săptămânii dacă va semna moțiunea de cenzură împotriva actualului Guvern, inițiată de Platforma DA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Iulie 2020, ora: 07:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)