Astăzi 6 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 5 Iulie 2020
Abonamente

Politică 1 Iunie 2020, ora 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Marime Font

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari. Planul a fost zădărnicit de schimbarea guvernării în iunie 2019, însă soarta clădirii și a terenului rămâne deocamdată incertă, iar Republica Moldova riscă în continuare să piardă milioanele de dolari. 

Mai jos vom descrie cu lux de amănunte cum Pavel Filip s-a folosit de funcția de premier și l-a folosit ca executor pe deputatul Vladimir Andronache, pentru a deposeda statul de un imobil cu teren aferent de 41 de ari amplasat în cea mai scumpă regiune a orașului Odessa.

Milioanele MAEIE de pe malul mării

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene deține în proprietate o clădire în orașul Odessa, pe strada Makaro Posmitnogo 2/2 b, în una din cele mai scumpe - zona de litoral Arcadia. În clădire se află de mai mulți ani sediul Consulatului Republicii Moldova în Odessa. Statul Republica Moldova este proprietar și al terenului aferent, de 41 de ari, doar că abia în vara lui 2019 acestui teren i-a fost atribuit număr cadastral. Mai exact, până nu s-a interesat de acest teren Pavel Filip.

...în vizorul lui Filip

Pe 20 noiembrie 2018, Guvernul condus la acea vreme de Pavel Filip a emis instrucțiunea cu nr.22-06-9711, prin care a solicitat înstrăinarea prin schimb a actualului sediu al Consulatul RM la Odessa. Se întâmpla la câteva luni după ce Vladimir Andronache, la insistențele lui Pavel Filip, vizitase de mai multe ori Consulatul din Odessa, inclusiv împreună cu Carolina Andriuță, o persoană controversată din anturajul deputatului PD despre care mass-media a scris anterior că a fost implicată în mai multe scheme de corupție.

Peste câteva luni, la data de 07.02.2019, Filip, fiind șeful Guvernului creează un Grup de lucru din reprezentanții MAEIE, Ministerului Economiei și a Agenției Proprietății Publice pentru a identifica variante de clădiri pentru a face schimb. În paralel, Filip deja se ocupa de acest subiect încă din septembrie 2018. Secretarul de stat de la acea vreme, Mihai Căpățână, comunica activ cu consulul Republicii Moldova la Odessa, Sergiu Șeptelici. Acesta din urmă primește indicații de la Căpățână să coordoneze subiectul schimbului de imobile “cu Vlad și Carolina”. De menționat că Mihai Căpățână nu ar fi făcut un pas dacă nu avea aprobarea sau indicații de la Pavel Filip.

Schemă de escrocherie și trafic de influență

Pe Pavel Filip nu-l interesa casa, ci terenul de 41 de ari care este evaluat la circa 4 mln dolari și pe care, după cum vom vedea, Guvernul nu-l menționează în niciun document. Toată șmecheria acestei scheme era că cel care devine proprietarul casei, devine și proprietarul terenului, o acțiune ilicită de altfel. Iar pentru a deveni proprietar, era suficient să ai o casă la schimb, o comisie pe care s-o influențezi și, desigur, să fii prim-ministru.

Loading...


Astfel, Filip, profitând de funcția de prim-ministru pune schema în aplicare. Prin Andronache, identifică o casă în orașul Odessa, pe str. Tinista 6/4 A. Din corespondența Consulului cu Andronache, pe care sursa noastră, care a solicitat anonimatul, nu vrea deocamdată s-o publice, ultimul îi raportează deputatului PD despre cum i-a dus pe membrii comisiei să vadă mai multe case, iar la final le-a arătat “casa cu pricina”, care le-a plăcut foarte mult.

“Casa cu pricina” este și recomandarea grupului de selectare și evaluare, conform raportul prezentat prim-ministrului Pavel Filip pe data de la 20.02.2019.

Pe 22 februarie 2019, Andronache cumpără imobilul de pe str. Tinista 6/4 A prin persoane interpuse, care a fost evaluat la același preț cu clădirea consulatului RM, la o compania recomandată de Carolina Andriuță. De menționat că imobilul Consulatului țării noastre în Odessa a fost evaluat la 485429 dolari, conform agenției Analitic, din Odessa. Nimic însă nu se pomenește de teren.

Peste 5 zile, pe 27 februarie 2019, Guvernul Filip adoptă o hotărâre de Guvern prin care oferă, la schimb, clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa, pe clădirea de pe str. Tinysta nr.6/4-A Motivul - sediul consulatului, care era inițial parte a sanatoriului “Moldova”, se află într-o stare dezastruoasă. În hotărârea Guvernului nu se menționează însă nimic despre terenul de 41 de ari pe care este amplasat imobilul. Astfel, Pavel Filip era pe cale să devină indirect proprietarul unui teren și a unui imobil în valoare totală de circa 4 mln dolari, investind doar circa 500 mii USD.

Planul, dat peste cap de schimbarea guvernării

Filip nu reușește însă să ducă lucrurile până la capăt deoarece procedurile tehnice au durat mult în Ucraina, între timp cade guvernul condus de el, iar noul ministru de externe Aureliu Ciocoi cere abrogarea hotărârii guvernului Filip pe motiv că ar fi mai multe abateri - aici proiectul de pe site-ul Cancelariei.

Ciocoi formează o nouă comisie de evaluare și atrage atenția, în special, la prețul real al imobilului pe care vrea să-l ia la schimb Republica Moldova, care este de circa 5 ori mai mic decât a fost evaluat de compania indicată de omul lui Filip - 90 de mii dolari și nu 500 mii dolari. Reiese că Pavel Filip și cei implicați în schema de escrocherie au vrut nu doar să acapareze terenul, dar și să câștige câteva sute de mii de dolari din evaluarea la un preț mult mai mare a casei de pe str. Tinysta nr.6/4-A. Totodată, Ciocoi atrage atenția că această tranzacție de vânzare - cumpărare a ridicat și suspiciuni referitoare la identitatea reală a proprietarului.

Care-i interesul lui Chicu?

Este interesant că guvernul Chicu nu a anulat până în prezent această hotărâre de Guvern, ceea ce demonstrează că și acest guvern acoperă schema fie din interese politice, fie personale. De asemenea, până acum nimeni nu a solicitat să fie investigată implicarea MAEIE și a altor instituții și persoane în această schemă de escrocherie, dar și abuzul de putere și traficul de influență exercitat de Pavel Filip în acest caz. O să vedem care vor fi acțiunile Procuraturii Generale după publicarea acestui articol. Or, în mod normal, ar trebui să se autosesizeze și să investigheze această schemă pusă la cale de fostul prim-ministru democrat.

Acest caz care nu se știe până la urmă cum se va termina arată cât de bine organizată este gruparea lui Filip, dar și cum traficul de influență și statutul de prim-ministru l-a ajutat și poate îl ajută în continuare să jefuiască Republica Moldova.  

SURSA: https://telegra.ph 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)