Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:59
Abonamente

Actualitate 3 Octombrie 2019, ora 12:11

Cum a fost tras pe sfoară Dorin Dusciac de către Maia Sandu în alegerile parlamentare din februarie 2019?

Marime Font

 Candidatul Partidului Unitărții Naționale (PUN) la alegerile parlamentare pe circumscripția nr.50, Dorin Dusciac a povestit într-un interviu pentru DESCHIDE.MD despre cum la alegerile parlamentare din 24 februarie a fost tras pe sfoară de către Maia Sandu, despre poziționarea sa la acest moment față de blocul ACUM, dar și despre necesitatea unificării voturilor unioniștilor în diasporă.

 Domnule Dorin Dușciac, în alegerile din 24 februarie Dvs ați avut intenția de a candida, însă înainte de începerea perioadei electorale propriu-zise v-ați retras candidatura în favoarea doamnei Maia Sandu. De ce ați făcut acest lucru?

Într-adevăr, la alegerile parlamentare precedente mi-am anunțat intenția de a candida foarte devreme, pe 31 August 2018, de Ziua Limbii Române. Peste câteva luni, în decembrie, în societate erau la modă discuțiile despre „filtrele de integritate și meritocrație” ale Blocului ACUM. Erau invitate să treacă acele filtre și persoane care nu făceau parte din bloc. Am urmat îndemnul respectiv, și mi-am depus dosarul „la filtre”, pe circumscripția nr. 50. La sfârșitul lunii decembrie am avut o discuție cu doamna Maia Sandu, dânsa mi-a spus că au fost în total trei candidați care au trecut acele filtre pe circumscripția nr. 50: eu, un domn din Italia, și Oleg Brega. Din cei trei eu m-am clasat pe primul loc în competiție, însă... „a fost luată decizia că pe circumscripția Diasporei din Europa de Vest să fie înaintată candidatura dânsei”. Am întrebat-o atunci: și cum rămâne cu concursul? De ce atunci a mai fost organizat un concurs, dacă învingătorul a fost lipsit de „premiu”? Doamna Sandu a replicat atunci, că decizia ei de a candida este rezultatul unei discuții colective, la nivelul conducerii partidului PAS. Așa și nu am înțeles cum funcționau acele „filtre”, dacă oricum toate deciziile erau luate in fine de aparatul de partid. Evoluțiile ulterioare aveau să arate că nu a fost primul concurs falsificat chiar de cei care l-au organizat. În acea perioadă am decis să nu fac publice detaliile acelei discuții, pentru a evita speculațiile din partea puterii, și pentru a nu-i afecta doamnei Sandu imaginea de politician integru.

Atunci, la finele anului 2018, Partidul Unității Naționale a anunțat că nu participă în alegeri și că susține Blocul ACUM. Astăzi acea decizie este uneori criticată. Ce ne puteți spune la acest capitol?

Consider că nu putem judeca situația de atunci prin prisma realităților din prezent, și invers. La sfârșitul anului 2018, când a fost făcut anunțul respectiv, Blocul ACUM era singura formațiune politică de centru-dreapta capabilă să treacă în Parlament. Lucru care s-a și întâmplat: niciun alt partid de pe acest eșichier nu a depășit pragul electoral și nu a învins în vreo circumscripție uninominală. În condițiile de anul trecut, ACUM era singura forță capabilă să lupte eficient împotriva regimului lui Plahotniuc, care sufoca democrația din Republica Moldova. Prin urmare, sprijinul pentru Blocul ACUM în alegerile din 24 februarie a fost un pas corect, conștient și matur din punct de vedere politic. Prin acest gest noi am pus interesul național înaintea ambițiilor personale și prin asta am demonstrat că se poate face politică în mod rațional, nu doar pornind de la interese strict personale.

Loading...


Regretați acum acel gest? Cum vă poziționați în prezent față de Blocul ACUM?

Nu, nu am motive să regret acea decizie. Reiterez: în condițiile de atunci opțiunea mea și a Partidului Unității Naționale a fost una corectă. Ceea ce a urmat nu a mai depins de mine, sau de noi ca partid. Odată cu înlăturarea regimului lui Plahotniuc Blocul ACUM și-a atins obiectivul său major, și și-a epuizat resursele. Coaliția nefirească cu PSRM-ul lui Igor Dodon, gafele monumentale pe care le-au comis în ultimele luni, concursurile publice trucate sau ratate, cedarea în favoarea socialiștilor a instituțiilor cheie care țin de securitatea statului au însemnat, din păcate, re-intrarea Republicii Moldova în sfera de influență rusească. Prin favorizarea acestor lucruri Blocul ACUM a demonstrat că și-a atins limitele în politică, și că este necesar să trecem la etapa următoare, de revenire pe direcția europeană și de apropiere reală de România și de Occident. Blocul ACUM a demonstrat că nu are o viziune politică pe termen mediu sau lung, și că nu este pregătit pentru actul guvernării în interesul cetățenilor.

Totuși, cei de la ACUM insistă pe necesitatea continuării coaliției cu PSRM, pentru „a dezoligarhiza” Republica Moldova...

Este o iluzie! Așa-numita „dezoligarhizare” nu poate fi făcută de către oameni compromiși, cu grave probleme de integritate. Mai mult de jumătate din deputații majorității actuale sunt socialiști – mulți dintre ei implicați în scheme de corupție, în scheme de afaceri cu statul. Ultimele evenimente au demonstrat că aceștia perpetuiază de fapt schemele fostului regim, dar deja în interesul lor pecuniar. O spuneau și tinerii din Republica Moldova în cadrul unui protest care a avut loc recent: „asta nu e dezoligarhizare!”. În prezent trebuie să trecem la o altă etapă în politica noastră. A venit momentul ca unionismul și forțele pro-europene și pro-românești să-și croiască propria soartă și să scoată Republica Moldova din țarcul rusesc.

Pe circumscripția nr. 50 (Diaspora la Vest de Republica Moldova) candidează cel puțin 6 candidați unioniști din totalul de 11 concurenți. De ce iarăși segmentul unionist este dezbinat, și ce putem face pentru a unifica voturile unioniștilor din Diasporă?

Cu o săptămâna în urmă am lansat un Apel public concurenților unioniști, în vederea inițierii unui dialog pentru identificarea unui singur candidat unionist care ar fi capabil să câștige alegerile pe această circumscripție. Din păcate, până în prezent nu am avut niciun răspuns pozitiv la acest demers. Unii chiar au criticat și au atacat în termeni duri această intenție a mea. Nu cred că dezbinarea poate ajuta cauza unionistă. Dincolo de partide și alegeri avem cu toții un scop comun – Unirea celor două state românești, iar un unionist sincer nu refuză niciodată o propunere de unificare a forțelor naționale. Dialogul este baza unei politici moderne, cu adevărat eficiente și care este făcută în interesul celor mulți și nu în scopuri personale. Se zice că speranța moare ultima, până la alegeri mai este timp pentru ca un astfel de dialog să aibă loc și în cursă să rămână un singur unionist. Profit de această ocazie, și reiterez apelul meu: UNIRE, UNIONIȘTI!

 deschide.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)