Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 28 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2019, ora 09:09

Cum au apărut „Balcanii“, povestea unei denumiri inventate. Occidentalii vedeau această zonă ca pe un pol al sălbăticiei şi violenţei

Marime Font

În urmă cu 200 de ani, „Balcanii“ nu existau. Evident, este vorba despre sintagma care denumeşte regiunea geopolitică de la sud de Dunăre, dar şi zonele influenţate cultural de aceasta. Acest termen este relativ nou şi a fost ales acum aproximativ o sută de ani pentru a descrie o zonă văzută de occidentali drept violentă, barbară şi fundamentalistă.

”Balcanii” este o sintagmă folosită astăzi la discreţie pentru a descrie fie o realitate geo-politică, fie o anumită realitate socio-culturală. Mulţi nici măcar nu ştiu la ce se referă cu exactitate când folosesc cu uşurinţă expresii de genul ”mix balcanic”, cultură balcanică”, ”balcanisme” sau ”stil balcanic”. De altfel, ”Balcanii” sunt recenţi şi aşa cum arată o serie de specialişti nici nu descriu cu totul realităţile de la sud de Dunăre.

Este pur şi simplu o expresie inventată de occidentali pentru a descrie o regiune ambiguă pe care o considerau primitivă, ciudată şi mai ales violentă. Pentru oamenii de acum 150 de ani, balcanic însemna agresiv, necivilizat. Odată inventată şi impusă, sintagma de balcanic şi Balcanii a devenit o etichetă greu de schimbat, care a ajuns să definească o regiune multietnică şi multiculturală, care şi astăzi încearcă să-şi impună propria identitate.

Loading...


De la ”Turcia Europeană” la ”Balcani”, o eroare geografică valabilă şi astăzi

Aşa cum arată specialistul Mark Mazower, ”Balcanii” nici măcar nu existau acum 200 de ani. Nimeni nu cunoştea această denumire. Zona de la sud de Dunăre, aferentă Bulgariei, Serbiei, Macedoniei, Muntenegrului, Bosniei, Albaniei şi Greciei de astăzi, purta numele de ”Turcia europeană”, fiind o zonă integrată Imperiului Otoman. De altfel, otomanii îi spuneau simplu Rumelia unei părţi din aceasta. Pentru occidentalii erudiţi, Balcanii de astăzi erau fie Moesia, Tracia, Macedonia sau Epir, denumiri consacrate din antichitate şi până în secolul al XIX lea. Abia în secolul al XIX-lea apare din neant ”balcanul”. Este un cuvânt care apare pentru prima dată în notările unui călător din 1854 care traversa zona Bulgariei de astăzi. Acesta spune la un moment dat că ”urma să traversăm un balcan”. Iar mai departe acelaşi călător spune că în limba localnicilor ”balcan” însemna, de fapt, o creastă muntoasă.

”Aşteptările mele au crescut auzind că urma să traversăm un balcan. Dar am descoperit în scurt timp că acest nume pompos se referea doar la o creastă care despărţea apele sau o trecătoare montană fără să dea naştere unui peisaj măreţ sau romantic”, preciza acesta.

În scurt timp denumirea de ”Balcani” a ajuns să desemeneze întregul lanţ muntos care străbătea regiunea, cunoscut în Antichitate drept Munţii Haemus. Mai apoi, aşa cum arată Mazower, geografii occidentali, în mod eronat, au extins denumirea întregii regiuni, incluzând aici chiar şi Principatele Române, la acea vreme vasale ale Imperiului Otoman. ”Până la acel moment( n.r. sf sec XIX) o mână de geografi extinseseră deja termenul la întreaga regiune, mai mult dintr-o supoziţie greşită şi anume că lanţul balcanic se întindea de-a lungul Peninsulei din sud-estul Europei”, precizează Mark Mazower în lucrarea ”Balcanii”.

Această regiune ajunsese în atenţia opiniei publice din Europa de Vest cu ocazia Războaielor ruso-turce din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, dar şi anterior, cu ocazia revoltelor populaţiilor din această zonă împotriva stăpânirii otomane. Până la acea dată, ”Balcanii” erau doar ”Turcia europeană” sau Rumelia, o regiune puţin cunoscută şi puţin vizitată de locuitorii regiunilor considerate civilizate. În cele din urmă, la începutul secolului XX, regiunea a fost numită oficial ”Balcanii” sau Peninsula Balcanică şi cuprindea toate naţiunile care au făcut parte din ”Turcia europeană”, inclusiv Regatul României. ”Pământurile pe care ultima generaţie de geografi le descriseseră drept ”Turcia europeană”, dar pe care noile schimbări politice ne-au obligat să le redenumim. Termenul folosit este ”Penisula Balcanică” sau pur şi simplu ”Balcanii”, se arăta într-o lucrare din 1917 care tratat ”Chestiunea Orientală”.

O zonă obscură scoasă din anonimat de războaie şi revolte

Populaţiile din ”Turcia Europeană” erau practic necunoscute occidentalilor. Nimeni nu-şi imagina, nici măcar în secolul al XIX-lea că în regiunea proaspăt botezată, la acea vreme, ”Balcanii”, existau mai multe popoare cu propriile lor vise de independenţă şi autodeterminare. De altfel, simpla idee că există popoare care-şi doreau independenţa în Balcani stârnea hohote de râs în saloanele aristocratice sau cercurile politice europene. ”Până şi în zilele noastre nu auzim adesea oameni întrebând cui aparţin populaţiile creştine din Turcia? Să fie vorba de Rusia, Austria, Franţa? Şi atunci când un visător răspunde ”Aceste populaţii îşi aparţin lor înseşi”, cât amuzament şi câtă milă nu încap într-o asemenea utopie”, scria un intelectual francez de la jumătatea secolului al XIX-lea. Singurul lucru care se ştia despre aceste populaţii era religia lor comună şi majoritară. Occidentalii ştiau că este vorba despre populaţii ortodoxe. În consecinţă, din punctul de vedere al central şi vest-europenilor, trebuiau să fie fie slavi, fie greci.

Despre alte populaţii cu denumiri şi culturi distincte, nu se ştia mai nimic. Nici măcar despre Principatele Române, intrate doar în atenţia celor care călătoreau în zonă sau a militarilor care participau la diferitele conflicte disputate între ruşi, turci şi austrieci în această regiune. ”Până destul de târziu toţi ortodocşii de sub turci apăreau în ochii majorităţii europenilor drept greci”, scria istoricul britanic Freeman în 1877.

De altfel, şi Karl Ritter, un cunoscut intelectual german, propunea ca regiunea să se numeasă ”Peninsula Grecească”. Pentru alţi savanţii ai perioadei, dar şi pentru mulţi oameni politici, Balcanii erau o mare slavă de religie ortodoxă. Tocmai de aceea mulţi politici ai vremii îşi imaginau că la un moment dat ”Turcia Europeană” se va împărţi într-o confederaţie a slavilor şi într-una a grecilor. ”Mult după apariţia naţionalismului slav, era dificil de intuit ce tipuri de state şi naţiuni vor urma turcilor. Unii comentatori îşi imaginau o multitudine de state creştine autonome, aflate sub suzeranitate otomană, în timp ce alţii preconizau împărţirea regiunii într-o federaţie a slavilor de sud şi un stat grec. Aproape nimeni nu a anticipat fragmentarea care a avut loc în realitate”, scrie Mazower.

De altfel, revoltele populaţiilor din ”Turcia europeană” şi interesul rusesc în zonă, cel care, de altfel, a şi provocat ultimul război ruso-turc, a atras atenţia asupra acestui teritoriu obscur şi foarte puţin cunoscut. Scuturarea jugului turcesc şi formarea de naţiuni independente precum Grecia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru sau Regatul României au atras atenţia opiniei publice europene şi au stârnit curiozitatea. Zona a devenit şi mai interesantă odată cu luptele pentru putere între noile naţiuni balcanice.

Odată cu dispariţia ”Turciei Europene” pentru intelectualii, dar şi oamenii de stat europeni apărea ca o necesitate redefinirea şi mai ales redenumirea acestei zone.Aşa a fost impusă noţiunea de Peninsulă Balcanică sau Balcani. Evident, a existat şi o opoziţie a unor geografi ai vremii. ”Această regiune este numită în mod greşit Peninsula Balcanică”, scria un intelectual bulgar de la sfârşitul secolului al XIX lea. De aceeşi părere era şi un contemporan armean care spunea că de fapt zona poartă numele de Penisula Sud-Est Europeană şi în niciun caz Peninsula Balcanică.

O zonă violentă şi primitivă

Această regiune necunoscută şi abia descoperită pentru restul europenilor a devenit un adevărat generator de subiecte bune pentru scriitori, regizori, dar şi pentru bârfitori sau amatori de senzaţional. Imediat, în jurul ”Balcanilor” s-a creat o adevărată mitologie şi o încărcătură mare de prejudecăţi şi păreri preconcepute. În ciuda faptului că în regiune se aflau mai multe naţiuni independente cu tradiţiile şi obiceiurile lor, zona balcanică a fost percepută de restul europenilor din secolul XIX şi începutul secolului XX ca un tot unitar cultural şi social. Pentru aceştia, ”Balcanii” erau o regiune violentă, primitivă, dominată de o patimă aparte pentru sânge şi revoltă.

”De la bun început, noţiunea de Balcani a fost mai mult decât un concept geografic. Termenul, spre deosebire de precursorii săi, era încărcat de conotaţii negative - violenţă, sălbăticie, primitivism - într-o măsură pentru care e greu de găsit un echivalent.”, preciza Mazower în ”Balcanii”. În secolul al XIX-lea, regiunea balcanilor căpătase denumirea peiorativă de ”Europa sălbatică”,despre care europenii îşi imaginau că era populată cu haiduci, regicizi şi revoluţionari sângeroşi şi sălbatici. ”De ce Europa Sălbatică? Pentru că...termenul descrie cu acurateţe ţările sălbatice lipsite de legi dintre Adriatica şi Marea Neagră”, preciza Harry de Windt în anul 1907. De altfel, aceeaşi viziune asupra Balcanilor a fost reflectată pe parcursul secolului XX şi în literatură sau cinematografie. ”Violenţa era singurul lucru pe care îl ştiam despre Balcani”, scria Rebecca West în jurnalul său de călătorie.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING/// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING/// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Ianuarie 2020, ora: 20:00 de Silviu Tănase

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Campania electorală pentru Alegerea Președintelui R. Moldova nu va fi influențată de toată această gâlceavă din jurul candidaturilor pentru mandatul de deputat din circumscripția Hâncești. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Ianuarie 2020, ora: 19:59

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 13:12

 Ciorbarii erau atât de importanți în cazărmile de soldați turci, încât și-n zilele noastre cuvântul este sinonim pentru „șmecher” în comunitățile musulmane din România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 13:00

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Ianuarie 2020, ora: 07:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 06:00

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 01:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)