Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:38
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2019, ora 09:09

Cum au apărut „Balcanii“, povestea unei denumiri inventate. Occidentalii vedeau această zonă ca pe un pol al sălbăticiei şi violenţei

Marime Font

În urmă cu 200 de ani, „Balcanii“ nu existau. Evident, este vorba despre sintagma care denumeşte regiunea geopolitică de la sud de Dunăre, dar şi zonele influenţate cultural de aceasta. Acest termen este relativ nou şi a fost ales acum aproximativ o sută de ani pentru a descrie o zonă văzută de occidentali drept violentă, barbară şi fundamentalistă.

”Balcanii” este o sintagmă folosită astăzi la discreţie pentru a descrie fie o realitate geo-politică, fie o anumită realitate socio-culturală. Mulţi nici măcar nu ştiu la ce se referă cu exactitate când folosesc cu uşurinţă expresii de genul ”mix balcanic”, cultură balcanică”, ”balcanisme” sau ”stil balcanic”. De altfel, ”Balcanii” sunt recenţi şi aşa cum arată o serie de specialişti nici nu descriu cu totul realităţile de la sud de Dunăre.

Este pur şi simplu o expresie inventată de occidentali pentru a descrie o regiune ambiguă pe care o considerau primitivă, ciudată şi mai ales violentă. Pentru oamenii de acum 150 de ani, balcanic însemna agresiv, necivilizat. Odată inventată şi impusă, sintagma de balcanic şi Balcanii a devenit o etichetă greu de schimbat, care a ajuns să definească o regiune multietnică şi multiculturală, care şi astăzi încearcă să-şi impună propria identitate.


De la ”Turcia Europeană” la ”Balcani”, o eroare geografică valabilă şi astăzi

Aşa cum arată specialistul Mark Mazower, ”Balcanii” nici măcar nu existau acum 200 de ani. Nimeni nu cunoştea această denumire. Zona de la sud de Dunăre, aferentă Bulgariei, Serbiei, Macedoniei, Muntenegrului, Bosniei, Albaniei şi Greciei de astăzi, purta numele de ”Turcia europeană”, fiind o zonă integrată Imperiului Otoman. De altfel, otomanii îi spuneau simplu Rumelia unei părţi din aceasta. Pentru occidentalii erudiţi, Balcanii de astăzi erau fie Moesia, Tracia, Macedonia sau Epir, denumiri consacrate din antichitate şi până în secolul al XIX lea. Abia în secolul al XIX-lea apare din neant ”balcanul”. Este un cuvânt care apare pentru prima dată în notările unui călător din 1854 care traversa zona Bulgariei de astăzi. Acesta spune la un moment dat că ”urma să traversăm un balcan”. Iar mai departe acelaşi călător spune că în limba localnicilor ”balcan” însemna, de fapt, o creastă muntoasă.

”Aşteptările mele au crescut auzind că urma să traversăm un balcan. Dar am descoperit în scurt timp că acest nume pompos se referea doar la o creastă care despărţea apele sau o trecătoare montană fără să dea naştere unui peisaj măreţ sau romantic”, preciza acesta.

În scurt timp denumirea de ”Balcani” a ajuns să desemeneze întregul lanţ muntos care străbătea regiunea, cunoscut în Antichitate drept Munţii Haemus. Mai apoi, aşa cum arată Mazower, geografii occidentali, în mod eronat, au extins denumirea întregii regiuni, incluzând aici chiar şi Principatele Române, la acea vreme vasale ale Imperiului Otoman. ”Până la acel moment( n.r. sf sec XIX) o mână de geografi extinseseră deja termenul la întreaga regiune, mai mult dintr-o supoziţie greşită şi anume că lanţul balcanic se întindea de-a lungul Peninsulei din sud-estul Europei”, precizează Mark Mazower în lucrarea ”Balcanii”.

Această regiune ajunsese în atenţia opiniei publice din Europa de Vest cu ocazia Războaielor ruso-turce din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, dar şi anterior, cu ocazia revoltelor populaţiilor din această zonă împotriva stăpânirii otomane. Până la acea dată, ”Balcanii” erau doar ”Turcia europeană” sau Rumelia, o regiune puţin cunoscută şi puţin vizitată de locuitorii regiunilor considerate civilizate. În cele din urmă, la începutul secolului XX, regiunea a fost numită oficial ”Balcanii” sau Peninsula Balcanică şi cuprindea toate naţiunile care au făcut parte din ”Turcia europeană”, inclusiv Regatul României. ”Pământurile pe care ultima generaţie de geografi le descriseseră drept ”Turcia europeană”, dar pe care noile schimbări politice ne-au obligat să le redenumim. Termenul folosit este ”Penisula Balcanică” sau pur şi simplu ”Balcanii”, se arăta într-o lucrare din 1917 care tratat ”Chestiunea Orientală”.

O zonă obscură scoasă din anonimat de războaie şi revolte

Populaţiile din ”Turcia Europeană” erau practic necunoscute occidentalilor. Nimeni nu-şi imagina, nici măcar în secolul al XIX-lea că în regiunea proaspăt botezată, la acea vreme, ”Balcanii”, existau mai multe popoare cu propriile lor vise de independenţă şi autodeterminare. De altfel, simpla idee că există popoare care-şi doreau independenţa în Balcani stârnea hohote de râs în saloanele aristocratice sau cercurile politice europene. ”Până şi în zilele noastre nu auzim adesea oameni întrebând cui aparţin populaţiile creştine din Turcia? Să fie vorba de Rusia, Austria, Franţa? Şi atunci când un visător răspunde ”Aceste populaţii îşi aparţin lor înseşi”, cât amuzament şi câtă milă nu încap într-o asemenea utopie”, scria un intelectual francez de la jumătatea secolului al XIX-lea. Singurul lucru care se ştia despre aceste populaţii era religia lor comună şi majoritară. Occidentalii ştiau că este vorba despre populaţii ortodoxe. În consecinţă, din punctul de vedere al central şi vest-europenilor, trebuiau să fie fie slavi, fie greci.

Despre alte populaţii cu denumiri şi culturi distincte, nu se ştia mai nimic. Nici măcar despre Principatele Române, intrate doar în atenţia celor care călătoreau în zonă sau a militarilor care participau la diferitele conflicte disputate între ruşi, turci şi austrieci în această regiune. ”Până destul de târziu toţi ortodocşii de sub turci apăreau în ochii majorităţii europenilor drept greci”, scria istoricul britanic Freeman în 1877.

De altfel, şi Karl Ritter, un cunoscut intelectual german, propunea ca regiunea să se numeasă ”Peninsula Grecească”. Pentru alţi savanţii ai perioadei, dar şi pentru mulţi oameni politici, Balcanii erau o mare slavă de religie ortodoxă. Tocmai de aceea mulţi politici ai vremii îşi imaginau că la un moment dat ”Turcia Europeană” se va împărţi într-o confederaţie a slavilor şi într-una a grecilor. ”Mult după apariţia naţionalismului slav, era dificil de intuit ce tipuri de state şi naţiuni vor urma turcilor. Unii comentatori îşi imaginau o multitudine de state creştine autonome, aflate sub suzeranitate otomană, în timp ce alţii preconizau împărţirea regiunii într-o federaţie a slavilor de sud şi un stat grec. Aproape nimeni nu a anticipat fragmentarea care a avut loc în realitate”, scrie Mazower.

De altfel, revoltele populaţiilor din ”Turcia europeană” şi interesul rusesc în zonă, cel care, de altfel, a şi provocat ultimul război ruso-turc, a atras atenţia asupra acestui teritoriu obscur şi foarte puţin cunoscut. Scuturarea jugului turcesc şi formarea de naţiuni independente precum Grecia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru sau Regatul României au atras atenţia opiniei publice europene şi au stârnit curiozitatea. Zona a devenit şi mai interesantă odată cu luptele pentru putere între noile naţiuni balcanice.

Odată cu dispariţia ”Turciei Europene” pentru intelectualii, dar şi oamenii de stat europeni apărea ca o necesitate redefinirea şi mai ales redenumirea acestei zone.Aşa a fost impusă noţiunea de Peninsulă Balcanică sau Balcani. Evident, a existat şi o opoziţie a unor geografi ai vremii. ”Această regiune este numită în mod greşit Peninsula Balcanică”, scria un intelectual bulgar de la sfârşitul secolului al XIX lea. De aceeşi părere era şi un contemporan armean care spunea că de fapt zona poartă numele de Penisula Sud-Est Europeană şi în niciun caz Peninsula Balcanică.

O zonă violentă şi primitivă

Această regiune necunoscută şi abia descoperită pentru restul europenilor a devenit un adevărat generator de subiecte bune pentru scriitori, regizori, dar şi pentru bârfitori sau amatori de senzaţional. Imediat, în jurul ”Balcanilor” s-a creat o adevărată mitologie şi o încărcătură mare de prejudecăţi şi păreri preconcepute. În ciuda faptului că în regiune se aflau mai multe naţiuni independente cu tradiţiile şi obiceiurile lor, zona balcanică a fost percepută de restul europenilor din secolul XIX şi începutul secolului XX ca un tot unitar cultural şi social. Pentru aceştia, ”Balcanii” erau o regiune violentă, primitivă, dominată de o patimă aparte pentru sânge şi revoltă.

”De la bun început, noţiunea de Balcani a fost mai mult decât un concept geografic. Termenul, spre deosebire de precursorii săi, era încărcat de conotaţii negative - violenţă, sălbăticie, primitivism - într-o măsură pentru care e greu de găsit un echivalent.”, preciza Mazower în ”Balcanii”. În secolul al XIX-lea, regiunea balcanilor căpătase denumirea peiorativă de ”Europa sălbatică”,despre care europenii îşi imaginau că era populată cu haiduci, regicizi şi revoluţionari sângeroşi şi sălbatici. ”De ce Europa Sălbatică? Pentru că...termenul descrie cu acurateţe ţările sălbatice lipsite de legi dintre Adriatica şi Marea Neagră”, preciza Harry de Windt în anul 1907. De altfel, aceeaşi viziune asupra Balcanilor a fost reflectată pe parcursul secolului XX şi în literatură sau cinematografie. ”Violenţa era singurul lucru pe care îl ştiam despre Balcani”, scria Rebecca West în jurnalul său de călătorie.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 14:58

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se află miercuri și joi la Zagreb, unde are loc Congresul Partidului Popular European (PPE). Premierul urmează să aibă întrevederi cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, președintele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)