Astăzi 23 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Actualitate 30 Aprilie 2017, ora 12:53

Cum dosarul Chirinciuc scoate la iveală o schemă de milioane aplicată zeci de ani

Marime Font

Ordonanţa procurorului în baza căreia Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor a fost recunoscut bănuit de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu şi corupere pasivă face trimitere şi la un document semnat un an în urmă şi de Ministrul Mediului Valeriu Munteanu. 

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost plasat vineri, 28 aprilie în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de către magistraţii de la Judecătoria Buiucani, iar ministrul va fi deţinut în penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Ministrul şi otkatul

Totodată Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a venit cu o serie de precizări la dosarul de învinuire a funcţionarului, inclusiv cu imagini video filmate cu o cameră ascunsă în cabinetul ministrului.

În acestea apare ministrul discutând "cu declarantul în care îi oferă numar de telefon ale agenţilor economici cu care urmează să discute privind cedarea unui volum de lucrări din proiect" ..."o discuţie dintre agenţii economici şi declarant despre cele 5 la sută ("otkat") şi "transmiterea unor sume de bani + discuţii cu privire la influenţarea unor judecători".


Din informaţiile CNA rezultă că suma "otkatului" era de 400.000 euro (circa 8,5 milioane lei).

În plus şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a explicat că oamenii legii îl au în vizor pe ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc, de mai mult timp, dar la un moment procurorii şi ofiţerii anticorupţie au constatat că echipamentul special de înregistrare montat în biroul demnitarului a dispărut, din care cauză au decis să acţioneze.

Potrivit lui Viorel Morari, în prezent dosarul pe numele ministrului transporturilor conţine trei capete de acuzare: corupere pasivă, abuzul de serviciu şi extragerea ilegală a resurselor minerale.

Morari a spus că la reţinere oficialului i-a fost înaintată învinuirea doar pe un singur capăt de acuzare, corupere pasivă.

„Primul capăt de acuzare, se referă la acţiuni de corupere pasivă întreprinse de către factorii din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, împreună cu alte persoane care desfăşoară activitate de antreprenoriat, pentru a determina unii agenţi economici să renunţe la contracte de subantrepriză, contra unor procente din valoarea contractului care urma a fi executat. În cazul ministrului era vorba de 5%, în cazul Agenţiei de Stat a Drumurilor – 1%”, a spus procurorul.

El a adăugat că procurorii vor cere şi cercetarea circumstanţelor sustragerii din minister a tehnicii speciale instalate anterior pentru investigarea cazului.

Ghimpu îşi apără subalternul

Publicarea secvenţelor video a venit ca o replică la declaraţiile liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care şi-a apărat colegul, citind în faţa presei din ordonanţa de punere sub acuzare, publicată şi pe pagina web a partidului.

Mihai Ghimpu a declarat că "învinuirile ce i se aduc în mod oficial de către CNA ministrului Iurie Chirinciuc sunt de altă natură şi nu au nici o tangenţă cu circumstanţele expuse în comunicatul de presă al CNA şi ulterior preluate de mass media".

În acelaşi timp în documentul Procuraturii publicat de PL se face trimitere la ordinul 86/56 din 18.04.2016, pentru aprobarea Instrucţiunii cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut. emis de Ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc şi contrasemnat de ministrul Mediului Valeriu Munteanu.

"Chirinciuc Iurie şi factori de decizie a Ministerului Mediului, folosindu-i-se de prevederile ordinului în cauză, telefonic şi personal influenţau factorii de decizie ai administraţiei publice locale de pe întreg teritoriu Republicii Moldova, pentru a facilita accesul agenţilor economici la extragerea ilicită de substanţe minerale utile (argilă), pentru construcţia, reparaţia, reabilitarea, modernizarea şi extinderea drumurilor publice ... finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", scris în ordonanţa semnată de procurorul Victoria Furtună (în document e scris eronat Victoria Furtină).

Groapa de împrumut şi ministrul Mediului

Potrivit procurului, documentul ar fi fost rodul unei "înţelegeri prealabile între Iurie Chirinciuc, factori de decizie din cadrul Ministerului Mediului şi persoane neidentificate, fiind emis fără expertiza juridică a Ministerului Justiţiei".

În acelaşi timp, încă anul 2015. Ministerul Mediului se opunea folosirii "gropilor de împrumut", de către autorităţişi companii din domeniul construcţiilor de drumuri.

"Noţiunea "groapă de împrumut" nu se regăseşte în legislaţia în domeniul folosirii raţionale şi protecţiei subsolului a Republicii Moldova", susţinea ministrul Valeriu Munteanu, într-un răspuns dat Administraţie de Stat a Drumurilor (ASD) pe 1 septembrie 2015.

Prin ordinul din 18.04.2016, semnat de Iurie Chirinciuc şi Valeriu Munteanu pentru aprobarea Instrucţiunii cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut, se crea un cadru legal pentru utilizarea gropilor de împrumut, dar cu o serie de condiţii şi "doar pentru excavarea sedimentelor în scopul construcţiei, reparaţiei, reparaţiei capitale, reabilitarea, modernizarea şi extinderea drumurilor publice".

Documentul stabilea că dreptul de utilizare a gropilor de împrumut apare doar în baza "unui proiect tematic cu obiectivele de lucru clar stabilite în baza căruia este elaborat proiectul tehnic (tehnologic) de lucru".

La acestea se adăuga "avizul Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale privind lipsa sau existenţa zăcămintelor de substanţe minerale utile explorate", decizia Consiliului local cu privire la repartizarea
lotului de teren pentru proiectarea gropii de împrumut şi alte documente.

Beneficiarii gropilor de împrumut urmau să respecte o serie de cerinţe, inclusiv "să decoperteze stratul de sol fertil şi să-l păstreze în tot volumul iniţial în stare utilă pentru recultivarea gropii de împrumut".

Peste jumătate de an, pe 9 noiembrie 2016, cei doi miniştri abrogau ordinul cu pricina invocând prevederile "Legii privind actele normative ale Guvernului şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale şi HG cu privire la modul de efectuare a expertizei juridice şi înregistrării de stat a actelor normative departamentale".

Toate drumurile sunt construite sau reconstruite cu încălcarea legii?!

Valeriu Munteanu a declarat pentru Mold-street că în Republica Moldova lipseşte cadrul legal referitor la gropile de împrumut şi respectiv lutul era extras şi folosit ilegal la construcţia de drumuri, inclusiv şi în prezent.

"De exemplu la construcţia segmentului de cale ferată Cahul-Vulcăneşti s-a utilizat lut şi nici până acum gropile de unde s-a extras minereul nu au fost recultivate", a precizat Valeriu Munteanu.

Totodată el susţine că aceaşi încălcare se atestă şi la lucrările de reabilitare a drumurilor naţionale, pe banii alocaţi de instituţiile financiare internaţionale.

"Am făcut şi un demers la Procuratură pe toate gropile depistate. Totodată a apărut necesitatea de a reglementa domeniul şi nu am făcut altceva decât să preluăm cadrul normativ din România şi să îl înglobăm în Instrucţiunea aprobată prin acest ordin", a adăugat ministrul.

Potrivit oficialului în perioada de viaţă a Instrucţinii au fost depuse doar şase cereri de folosire a gropilor respective, dar nu a fost autorizată nici una.

"Ordinul a fost legal pe toată perioada de funcţionare şi el nu a fost anulat nici de Guvern şi nici de o instanţă", a precizat ministrul.

Prejudicii de milioane

Totodată el a precizat că toată argila folosită în 2016 pentru lucrările de construcţie a drumurilor a fost extrasă ilegal din gropi de împrumut, pentru că nimeni nu a avut autorizaţie.

"Aşa au făcut agenţii economici şi în 2008, şi în 2013. şi în 2014 şi în 2016. Au folosit aceste gropi pe propria răspundere. Pe fiecare caz depistat noi am calculat prejudiciul şi actele respective au fost înaintate spre plată agenţilor economici", a mai spus Valeriu Munteanu, ministrul mediului.

El adăugat că şi în 2017, la lucrări este folosit lut extras din gropi ilegale, dar că nu este la curent dacă s-au pornit şi dosare penale.

Abia acum şi la Guvern şi Parlament există proiecte de lege care ar oferi cadrul legal pentru exploatarea aşa-ziselor gropi de împrumut.

De notat că în anii 2007-2009, ministru al Transporturilor a fost Vasile Ursu, în anii 2009-2013- Anatol Şalaru, în anii 2013-2015 - Vasile Botnari şi din 2015 până în prezent Iurie Chirinciuc. 

mold-street.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 21:49

  Astfel, președintele Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, s-a proclamat președintele țării, iar Washingtonul i-a recunoscut la scurt timp poziția ca lider interimar, scrie Washington Post.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 19:39

Maia Sandu consideră că studenții din Republica Moldova sunt alintați, iar părinții tinerilor nu ar trebui să se cheltuiască cu ei. Această declarație liderul PAS a făcut-o în 2013, când era ministru al Educației, transmite Democracy.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 19:37

Integritatea binomului "Maia Năstase" s-a dovedit a fi încă o mare minciună, vorbe goale. Este opinia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, conținută într-o postare pe Facebook. În aceeași postare, speakerul condamnă atacurile liderilor PAS și PPDA la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 17:43

Premierul rus Dmitri Medvedev a ținut un discurs critic la adresa Roskosmos, acuzand societatea de stat ca lanseaza nave spatiale „pe hârtie” și utilizeaza ineficient investițiile, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:57

Clanul oligarhic Țopa-Platon-Lucinschi va încerca să-și ia revanșa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este opinia analistului Petru Bogatu, exprimată după publicarea unei noi investigații incendiare a portalului Zeppelin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:56

Demersul liderei PAS, Maia Sandu, către FMI, în care aceasta cere suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova a fost gândit de lobbystul lui Veaceslav Platon, Dmitri (David) Zaikin, personaj despre care presa americană scrie că ar fi în legături strânse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:55

Elmar Brok, unul dintre veteranii Parlamentului European, le cerea celor care veneau să-l viziteze la Parlamentul European 150 de euro de persoană pentru a acoperi costurile vizitei, iar în același timp deconta sumele la PE, scrie politico.eu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:03

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:01

Partidul Democrat este cel mai interesat de desfășurarea unui scrutin corect în data de 24 februarie, deoarece crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a făcut această declarație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 14:12

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 13:18

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Alexandru Ioan Cuza, sau Alexandru Ioan I, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, și a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:31

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

Rusia a instalat sisteme balistice care pot transporta ogive nucleare pe litoralul nordic al Mării Negre, lângă graniţa cu Ucraina, ca răspuns la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În plus, avertizează Ucraina să nu mai facă jocurile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:27

Experți: Facebook, la fel de dăunător ca fumatul

Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății, susțin mai mulți experți în tehnologie și oameni de afaceri, potrivit Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:18

Percheziții la IP Ciocana. Două persoane reținute pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a desfășurat, azi dimineața, percheziții la Inspectoratul de Poliție Ciocana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:58

Pavel Filip a cerut urgentarea lucrărilor de construcție a pasarelei din Strășeni

Pasarela din Strășeni, care face legătura dintre gară și oraș, va fi dată în exploatare în luna iunie. Premierul Pavel Filip a vizitat șantierul și a cerut urgentarea lucrărilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:11

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți?

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți? Foto: arhiva TIMPUL

Ninsoarea de noaptea trecută le-a cam dat bătăi de cap șoferilor în această dimineață. În capitală au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, printre care pe bulevardul Moscova, strada Pan Halippa și la intersecția străzilor Ismail și Ion Inculeț, motiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:01

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu continuă seria donațiilor de carte din cadrul Campaniei “100.000 de cărți pentru Centenar”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:59

Ninge în Moldova: Un mort, răniți și zeci de accidente rutiere

Ninsoarea din țară le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și inspectorilor de patrulare. În mai puțin de 24 de ore au avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 9 persoane traumatizate și 77 de accidente soldate cu pagube materiale, iar în raionul Cimișlia, între satele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:50

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Academia de Film din SUA a anunțat nominalizările la Premiile Oscar 2019, cu o lună înainte de anunțarea câștigărtorilor râvnitelor premii. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood și va fi difuzată live...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:45

Un mistreț s-a enervat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul l-a fugărit și ucis

Un pădurar din Satu Mare pornit, se pare, la braconaj a fost omorât chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:37

Procuratura rusă în conflict cu ”subalternii” din Cecenia

Procuratura Generală a Rusiei i-a ordonat procurorului Ceceniei să susțină recursul Gazprom împotriva deciziei instantei de a șterge datoriile locuitorilor republicii pentru gazul consumat, scrie meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)