Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Actualitate 30 Aprilie 2017, ora 12:53

Cum dosarul Chirinciuc scoate la iveală o schemă de milioane aplicată zeci de ani

Marime Font

Ordonanţa procurorului în baza căreia Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor a fost recunoscut bănuit de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu şi corupere pasivă face trimitere şi la un document semnat un an în urmă şi de Ministrul Mediului Valeriu Munteanu. 

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost plasat vineri, 28 aprilie în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de către magistraţii de la Judecătoria Buiucani, iar ministrul va fi deţinut în penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Ministrul şi otkatul

Totodată Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a venit cu o serie de precizări la dosarul de învinuire a funcţionarului, inclusiv cu imagini video filmate cu o cameră ascunsă în cabinetul ministrului.

În acestea apare ministrul discutând "cu declarantul în care îi oferă numar de telefon ale agenţilor economici cu care urmează să discute privind cedarea unui volum de lucrări din proiect" ..."o discuţie dintre agenţii economici şi declarant despre cele 5 la sută ("otkat") şi "transmiterea unor sume de bani + discuţii cu privire la influenţarea unor judecători".


Din informaţiile CNA rezultă că suma "otkatului" era de 400.000 euro (circa 8,5 milioane lei).

În plus şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a explicat că oamenii legii îl au în vizor pe ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc, de mai mult timp, dar la un moment procurorii şi ofiţerii anticorupţie au constatat că echipamentul special de înregistrare montat în biroul demnitarului a dispărut, din care cauză au decis să acţioneze.

Potrivit lui Viorel Morari, în prezent dosarul pe numele ministrului transporturilor conţine trei capete de acuzare: corupere pasivă, abuzul de serviciu şi extragerea ilegală a resurselor minerale.

Morari a spus că la reţinere oficialului i-a fost înaintată învinuirea doar pe un singur capăt de acuzare, corupere pasivă.

„Primul capăt de acuzare, se referă la acţiuni de corupere pasivă întreprinse de către factorii din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, împreună cu alte persoane care desfăşoară activitate de antreprenoriat, pentru a determina unii agenţi economici să renunţe la contracte de subantrepriză, contra unor procente din valoarea contractului care urma a fi executat. În cazul ministrului era vorba de 5%, în cazul Agenţiei de Stat a Drumurilor – 1%”, a spus procurorul.

El a adăugat că procurorii vor cere şi cercetarea circumstanţelor sustragerii din minister a tehnicii speciale instalate anterior pentru investigarea cazului.

Ghimpu îşi apără subalternul

Publicarea secvenţelor video a venit ca o replică la declaraţiile liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care şi-a apărat colegul, citind în faţa presei din ordonanţa de punere sub acuzare, publicată şi pe pagina web a partidului.

Mihai Ghimpu a declarat că "învinuirile ce i se aduc în mod oficial de către CNA ministrului Iurie Chirinciuc sunt de altă natură şi nu au nici o tangenţă cu circumstanţele expuse în comunicatul de presă al CNA şi ulterior preluate de mass media".

În acelaşi timp în documentul Procuraturii publicat de PL se face trimitere la ordinul 86/56 din 18.04.2016, pentru aprobarea Instrucţiunii cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut. emis de Ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc şi contrasemnat de ministrul Mediului Valeriu Munteanu.

"Chirinciuc Iurie şi factori de decizie a Ministerului Mediului, folosindu-i-se de prevederile ordinului în cauză, telefonic şi personal influenţau factorii de decizie ai administraţiei publice locale de pe întreg teritoriu Republicii Moldova, pentru a facilita accesul agenţilor economici la extragerea ilicită de substanţe minerale utile (argilă), pentru construcţia, reparaţia, reabilitarea, modernizarea şi extinderea drumurilor publice ... finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", scris în ordonanţa semnată de procurorul Victoria Furtună (în document e scris eronat Victoria Furtină).

Groapa de împrumut şi ministrul Mediului

Potrivit procurului, documentul ar fi fost rodul unei "înţelegeri prealabile între Iurie Chirinciuc, factori de decizie din cadrul Ministerului Mediului şi persoane neidentificate, fiind emis fără expertiza juridică a Ministerului Justiţiei".

În acelaşi timp, încă anul 2015. Ministerul Mediului se opunea folosirii "gropilor de împrumut", de către autorităţişi companii din domeniul construcţiilor de drumuri.

"Noţiunea "groapă de împrumut" nu se regăseşte în legislaţia în domeniul folosirii raţionale şi protecţiei subsolului a Republicii Moldova", susţinea ministrul Valeriu Munteanu, într-un răspuns dat Administraţie de Stat a Drumurilor (ASD) pe 1 septembrie 2015.

Prin ordinul din 18.04.2016, semnat de Iurie Chirinciuc şi Valeriu Munteanu pentru aprobarea Instrucţiunii cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut, se crea un cadru legal pentru utilizarea gropilor de împrumut, dar cu o serie de condiţii şi "doar pentru excavarea sedimentelor în scopul construcţiei, reparaţiei, reparaţiei capitale, reabilitarea, modernizarea şi extinderea drumurilor publice".

Documentul stabilea că dreptul de utilizare a gropilor de împrumut apare doar în baza "unui proiect tematic cu obiectivele de lucru clar stabilite în baza căruia este elaborat proiectul tehnic (tehnologic) de lucru".

La acestea se adăuga "avizul Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale privind lipsa sau existenţa zăcămintelor de substanţe minerale utile explorate", decizia Consiliului local cu privire la repartizarea
lotului de teren pentru proiectarea gropii de împrumut şi alte documente.

Beneficiarii gropilor de împrumut urmau să respecte o serie de cerinţe, inclusiv "să decoperteze stratul de sol fertil şi să-l păstreze în tot volumul iniţial în stare utilă pentru recultivarea gropii de împrumut".

Peste jumătate de an, pe 9 noiembrie 2016, cei doi miniştri abrogau ordinul cu pricina invocând prevederile "Legii privind actele normative ale Guvernului şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale şi HG cu privire la modul de efectuare a expertizei juridice şi înregistrării de stat a actelor normative departamentale".

Toate drumurile sunt construite sau reconstruite cu încălcarea legii?!

Valeriu Munteanu a declarat pentru Mold-street că în Republica Moldova lipseşte cadrul legal referitor la gropile de împrumut şi respectiv lutul era extras şi folosit ilegal la construcţia de drumuri, inclusiv şi în prezent.

"De exemplu la construcţia segmentului de cale ferată Cahul-Vulcăneşti s-a utilizat lut şi nici până acum gropile de unde s-a extras minereul nu au fost recultivate", a precizat Valeriu Munteanu.

Totodată el susţine că aceaşi încălcare se atestă şi la lucrările de reabilitare a drumurilor naţionale, pe banii alocaţi de instituţiile financiare internaţionale.

"Am făcut şi un demers la Procuratură pe toate gropile depistate. Totodată a apărut necesitatea de a reglementa domeniul şi nu am făcut altceva decât să preluăm cadrul normativ din România şi să îl înglobăm în Instrucţiunea aprobată prin acest ordin", a adăugat ministrul.

Potrivit oficialului în perioada de viaţă a Instrucţinii au fost depuse doar şase cereri de folosire a gropilor respective, dar nu a fost autorizată nici una.

"Ordinul a fost legal pe toată perioada de funcţionare şi el nu a fost anulat nici de Guvern şi nici de o instanţă", a precizat ministrul.

Prejudicii de milioane

Totodată el a precizat că toată argila folosită în 2016 pentru lucrările de construcţie a drumurilor a fost extrasă ilegal din gropi de împrumut, pentru că nimeni nu a avut autorizaţie.

"Aşa au făcut agenţii economici şi în 2008, şi în 2013. şi în 2014 şi în 2016. Au folosit aceste gropi pe propria răspundere. Pe fiecare caz depistat noi am calculat prejudiciul şi actele respective au fost înaintate spre plată agenţilor economici", a mai spus Valeriu Munteanu, ministrul mediului.

El adăugat că şi în 2017, la lucrări este folosit lut extras din gropi ilegale, dar că nu este la curent dacă s-au pornit şi dosare penale.

Abia acum şi la Guvern şi Parlament există proiecte de lege care ar oferi cadrul legal pentru exploatarea aşa-ziselor gropi de împrumut.

De notat că în anii 2007-2009, ministru al Transporturilor a fost Vasile Ursu, în anii 2009-2013- Anatol Şalaru, în anii 2013-2015 - Vasile Botnari şi din 2015 până în prezent Iurie Chirinciuc. 

mold-street.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)